torstai 19. joulukuuta 2013

Alumiinirunkojen muokkaamiseen selvyyttä

MMAF eli Muunneltujen Moottoripyörien Yhdistys on ryhtynyt selvittämään alumiinirunkojen ja -takahaarukoiden muokkausmahdollisuuksia. Hankkeella on tarkoitus hankkia tietoa lainsäädännössä olevan alurunkojen hitsauskiellon kumoamiseksi.

Lainsäädännössä teräsrungon ja -osien muokkaaminen on sallittu hitsaamalla 'sopivilla' väli- ja lisäaineilla. Alumiiniosien muutostyö hitsaamalla on kielletty. Tämä johtuu siitä, että lainsäädäntövaiheessa 2009-2011 ei ollut saatavilla tutkittua tietoa sarjavalmisteisissa moottoripyörissä käytettyjen alumiiniseosten ominaisuuksista sekä niiden oikeasta käsittelystä.

Nykylain puitteissa mottoripyörän alumiininen runko on hylättävä pienenkin vaurion jälkeen jos korjaaminen vaatisi hitsaamista tai muodon muokkaamista. Moottoripyörien valmistajat eivät kerro käyttämistään alumiiniseoksista tai oikeista korjausmetodeista. Tietoa eri pyörien alumiiniosien seoksista ja oikeasta käsittelystä ei ole yleisesti saatavilla.

Koska nykypyörissä on yhä enemmän alumiiniosia, on MMAF ryhtynyt tutkimaan alumiinisia runkoja ja takahaarukoita. Tarkoitus on tehdä pohjatyöt ja kerätä faktat korjaamisen ja muokkaamisen sallimiseksi. Työhön liittyy paljon materiaalitekniikkaa, testaamista sekä erilaista laskentaa ja se tulee palvelemaan paitsi rakentelijoita niin myös vaurioiden korjaajia ja tulevaisuuden entisöijiä.

Alla video alumiinin molekyyliseoksen tunnistamisesta. Toimitustilan ja erkautuskarkaisun mittaus sekä lujuuslaskelmat ja venymäliuskamittaukset tullee vielä tämän päälle. 


https://www.youtube.com/watch?v=9tjuAi1FULo


MMAF on moottoripyörän rakentelijoiden asiaa valvova kansallinen etujärjestö, jonka tavoitteena on kerätä korkein Suomesta löytyvä asiantuntemus moottoripyörien tekniikan ja niiden muuntelun saralta.

Lisätietoa: http://www.mmaf.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti