torstai 29. elokuuta 2002

Ammattina pommittajaBudapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
Unkarilainen Erdõs Csaba ajaa neljän hengen ryhmänsä kanssa ammattimaisesti stuntti-showta. Buell Stunt Show -ryhmä on ollut kasassa jo neljä vuotta ja keikkoja on ajettu ympäri maailmaa. Pääosa esiintymisistä tapahtuu erilaisissa mp-tapahtumissa, kokoontumisajoissa ja messuilla.

Tänä kesänä ryhmä esiintyy Euroopassa, talvella keikkaillaan Etelä-Afrikassa ja ensi kesäksi porukka siirtyy kiertämään Yhdysvaltoihin ja Australiaan. Vuodessa ryhmä ehtii ajamaan lähes 40 keikkaa joista kotimassa eli Unkarissa noin 20.

Ammattilaistasolle pääseminen on edellyttänyt 25 vuoden aktiivista pommittelua joten ihan pienellä harjoittelulla ammattiareenoille ei ole asiaa. Erdõs on ehtinyt hoitamaan tilillensä muunmuassa vuoden 2000 Streetfighter Champion tittelin sekä "kolme muuta kansainvälistä temppumestaruutta". Tämän vuoden temppuajon euroopanmestaruuskisoissa Erdõs sijoittui kuudenneksi. Äijän ajelu oli sen verran varman näköistä, että tavallinen maallikko ei voinut kuin huokailla.

Ryhmän repertuaariin kuului paitsi tavanomaiset burnikset, vuorotellen etu- tai takarenkaalla ajo ja erilaiset eksoottiset akrobaattiset asennot pyörän päällä niin myös kaikki edellämainitut parhaimmillaan neljä henkeä pyörän päällä. Väliin Erdõs vetelee temppuja silmät sidottuina. Ja kun ilta hämärtyy kyytiin nostetaan vielä strippari ja sekaan ajellaan muutamia näyttäviä lamppuöljyburniksia. Ryhmän temppuilu on siis sanalla sanoen ällistyttävän nautittavaa sirkusakrobatiaa.


Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu AhonenRyhmä ajelee Buell:lla jota on hiukan laiteltu jotta peli vastaisi temppujen vaatimuksia. Vaikka laitteessa on kilpi niin se on puhtaasti näytöskäytössä. Kantta on laskettu millin verran, sekä pako- että imupuoli on pantu uusiksi ja sytkän musta laatikko on kotitekoinen. Pelissä käytetään 102 oktaanista kisapensaa ja Erdõs kertoo, että takanakilta mitataan noin 120 arohevosen voimat. Koneen alkuperäiset kumikiinnikkeet eivät kestäneet rääkkiä, aluksi niitä jouduttiin uusimaan jatkuvasti kunnes siirryttiin suosiolla itse tehtyihin ja jäykempiin kumeihin. Vastaava ongelma oli swingin laakeroinnin kanssa ja myös se on tehty itse uusiksi.

Runko on takahäkin jatketta lukuunottamatta täysin vakiokuntoinen. Takahäkin päässä on vaihdettavat magnesiumpalat näyttävien kipinäsuihkujen aikaansaamiseksi. Pyörään on tehty koko joukko vielä muita muutoksia sekä siroteltu erilaisia tartuntakahvoja ja tapeja jotta ryhmäakrobatia pyörän päällä ylipäätänsä onnistuisi. Buellin matalat röhinät ja jo tyhjäkäynniltä nouseva etupyörä saavat temput näyttämään lapsellisen helpoilta.


Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen

Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
Eikä tässä vielä kaikki... Silloin kun Erdõs ei ole ammatikseen keulimassa niin hän ajaa strippiä 1100cc turboahdetulla nitropyörällä ja tempaisi tänä kesänä varttimailille uuden Unkarin enätyksen 8.880 loppunopeudella

260kmh. Tämä on paikallisten alkuasukkaiden ensimmäinen ysin alitus ja Hockenheimissa ajetavassa kisassa 18. elokuuta Erdõs suunnittelee vielä parantavansa tuoretta ennätystänsä.

Erdõsin ryhmää ei nähdä Suomessa ainakaan ennen kesää 2004 mutta Euroopan ja erityisesti Unkarin erilaissa mp-tapahtumissa porukkaan voi kuluvan kauden aikana törmätä. Valitettavasti porukalla ei vielä ole www-sivuja tai email-osoitetta mutta jos kiinnostusta löytyy niin puhelinnumeron saa vaikka BajaHill:sta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti