sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Mäkipää vaativan Kreikan Serres Rallyn seitsemäs

Vantaalainen aavikkoralleja kiertävä Jori Mäkipää ajoi luokkansa seitsemänneksi viikon kestäneessä Serres Rally -endurokilpailussa.  Kilometrejä 1.-6.9. ajetussa kilpailussa kertyi yhteensä yli 1500.

Mäkipää oli kokonaiskilpailun 13. Moottoripyöräluokissa kilpailuun starttasi 59 kuljettajaa.


Mäkipää neljännen päivän maastokokeella.

Kreikan kilpailu on muiden aavikkorallien tapaan rally raid -tyyppinen, eli suunnistaminen tehdään tiekirjan ja trippimittarin avulla. Gps:n käyttö suunnistamiseen on kielletty. Tunnetuin tällainen kilpailu on Paris-Dakar ralli.

Vaikka Mäkipää on maalissa tyytyväinen, menoa hidasti heti alkupäässä tapahtuneet kaksi kaatumista.

- Ensimmäisenä pitkänä päivänä kaaduin kovasta vauhdista. Siinä meni kylkiluu ja vasen peukalo turposi niin, ettei hanskaa meinannut saada käteen, Mäkipää kertoo.

Vaikka Mäkipäällä on kokemusta Päijänteen ympäriajosta ja kahdesta aikaisemmasta aavikkorallista, on Serres Rally vaativuudessaan omaa luokkaansa.


Mäkipää huoltaa Aprilia RXV 450 Merriman Replicaa. Pyörään on asennettu 15,5 litraa vetävä polttoainetankki ja rallien vaatima mittarivarustus: trippimittarit ja roadbookin teline.
- Tähän mennessä rankin ja vaikein mopohomma mihin olen ikinä osaa ottanut. Reiteistä olisi suomalainen endurokisan järjestäjä kateudesta vihreä. Kuudentena kilpailupäivänä oli 80 kilometriä mutaspooria. Pari kilpakumppania tippui 12 metriä syvään, veden syömään mutarailoon.


12 kertaa Kärme Kustaan mäki
Erityisesti kilpailun viimeinen päivä jäi reittinä mieleen. Se sisälsi 45-asteisia kallionousuja ja kivikkoalamäkiä.

- Reitillä oli viisi kappaletta Kärme Kustaan mäen tasoista ylämäkeä. Pisin niistä oli 12 kertaa pidempi ja lisävaikeutena se kasvoi puita. Kone keitti jo alkumäestä. Ykkösellä oli mentävä, koska kakkosella ei olisi jaksanut, Mäkipää kertoo.

Myös purojen ja jokien ylityksiä paljon. Sekä meno että paluu olivat jyrkkiä.

- Jos ei olisi tarvinnut ajaa kelloa vastaan, olisi ajamisesta nauttinut eri tavalla. Niin opettavaista maasto oli.

Rally Raid Team Finlandin riveissä starttasi kilpailuun CV-luokassa Suomen aavikkorallitoiminnan puuhamies, Sakke Häyrinen. Viidentenä päivänä hän joutui keskeyttämään, kun vanha polvivaiva ärtyi rynkytyksestä. Polvi keräsi nestettä ja ajamisesta tuli mahdotonta.

Sakke Häyrinen tauolla.
Suurin edustus Suomella oli edellisessä aavikkorallissa, Albania rallyssa. Tuolloin mukana oli seitsemän kuljettajaa. Mäkipää oli tuolloin M1-luokan kymmenes ja kokonaiskilpailun 14. Sauli Saksman ajoi samassa luokassa sijalle 20.

Jukka Ristiluoma M2-luokan seitsemäs, Samuli Sallinen saman luokan kahdestoista ja Erik Kunnas sijalla 13. Häyrinen loukkaantui ja Miki Timonen joutui keskeyttämään fyysisten vaivojen takia.

Raly Raid Team Finland kiertää säännölisesti aavikkoralleja. Keräämällä suuremman joukkueen osalistumiskulut per kuljettaja saadaan pidettyä kohtuullisina.

Pienempien aavikkorallien osallistumismaksut ovat murto-osa Paris-Dakarin kymppitonnista. Ensi vuoden Dakariin on lähdössä yhden hengen tiimiä pyörittävä Ralf Molander.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti