maanantai 13. marraskuuta 2006

Salminen valmis kuuden päivän ajourakkaan Uudessa Seelannissa

Enduromoottoripyöräilyn kuuden päivän mittainen MM-joukkuekisa, Sixi käynnistyy tiistaina Uuden Seelannin Lake Taupossa. Suomen miesten nimekäs maajoukkue on valmiina toteuttamaan tavoitteensa, joka ei voi olla mikään muu kuin maailmanmestaruus.
- Olemme tutustuneet huolellisesti reittiin, joka vaikuttaa suomalaisittain ihan hyvältä. Viileässä Taupossa on sadellut hiljalleen oikeastaan koko viikon, mutta kisan avauspäiväksi sääennusteet ovat luvanneet kuivaa keliä. Meidän puolestamme kuuden päivän urakka saa alkaa, sanoo yhden välivuoden jälkeen Suomen kuusikkoon palannut Juha Salminen.
Kuusinkertaisen maailmanmestarin ja ensi kaudeksi USA:n GNCC-kuvioista menestyksekkäästi jälleen MM-sarjaan palaavan Salmisen lisäksi Suomen miesten Trophy-joukkueessa ajavat Samuli Aro, Mika Ahola, Marko Tarkkala, Petri Pohjamo ja Jari Mattila.


"Sixiä ei voiteta, mutta sen voi hävitä avauspäivinä"
Suomalaiset odottivat Uuden Seelannin Sixille hiekkapintaista reittiä, mutta aivan sitä he eivät saa.
- Ei tämä nyt aivan vastaa käsitystä suomalaisesta hiekkapinnasta. Tamppaantunut pinta on kovaa ja vähän savistakin, mutta kaiken kaikkiaan erikoiskokeet ovat hienossa kunnossa, kertoo Salminen.
- Välillä vieraillaan nurmikolla ja sitten taas painutaan metsään puiden väliin. Reittiä ei voi pitää erityisen nopeana.
Salminen korostaa huolellisen ja kärsivällisen suorituksen merkitystä.
- Sixiä ei voi voittaa ensimmäisinä päivinä, mutta toisaalta sen voi hävitä silloin. Alku pitää ottaa rauhallisesti ja tarkkailla tilannetta. Kun on aika ajaa kovaa, niin sitten ajetaan kovaa.
Suomella on tilillään kuusi joukkuemestaruutta. Viime vuonna Slovakiassa Suomi sai tyytyä MM-hopeaan Italian jälkeen.
- Vuosi sitten ajo oli meiltä alusta alkaen sellaista sähläystä, jolla ei mestaruuksia voiteta. Uudessa Seelannissa koko joukkueen on ajettava hyvin ja normaalilla tasollaan pitääksemme haastajat takanamme. Varsinkin Ranska vaikuttaa nopealta joukkueelta, painottaa Aro, joka hakee jo kauden toista mestaruuttaan henkilökohtaisen MM-kullan jatkoksi.
Suomen nuorten, eli alle 23-vuotiaiden joukkue ajoi Slovakiassa MM-pronssia Uudessa Seelannissa. Suomi lähtee kirkastamaan mitaliaan vauhdikkaalla kvartetilla, jonka muodostavat Roni Nikander, Eero Remes, Valtteri Salonen ja Patrick Wikman.


Sammutinsääntö aiheutti ylimääräistä askartelua
Miesten joukkueenjohtaja Pekka Kulju odottaa myös luottavaisena kisaa, vaikka pyörien katsastuksessa riittikin ylimääräistä säpinää.
- Paikallisena erikoisuutena ja viranomaisten vaatimuksesta Uudessa Seelannissa pitää enduropyörällä maastossa liikuttaessa olla aina minikokoinen sammutin mukana. Sammuttimen kiinnitys aiheutti pientä päänvaivaa ja askartelua mekaanikoille.
- Lisäksi Salmisen Juhaa pompoteltiin äänimittauksessa niin pitkään, että aloimme jo epäillä mittauksen luotettavuutta. Lopulta kuitenkin kaikki pyörät saatiin suljettuun varikkoon, huokaisi Kulju helpotuksesta.
Suomen edustajana reittiin tutustui viikonvaihteen aikana Leif Holm, joka raportoi kokemansa maajoukkuekuskeille.
- Aikataulu vaikuttaa kohtalaisen väljältä ja reitti helpohkolta. Ei isoja mäkiä, ei kivikkoa, eikä yleensäkään kovin vaikeaa maastoa. Crossitestit on tehty kumpuileville nurminiityille ja ne ovat tosi hyvän näköisiä 4-5 minuutin pätkiä.
- Endurotestit ovat hitaampia, 6-9 minuutin mittaisia kieputuksia mäntymetsässä. Ne muistuttava oikeastaan aika paljon suomalaista kangasmaastoa Maapohja on enimmäkseen hiekkaa tai hiekansekaista multaa, joka tuntuu imevän aika hyvin kaiken sateen, kertoi Holm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti