keskiviikko 18. syyskuuta 2002

Tunnelmia Brnon MM-osakilpailusta

(Teksti: Manu Hakola)
Tälle kaudelle merkittävin muutos oli nelitahtisten moottoreiden paluu road racingin kuninkuusluokkaan. Samalla se oli merkittävin muutos pitkään aikaan. Alle 500-kuutioisten kaksitahtisten pyörien rinnalle astuivat uutuutena alle 990-kuutioiset nelitahtiset pyörät. Ennen kauden alkua pohdittiin, mahtavatko nelitahtiset kilpurit olla heti valmiita taistelemaan tasaväkisesti kehitystyön osalta kypsään ikään ehtineiden kaksitahtipyörien kanssa.


Epäily on kuitenkin osoittautunut turhaksi. Nyt huoli pärjäämisestä on sysätty kaksitahtikilpureilla ajavien tallien niskoille. Honda on hallinnut nelitahtisellaan kilpailukautta lajin supertähden Valentino Rossin avulla suvereenisti. Ennen Brnon osakilpailua Rossilla oli peräti 94 pisteen johto sarjassa.


Honda on rakentanut kilpurikseen V5-moottoriin perustuvan RCV V5 -pyörän. Yamahan moottori on rivinelikko ja Suzukilla V4. Aprilia puolestaan on päätynyt kolmisylinteriseen voimanlähteeseen.


Kisaturistit olivat näkemänsä perusteella erittäin vakuuttuneita nelitahtimoottoreiden suorituskyvystä. Paremman väännön turvin ne pystyivät mutkasta lähtiessään silminnähden jättämään kaksitahtisia kilpailijoitaan. Suoran edetessä ero jämähti paikoilleen. Lähtöharjoituksia tehdessä ero nelitahtisten ja kaksitahtisten pyörien välillä oli selkeä. Nelitahtinen pyörä poistui lähtöviivalta kuin nappi paidasta. Kaksitahtipyörän kanssa joutui selvästikin keskittymään enemmän kytkimen ja kierrosluvun kanssa kikkailuun jotta kapealla tehoalueella pysyttäisiin. Siltikin näytti ongelmia nelitahtien kyydissä pysymisessä olevan runsain määrin.


Aika-ajo peesin kyttäämistä


Erityisesti pienimmän 125-kuutioisten luokan aika-ajon seuraaminen oli mielenkiintoista. Aika-ajon ajoaika oli puoli tuntia. 250-kuutioisissa ajoaikaa oli varttitunti enemmän ja suurimmassa Moto GP -luokassa kokonainen tunti. 125-kuutioisten aika-ajoissa kaikki ajoivat koko ajan lukuunottamatta lyhyitä varikkokäyntejä. Kuitenkaan läheskään koko aikaa radalla ollessa ei ajettu täydellä vauhdilla. Kymmenisen minuuttia kokonaisajasta kului ajellen rataa ympäri sunnuntaivauhtia samalla taaksepäin vilkuillen.


125-kuutioisissa on moottorikoosta johtuen pienikin apu tehon puutteeseen tervetullut. Niinpä äärimmäisen tärkeää hyvän ajan saamiseksi onkin hakea imuapua muilta kuljettajilta. Muut kuljettajat puolestaan näyttivät hyvin usein hiljentävän vauhtinsa huomatessaan imussa-ajajan, ellei oma kierros tuntunut olevan aivan poikkeuksellisen hyvä. Tästä johtuen ajo näytti melkoiselta taktikoinnilta kaikkien halutessa parhaiden kuljettajien imuun. He tietenkin yrittivät päästä hännystelijöistä eroon. Nopeimmillekin kuljettajille vetoapu näytti kelpaavan erittäin hyvin. Samanlaista kyttäysilmiötä ei esiintynyt enää suuremmissa luokissa. 125-kuutioisten pistetaistelun tasaisuudesta kertonee se että usein kärkikymmenikkö mahtuu sekunnin sisään kierrosajoilla mitattuna. Imussa on siis oltava. Mika Kallio oli aika-ajossa 14.


Moto GP -luokassa huomio kiinnittyi kuljettajien henkilökohtaisiin ajomieltymyksiin aika-ajoissa. Selkeästi Yamahan tehdastiimin kuljettajat Max Biaggi ja Carlos Checa ajoivat vahvan tiimisuorituksen. Koko tunnin ajan he kurvailivat radalla peräkkäin tai korkeintaan yhden pyörän väliinsä päästäen. Muissa talleissa vastaavaa ei havattu. Kuitenkin vaikutti siltä, että kaikki kuljettajat ajoivat aika-ajossakin mielellään keskenään lähekkäin ja välillä ohitellenkin sillä hetkellä keskittymistä kokoavia kuljettajia. Kaikki ajajat tulivat radalle heti aika-ajojen alettua yhdessä rykelmässä. Ainoastaan Valentino Rossi tuli radalle vasta useita minuutteja myöhemmin ajaen ylhäisessä yksinäisyydessä. Jos joku sai hänet kiinni tai Rossi saavutti edellään ajavan, hän löysäsi kaasun.


Rossi turhaantui


Kuten aika-ajoista jo voitiin päätellä, oli kisassa kärkiryhmän perässä pysyminen äärimmäisen tärkeää. Kärkiryhmään kuului yhdeksän pyörää. Harmittavasti Mika Kallio ei ehtinyt kärkiryhmään mukaan alkumutkien kiilailujen takia. Kallio ajoi kisassa kymmenentenä, eli ensimmäisenä kärkiryhmän ulkopuolelle jääneistä. Vaikutti siltä, että vauhti kärkiryhmään olisi riittänyt ilman ongelmia ensimmäisissä mutkissa. Hänen takanaan ajanut Unkarin Gabor Talmacsi yritti ja pääsikin ohi juuri meidän katsomomme kohdalla, mutta ajautui seuraavassa mutkassa leveäksi. Tällöin Kallio pääsi kuittaamaan takaisin kymmenennen sijansa ja piti sijoituksen maaliin saakka. Kisan voittaja oli Italian Lucio CecchinelloRossi hiillosti Biaggia rengasongelmiinsa saakka. Kuva 2002 (c) Manu Hakola
Rossi hiillosti Biaggia rengasongelmiinsa saakka. Kuva 2002 (c) Manu Hakola

Päivän ankarimmasta voittotuuletuksesta vastasi 250-kuutioisten voittaja Italian Marco Melandri. Melandri kurvasi suuren rinnekatsomon viereen. Hän sammutti pyöränsä ja kaatoi sen maahan. Tämän jälkeen Melandri ryntäsi katsomoa ja rata-aluetta erottavan teräsaidan viereen tuulettamaan yhdessä kannattajiensa kanssa. Toinen ajosaapas ja ajohansikas löysivät uudet onnelliset omistajat yleisön joukosta.


Moto GP -luokassa kolme kuljettajaa erottautuivat toisista: Max Biaggi, Valentino Rossi ja Daijiro Kato. Kisan edetessä Katokin joutui antautumaan parikymmentä metriä kärkikaksikolle. Rossi ajoi aivan Biaggin kannassa kiinni. Oli ilmeistä, että Rossi suunnitteli ratkaisevansa kisan edukseen viimeisillä kierroksilla. Kuitenkaan onni ei suosinut häntä Brnossa. Rossi kurvasi kisan edetessä varikolle renkaanvaihtoon. Tämän jälkeen hän ajoi vielä muutaman kierroksen motivaationsa menettäneen oloisesti temppuillen samalla yleisölle. Lopulta Honda pysäköitiin varikkotelttaan muiden jatkaessa kilpailua. Voiton vei Italian Max Biaggi. Näinollen kaikkien luokkien voitot matkasivat saapasmaahan. Tämä oli Rossille kauden ensimmäinen keskeytys ja samalla ensimmäinen kerta kun hän ei sijoitu vähintään toiseksi. Kisan jälkeen isosta rinnekatsomosta rynni yleisöä radalle niin paljon että kuljettajat eivät uskaltaneet pysähtyä radalle. Tuskin olisi pyöristä ja kuljettajista paljoakaan jäänyt jäljelle fanien riepotuksessa.


Äänekkäät katsojat


Fanituotteiden määrällä mitattuna oli Rossi niinikään suvereeni voittaja. Kun katsoi rinnekatsomon väritystä, oli se hyvinkin keltapainotteista varustettuna numerolla 46. Muidenkin kuljettajien kannattajia toki näkyi runsain määrin. Koko viikonlopun ajan Rossin tulon meidän katsomoalueellemme kuuli hyvin jo useita mutkia aiemmin. Tällöin paineilmatorvien aaltona radan ympäri etenevä ulina voimistui korviahuumaavaksi.


Biaggi juhlii voittoaan ja Moto GP -Kisan jälkeen radalla vallitsi kaaos. Kuva 2002 (c) Manu HakolaBiaggi juhlii voittoaan ja Moto GP -Kisan jälkeen radalla vallitsi kaaos. Kuva 2002 (c) Manu Hakola
Biaggi juhlii voittoaan ja Moto GP -Kisan jälkeen radalla vallitsi kaaos. Kuva 2002 (c) Manu Hakola

Biaggin ajettua voittoon näytti yleisöllä silti piisaavan riemua ja ääntä. Päällä olevista Vale46-fanipaidoista huolimatta Biaggikin sai osakseen huiman torvikonsertin. Kisaviikonlopun aikana suomenkielen kuuleminen kisapaikalla tai Brnon keskustassa ei ollut mitenkään harvinaista. Tsekkiläiset edulliset hinnat ja hyvä sijainti olivat houkutelleet paikalle runsaasti suomalaisia katsojia.
Osoitteesta http://www.motogp.com/ löytyy lisätietoja, videoita ja kuvia osakilpailuista ja kuljettajista. Harjoitusten, aika-ajojen, lämmittelyajojen ja kisojen tulokset ovat välittömästi nähtävillä samaisessa osoitteessa.

Melandrin pyörä säilyi pystyssä voittotuuletuksiin asti. Kuva 2002 (c) Manu Hakola

Mika Kallio aika-ajon kyttäyspuuhissa. Kuva 2002 (c) Manu Hakola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti