maanantai 29. syyskuuta 2003

Euro-bike -projekti etenee

(MMAF)

SMOTO teki loppuvuodesta 2000 kantelun EU-säännösten kanssa ristiriidassa olevista maahantuonnin kuvioista. Kantelu poiki taannoin uutisoidun vaatimustenmukaisuustodistusten hinta- ja toimitusaikakaton ja nyt asia on katsastusvaatimusten osalta nytkähtänyt taas hiukan eteenpäin. Komissio on pyytänyt SMOTOlta vastinetta Suomen virkamiehistön laatimassa vastineessa esitettyihin väittämiin.

Näistä väittämistä värikkäin on kotimaisten virkapäiden tulkinta, jonka mukaan maahantuonnin yhteydessä tehtävä katsastus vastaa paitsi paperisodan osalta niin myös tarkastuksen sisällön kannalta kotimaassa rekisteristä poistetun ja sittemmin uudelleen rekisteröitävän ajoneuvon katsastusta.

Jokainen joka on omakohtaisesti rekisteröinyt käytettynä maahantuodun ajoneuvon tietää tämän väitteen täydeksi palturiksi vaikka paperilla, vakavin naamoin ja viran antamin valtuuksin esitettynä homma saattaakin kuulostaa samalta. SMOTO on myös käytännössä todentanut, että ajoneuvon uudelleenrekisteröinnillä ei toimenpiteenä ole kovinkaan paljon yhteistä käytettynä maahantuodun ajoneuvon rekisteröinnin kanssa.

Toinen virkapäiden esittämä omituinen väite on, että toisesta yhteisön jäsenvaltiosta maahantuotavat ajoneuvot pitää ennen rekisteröintiä katsastaa liikenneturvallisuuden nimissä. Yhteisön sääntöjen mukaan tämä onkin sallittua silloin, jos laite aiheuttaa vakavaa vaaraa ihmisten elämälle tai ympäristölle.
Voitaneen siis päätellä Suomen viranomaisten väittävän kirkasotsaisesti, että esimerkiksi Ruotsissa rekisteröity ja liikenteeseen hyväksytty moottoripyörä aiheuttaa vakavaa vaaraa ihmisten elämälle ja ympäristölle. Kotimaisten virkamiestemme näkemys sisärajan takana toimivien virkaveljiensä ja -sisariensa ammattitaidosta ei tunnu kovin korkealta.

Lisätietoa: http://www.mmaf.fi/ tai http://www.smoto.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti