lauantai 13. kesäkuuta 2015

Pirilä voittoon Kemorassa

Ratamoottoripyöräilyn SM-sarjan Kemoran osakilpailun avauspäivänä nähtiin viitteitä sukupolven vaihdoksesta. Kuninkuusluokka Superbike kulki vielä konkari Tapio Pirilän tahdittamana, mutta pikkuluokissa nähtiin palkinnoilla uusia, nuorempia kasvoja.

Pirilä tyylitteli maaliin. Kuva: Tuomo Seppänen

BMW-pilotti Pirilä kaasutteli helpon näköisen voiton kauden toisen kilpailuviikonlopun sprinttistartissa Vetelin Kemoran radalla lauantaina.

Kakkoseksi kilpailussa kiilannut Matteo Mossa jäi heti lähdössä puolentoista sekunnin päähän, eikä saanut kurottua rakoa pienemmäksi. Pirilän urakkaa helpotti Mika Hautalan kaatuminen kilpailun alussa. Superbike-kilpailun kolmanneksi kaasutteli lopulta Sami Vieltojärvi. Pirilä johtaa sarjaa maksimipistein.

- Suunnitelma oli, että startista karkuun, sillä täällä on vaikea ohitella ja jos Mossa tai Hautala pääsee edelle, tulee minulle vaikeuksia. Startti onnistui ja pääsin heti keulaan. Se oli voiton avain tänään”, pähkäili Pirilä kilpailun jälkeen.

Flunssainen Matteo Mossa arveli pienen tekniikkamurheen hidastaneen Ducatin vauhtia.
- Ei ollut mies eikä pyörä oikein kunnossa. On vähän flunssainen olo, muttei se ollut syynä. Pikkuvika pyörässä eikä tarvittavaa kulkua löytynyt. Pirilä repäisi alussa sen raon, joka oli maalissakin, en pystynyt häntä paremmin haastamaan. Pyörän vika on paikallistettu ja huomenna pitäisi kaiken toimia, lupaili Mossa.

Patrosella ei vastusta kuussatasissa

Naantalilaispilotti Valter Patronen kaasutteli helppoon voittoon Superstock 600-luokassa. Patronenkin irtosi jo ensimmäisellä kierroksella ja voitti kahdeksan kierroksisen kilpailun lähes neljän sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen sarjan kärkipaikan menettäneeseen Jesse Maikolaan. Luokan hallitseva mestari Ville Kandelin liputettiin maaliin kolmantena. Patronen siirtyi voittonsa myötä sarjan johtoon.

Valter Patronen valitteli vastuksen puutetta.
- Helpolla pääsin. Tälläisessä kilpailussa ei oikein pääse vauhtiin, sillä kun ei ole vastusta tulee ajamisesta sellaista suorittamista, eikä oikeaa kilpailua, Patronen kertoi.

13-vuotias Peetu Paavilainen oli päivän ylivoimaisimpia voittajia. Kansainvälistä Moriwaki-cupia ajava karhulalainen nuorukainen kukisti Moto 3-luokan sarjaa johtavan Peter Palorannan 13 sekunnin erolla luokan kahdeksan kierroksisessa kilpailussa. Hondan tuotantokilpapyörää ajava Paavilainen oli kilpailun jälkeen harvasanainen.

- On tuo Moto kolmonen vähän nopeampi, kuin Moriwaki. Muuten ne on aika samallaisia ajaa, luonnehti Paavilainen ajopeliään.
Voittajan kanssa samaa ikäluokkaa oleva Leevi Johansson täydensi pikkuluokan palkintopallin.

MM-kärki ykkönen myös kotimaassa

Sivuvaunujen MM-sarjaa johtava kaksikko Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen oli odotetusti ykkönen kolmipyöräisten kilpailussa. Ensimmäistä kilpailuaan kotimaan radalla ajanut kaksikko kukisti toisen kautensa avaajan, Petri Makkulan pyöräkunnan reilulla 14 sekunnilla.
- Kaikki oli pelissä. Tämä oli ensimmäinen esiintyminen radalla kahteen kuukauteen, kertoi Päivärinta maalissa.

Kakkoseksi ajanut Makkula kyyditsi purkissaan uutta orjaa. Tomi Koskinen tasapainoitti hämeenlinnalaisen menoa. Luokan sarjajohtajakaksikko Markku Artiola/Joonas Salu oli kilpailun kolmonen.

Tämän kauden uutuus Suomalaisessa ratamoottoripyöräilyssä on KTM RC390 Cup. Kauden avauskilpailussa lanseerattu merkkiluokka on kasvattanut suosiotaan ja Kemoran radalla nähtiin miten nuori pilotti kukisti vuosia suomalaista ratamoottoripyöräilyä hallinneet konkarit.

MotoGP-kisojen yhteydessä ajettavan Red Bull Rookies Cupin suomalaisedustaja Patrik Pulkkinen koppasi KTM-cupin ykköspytyn Vesa Kallion ja Kari Vehniäisen nenän edestä.