maanantai 1. syyskuuta 2003

PMR-puhelimet - Motoristin joukkoelämää helpottavat kapistukset

(TaK)


Muutama vuosi sitten markkinoille alkoi ilmestyä PMR-puhelimia, eli Private Mobile Radio -laitteita noin suomeksi. PMR -puhelimet ovat ulkonäöltään kuin mitkä tahansa kädessä pidettävät radiopuhelimet (LA/CB). Puhelimet toimivat 446 mHz:n taajuudella (UHF -alueella) ja sen vuoksi niitä kutsutaankin PMR446 -puhelimiksi. Laitteissa on yleensä 8 kanavaa ja lähetystehona 500 mW.

Tärkein ominaisuus näissä puhelimissa on kuitenkin se, että ne ovat täysin lupavapaita! Puhelinten kantama saattaa hyvällä säällä, hyvissä maasto-olosuhteissa olla jopa yli kymmenen kilometriä. Useimmiten se jää kuitenkin 1 - 4 kilometriin, mikä on aivan riittävästi motoristeja ajatellen.

Telehallintokeskus teki vuonna 1999 päätöksen, että taajuuskaista 446,0 - 446,1 MHz avataan PMR446 -radiopuhelimien käyttöön. Taajuuskaista 446,0 - 446,1 MHz on avattu Suomessa PMR446 radiopuhelinkäyttöön. PMR446 - kanavia on 8 kappaletta jossa kanavan leveys 12,5 kHz, säteilyteho enintään 500 mW ERP, laitteiden on oltava ETSIn standardin ETS 300 296 mukaisia ja vain integraaliantennit (=kiinteät antennit) ovat sallittuja (häiriöiden välttämiseksi). Direktiivi R&TTE on direktiivi radio- ja telepäätelaitteista ja niiden vaatimustenmukaisuuden vastavuoroisesta tunnustamisesta.

Lyhyt oppimäärä PMR-laitteiden käyttäjille

  • viestit on pidettävä mahdollisimman lyhyinä ja selkeinä (kanavalle voi lähettää vain yksi radio kerrallaan)
  • kerro kenelle viesti on tarkoitettu!
  • muista useissa puhelimissa olevan virransäästöominaisuuden vuoksi pitää pieni tauko tangentin painamisen jälkeen ennen kuin puhut (muuten ensimmäinen sana saattaa jäädä kuulumatta)
  • jos satut lepäilemään radio povitaskussa vatsallasi maassa (?), ei radio välttämättä kuule/kuulu
  • puusto ja muut maastonmuodot heikentävät yhteysväliä
  • PMR -puhelinten antennit on suunniteltu käyttämään pystypolarisaatiota, joten sekä lähettävän että vastaanottavan radion antennit kannattaa pitää pystyasennossa kuuluvuuden maksimoimiseksi
BajaHill testaa - Alan 441 PMR446 -puhelin
Ja sitten itse testiin. BajaHill sai käyttöönsä Alan 441 PMR446 -puhelimen sekä siihen kuuluvat moottoripyörälisävarusteet, erilliset kypärään asennettavat kuulokkeet ja mikrofonin sekä ohjaustankoon asennettavan tangentin.

Kypäräsetin asennus oli verrattain helppoa. Kuulokkeet saa asennettua velcroilla oikeisiin kohtiin. Kaapelit asennettiin kypärän pehmusteiden väliin ja pienillä teipin palasilla, jotka olivat pakkauksessa mukana. Suurin seikka, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, on se, että kuulokkeet laittaa oikeille kohdille (korvien päälle) ja mikrofonin mahdollisimman lähelle suuta. Avomallin sarjassa mikrofoni on pienen joutsenkaulan päässä, jotta sen saa lähelle suuta. Kaikki liitännät ovat suojattuja pikaliittimiä, pysähtyessä ja pyörän päältä pois noustessa kannattaa muistaa irrottaa tangentti- tai kypäräjohto.

Alan 441 PMR446 -puhelimen kypäräsettiAlan 441 PMR446 -puhelimen kypäräsetti
Kypäräkaapeliin kuuluu kaksikuuloke-elementtiä ja mikrofoni, jotka kiinnitetään kypärään karheatarranauhoilla. Kypärästä ulostulevan kaapelinpituus on 15 cm. PTT-kytkimelle eli tangentille tulevan välikaapelin pituus on 70 cm. Kuuloke-elementeille tuleva kierrekaapeli on suoraksi vedettynä 120 cm pitkä.

Tangentin ja radion voi asentaa joko molemmat pyörään tai sitten esimerkiksi siten, että radio on rintataskussa ja sieltä tulee kaapeli hihaa pitkin tangentille. Jos molemmat asennetaan pyörään niin kannattaa katsoa, että kypärälle tuleva kierrejohto ei pääse häiritsemään ajamista. Jos radio asennetaan pyörään (kuten tässä tapauksessa tehtiin), kannattaa se sijoittaa niin, että antenni on mahdollisimman etäällä metallista ja kaikista johdoista - kuuluvuuden parantamiseksi ja mahdollisten häiriöiden minimoimiseksi.


Alan 441 PMR446 -puhelimen tangentti
Tangentti eli PTT-kytkin (lähetyksenavausnappi) voidaan kiinnittää joko ohjaustankoon tai kahvaan.
Tangentti kiinnitettiin mukana tulevalla karheatarranauhalla kahvan ympärille. Paras paikka testaajalle löytyi kahvan alapuolelta ja sitä painettiin tässä tapauksessa etusormella. Tangentti voi olla tangossa pysyvästi. Tangentista tulevan kaapelin pituus on 20 cm ja siinä on kätevä pikaliitin, jolla välikaapelin kytkentä onnistui nopeasti.

Kuuluvuus ja käyttökokemukset
Kuuluvuus riittää letkassa ajeluun ilman esteitä pari - kolme kilometriä. Isot mäet / rakennukset ovat myrkkyä, saattavat lyhentää kuuluvuutta jopa alle kilometriin, mutta kaiken kaikkiaan kuuluvuus pysyi motoristikäyttöön riittävän pitkänä. Radion sijoittelu vaikuttaa myöskin kuuluvuuteen; radio pitäisi pystyä sijoittamaan antenni pystyyn, etäälle metalleista.


Alan 441 PMR446 - puhelimen tekniset tiedotAlan 441 PMR446 -puhelin
Koko:87 x 53 x 32 mm
Kanavamäärä:8
Varusteet:Rannehihna ja vyöpidike.
Virtalähde:Voidaan käyttää joko AAA-kokoisilla alkaliparistoilla tai ladattavilla akuilla (3 kpl), jolloin toiminta-aika 1,5 vuorokautta.
Paino:90 g (ilman paristoja/akkuja)
Lähetysteho:500 mW
Muuta:Ääniohjaustoiminto (vox) dual watch, kahden kanavan pikamonitorointi.
Lisävarusteet:Kypärämikrofoni - kuulokeyhdistelmä ohjaustankoon asennettavalla PTT -kytkimellä
Lisätietoa:http://www.hamradio.fi/tuotteet/alan441.htm
Jo ennen ajoon lähtöä kannattaa laittaa äänenvoimakkuus riittävän suurelle ja sopia käytettävä kanava, koska ajon aikana näitä ei pysty juurikaan tekemään. Varsinkin jos laite on taskussa. Testatulla laitteistolla äänenvoimakkuus riitti mainiosti noin 120 km/h nopeuksiin. Muutoin laitteen käyttö on helppoa ja näppäimet selkeitä.

Laitteiston kestävyydessä ei testin aikana ollut moittimista, mutta kannattaa kiinnittää huomiota etenkin kaapeleiden kiinnitykseen ja olla tietenkin pudottamatta radiota maahan. Testilaitteistossa oli käytössä ladattavat akut, jotka kestävät normaalikäytössä noin puolitoista vuorokautta. Radiota voi käyttää tarvittaessa myös paristoilla.

Yhteenveto
PMR -puhelin on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi sekä kaksi päällä ajettaessa korvaamassa perinteisiä kypäräpuhelimia että kommunikoitaessa pyörästä toiseen. Kustannuksiltaan puhelinpari vastaa suunnilleen hyvää tavallista kypäräpuhelinsettiä, mutta on monikäyttöisempi (voi käyttää esim. moottorikelkkaillessa, kalassa, antennin suuntaamisessa, itkuhälyttimenä jne. jne.). Hinta-laatusuhteeltaan testattu laitteisto oli ok.

Laitteistot testiin toimitti Ham-Radio Oy Vimpelistä, kiitokset.

Maat joissa PMR446 -puhelimia voi käyttää
AlankomaatEi huomautuksia
ItävältaEi huomautuksia
BelgiaEi huomautuksia
BulgariaEi huomautuksia
EspanjaEi huomautuksia
IrlantiEi huomautuksia
IslantiEi huomautuksia
Iso-BritanniaEi huomautuksia
Italia31.12.2004 saakka joitakin häiriömahdollisuuksia
KreikkaEi huomautuksia
KroatiaMaahantuojan pitää todistaa, että R&TTE direktiivin vaatimukset on täytetty ja merkinnät ovat oikeelliset.
KyprosVuonna 2003 mahdollisesti otetaan käyttöön.
LatviaTutkivat PMR -laitteiden käyttöönottamista.
LiechtensteinEi huomautuksia
LiettuaEi huomautuksia
LuxemburgEi huomautuksia
MakedoniaHarkinnassa.
MonacoSamoja taajuuksia käyttävät myös muut lisenssin alaiset verkot
Norja1.1.2005 saakka (fixed links), PMR -päätökset tulevat voimaan 1.7.2003. Samanlaista PMR -käyttöä 444 MHz:n taajuudella.
PortugaliEi huomautuksia
PuolaKansallinen hyväksyntä, yksittäiset lisenssit
RanskaEi huomautuksia
RomaniaKaksi alinta ja ylintä kanavaa eivät käytettävissä. Yksittäinen lisenssi, vain yrityskäyttöön. Kansallinen merkintä ja tyyppihyväksyntä laitteissa.
RuotsiR&TTE direktiivin vaatimusten mukaisesti lisenssivapaa. Toinen samanlainen käyttö kuudella kanavalla 444 MHz:n yläpuolella 25 kHz:n kanavajaolla on jo lisenssivapaa.
SaksaTodennäköisesti direktiivin mukainen.
SlovakiaMuuta käyttöä samalla taajuudella.
SloveniaEi huomautuksia
SuomiEnemmän ominaisuuksia käytössä kuin direktiivissä sallittu.
SveitsiEi huomautuksia
TanskaEi huomautuksia
TsekkiEi huomautuksia
UnkariEi huomautuksia
VenäjäHarkinnassa.
ViroEi huomautuksia
TurkkiYksittäiset lisenssit, lisenssistä luopumista harkitaan.
PMR446-puhelimia saa tilapäisesti käyttää ilman lupaa tässä listatuissa maissa. Luettelo voi olla epätäydellinen ja joidenkin maiden osalta muutoksiakin on saattanut tulla - asia kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti