maanantai 2. syyskuuta 2002

Kirja-arvostelu: Perusasiat tekniikasta

(Teksti: Juha-Pekka Kervinen)


Mitä tekemistä moottoripyörän ajettavuuden kanssa on stoikiometrisellä seoksella, pakokaasujen takaisinkierrätyksellä tai ketjujen x-renkailla? Tämä ja paljon muuta selviää Alfamerin käännättämästä kaksipyörätekniikan perusoppaasta. Kirja on jonkin verran soveltaen käännetty brittiläisestä alkuperäisteoksesta. Luvut kahlaavat tunnollisesti läpi moottoripyörän - ja sivusilmällä myös skootterin ja mopon polttoainejärjestelmät, voimansiirrot, jousitukset ja muut pääosat. Sivuvaunuista kirja kuitenkin vaikenee tyystin.

Teos palvelee ennen kaikkea uutta moottoripyörän omistajaa. Kirja ei ole huolto-opas, vaan se käy periaatteellisella tasolla läpi nykyaikaisen moottoripyörän perustekniikan. Auton tekniikkaa tuntevalle tai kaksipyörätietonsa pari vuosikymmentä sitten hankkineelle uutta antia ovat muun muassa pakokaasujen monet puhdistussysteemit ja pyörien uudenlaiset ripustustekniikat.
Piirroksin ja parilla valokuvalla toteutettu kuvitus on pääosin kiitettävän selkeää. Joukossa on muutamia isoja, yksityiskohtaisia räjäytyskuvia, jotka kuuluisivat pikemmin kyseisen mallin korjausoppaaseen kuin toimintaperiaatteita käsittelevään kirjaan.

Kirjoitustyyli on insinöörimäisen kuivaa, monin paikoin myös luvattoman löysää ja jaarittelevaa. Alkuperäistekstistä on jäänyt mukaan muutamia tavan takaa toistuvia tyhjänpäiväisiä sanontoja, kuten "oli miten oli". Lisäksi saman asian toistoja on liikaa. Kiitos oikolukuohjelman painovirheet puuttuvat lähes täysin.

Aakkosellisen hakemiston puute on tekstinkäsittelyohjelmien aikakaudella käsittämätön laiminlyönti. Muutamia lipsauksia: Suzukin 1970-luvulla käyttämässä Ram-Air -systeemissä ei ollut kysymys imuilman paineen nostamisesta, vaan sylinterin jäähdytyksen tehostamisesta. Diesel-moottoripyöriä on kyllä tuotannossa ja kaupan nytkin (Intiassa). Ducati ei käytä pakko-ohjattuja venttiileitä joissakin katupyörissään, vaan kaikissa.

Kirjan tiedot: Moottoripyörän tekniikka. Rakenne, tekniikka, toiminta. Moottoripyörät, skootterit, mopot. Alfamer Kustannus Oy 2002. ISBN 952-5089-74-6, 248 sivua, hinta 29,40€.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti