tiistai 24. syyskuuta 2002

Päätös käytettynä maahantuotavien verokohtelusta

Kauan odotettu EU:n tuomioistuimen päätös käytettyjen ajoneuvojen maahantuonnin verokohtelusta tuli vihdoin torstaina 19.9.2002. Lyhyesti sanottuna, tuomio noudattelee julkiasiamiehen ratkaisuehdotusta. Autoverosta maksettava ALV ei tuomioistuimen mielestä ole arvonlisäveroa vaan jotain muuta. Tuomion mukaan käytetyn ajoneuvon verotus on kyseisessä tapauksessa syrjivää.

Tulli on nyt julkaissut uudet "päätöksen mukaiset" ohjeet moottoripyörien verotukselle (Tullin tiedote 20.9.2002). Tulli ei ole mitenkään perustellut uusia laskentasääntöjä ja niiden perustana olevia laskelmia vaikka EU-tuomioistuin nimenomaan sitä edellyttää. Tämän lisäksi tullin esittämä uusi laskentatapa on jo heti syntyessään vastoin juuri saatua yhteisöjen tuomioistuimen tuomiota sekä kotimaista että EU:n lainsäädäntöä.

Yhteisöjen tuomioistuimen antama päätös nostaa esiin myös kysymyksen siitä, pitäisikö yhteiskunnassamme keskustella laajemmin parlamentaarisen järjestelmän ilmiselvästä hampaattomuudesta virkamiehistön edessä? Miten on mahdollista, että vuodesta toiseen Suomen valtio tietoisesti rikkoo sitoumuksiaan ja kieriskelee lopulta omassa erinomaisuudessaan niin syvällä, että ei enään osaa itse sanoa mikä on oikein ja mikä väärin? Miksi tämä tuomio ylipäätäänsä piti hankkia?

Odotettavissa on sekava ja kiireinen verosyksy aina siihen asti kunnes uusi autoverolaki saadaan valmiiksi ja uutta lakia mukaileva käytäntö on löytynyt. Korkein hallinto-oikeus (KHO) tulee antaamaan päätöksensä asiassa 4.10.2002 mennessä. Useat seikat viittaavat siihen, että hallitus aikoo sorvata uuden autoverolain samassa aikataulussa kuin muunkin ajoneuvolainsäädännön kokonaisuudistuksen. Uusi autoverolaki tulisi siis voimaan vasta 1.1.2003.

Lisätietoja:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti