keskiviikko 19. helmikuuta 2014

MP-ajokorttiuudistus lopettaa moottoripyörien myynnin?

Ajokorttiluokat sekä kuljettajaopetus muuttuivat 19.1.2013. Uudistuksen tarkoitus on ollut vähentää liikennekuolemia ja onnettomuuksia ylipäänsä. Tilastojen mukaan tavoitteissa on ilmeisesti onnistuttu koska vakavien onnettomuuksien määrät ovat laskeneet. Mopojen osalla jopa 40%. 

Toisenlaisiakin ääniä kuuluu. Moottoripyöräkauppiaat nimeävät erääksi mopomyynnin laskun syyksi ajokorttiuudistuksen. Moottoripyörämyynnin ennustetaan saavan saman kohtalon piakkoin samasta syystä. Joidenkin vahvistamattomien tietojen mukaan alan väki on jo kokoamassa karvalakkilähetystöä ja suunnittelemassa matkaa eduskuntaan.


Ajokortin hinta kipuaa joidenkin arvioiden mukaan noin 3000 euron tasolle ennen kuin täysitehoisella moottoripyörällä voi ajaa. Kun 16-vuotiaana aloittaa piikillä, saa vasta 24 -vuotiaana ajaa vaikka Ducatin 1199 Panigalea. Aika pitkä odotusaika kenelle tahansa. 

Mopokortti eli AM120 ja AM 121 (kevyt nelipyörä eli mopoauto) saadaan 15-vuotiaana ja siihen kuuluu ajo-opetusta, teoriaa ja ajokoe. Sekin kuulemma on liian kallis monelle, koska hinta kipuaa 500 euron pintaan. Ennen mopokortti maksoi 150 euroa.

Tälle hetkellä MP-kortin askeleet menevät seuraavasti

Kevyt moottoripyörä – A1-luokka
Luokkaan kuuluvat moottoripyörät, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3, enimmäisteho 11 kW ja teho/painosuhde enintään 0,1 kW/kg
Ikäraja: 16 vuotta
Opetus: teoriaopetusta vähintään 12 tuntia sekä ajo-opetusta vähintään 9 tuntia
Tutkinto: teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe liikenteessä

Teholtaan rajoitettu moottoripyörä (max 35 kW) – A2-luokka
Luokkaan kuuluvat moottoripyörät, joiden enimmäisteho on 35 kW, teho/painosuhde enintään 0,2 kW/kg ja joita ei ole muunnettu ajoneuvosta, jonka teho on yli kaksi kertaa suurempi.
Ikäraja: 18 vuotta
Opetus: teoriaopetusta vähintään 12 tuntia sekä ajo-opetusta vähintään 9 tuntia
Tutkinto: teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe liikenteessä

Moottoripyörä – A-luokka
Luokkaan kuuluvat kaikki moottoripyörät niihin kytkettyine hinattavine ajoneuvoineen sekä kolmipyörät, joissa on kolme symmetrisesti sijoitettua pyörää ja joiden teho ylittää 15 kW.
Ikäraja: 24 vuotta
Opetus: teoriaopetusta vähintään 12 tuntia sekä ajo-opetusta vähintään 9 tuntia
Tutkinto: teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe liikenteessä

Tarkemmat tiedot Trafin sivulla.

Miten tämä näkyy myynnissä - vai näkyykö?

Vielä vuonna 2007 myytiin reilut 11 000 moottoripyörää ja noin 28 000 mopoa. Noista luvuista on tultu alas rajusti. Markkina on vain yksinkertaisesti kyllästynyt ja moottoripyöräily ei ole enää SE harrastus. 

Markkinaan ajokorttiuudistuksella voi olla merkitystä viime aikoina. Ajokorttiuudistus on ehkä vaikuttanut vasta viime vuonna mopomyyntiin. MP -myyntiin ei vielä vaikutusta ole. Esimerkiksi sporttipyörien myynti on käytännössä mitätöntä. Suomessa myydään vielä isoja yli 1000cc pyöriä joita ostavat yli 40 -vuotiaat.

Moottoripyöriä myytiin vuonna 2012 4 994 kpl ja vuonna 2013 3 959 kpl eli pudotusta oli 1 035 kpl (-20%).
Mopoissa pudotus on ollut rajumpi. Vuonna 2012 luku oli 12 000 kpl ja vuonna 2013 8 427 kpl eli pudotusta 4 573 kpl (-35%). Näistä luvuista olisi helppo vetää johtopäätös, että syy on ajokorttiuudistuksessa. 

Entä se toinen puoli?

- Mopokoulutukseen tuli pakollista ajo-opetusta kesäkuussa 2011 ja sen tulokset ovat aika kiistattomat. Vuosi siitä kun mopokoulutus oli tullut niin se näkyi siinä että vakavien mopoloukkaantumisten määrä putosi yli 40%, kertoo Jarmo Jokilampi, Autokoululiiton puheenjohtaja. 

- Nyt viimeisinkin tilasto näyttää todella hyvää, eikä siinä näy edes se että mopojen määrä on vähentynyt, Jokilampi jatkaa.

Turvallisuus ja myynti eivät ole yhteismitallisia. Joka tapauksessa myynti laskee ja on laskenut muistakin syistä. Taloudellinen tila on jollain mittarilla mittauksissa mukana jne. Turvallisuus on tärkeä asia kuljettajan kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti