sunnuntai 19. marraskuuta 2006

Suomelle enduron MM-kultaa


Suomi täytti tavoitteensa ajamalla enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekultaa sunnuntaina Uuden Seelannin Lake Taupossa päättyneessä kuuden päivän mittaisessa kisassa.
Suomen kautta aikojen seitsemäs joukkuemestaruus irtosi ylivoimaisella, yli 15 minuutin erolla Ranskaan. Pronssia ajoi Espanja. Suomen aiemmat mestaruudet ovat vuosilta 1996, -98, -99, 2002, -03 ja -04.
Suomi juhli Uudessa Seelannissa MM-kultaa kuusikolla Juha Salminen, Petri Pohjamo, Samuli Aro, Mika Ahola, Jari Mattila, Marko Tarkkala.
- Mestaruus osoitti, että Suomi hallitsee edelleen enduroa maailmalla. Tämä oli koko joukkueelta todella hieno suoritus ja samalla kova näyttö muille, iloitsi Juha Salminen.
Suomi ei jättänyt mitään sattumaan varaan sunnuntain motocrosspäivänä. Sixin henkilökohtaisen yleiskilpailun 1-luokan ohella voittanut ja tapahtumia toisesta ajopäivästä lähtien hallinnut Salminen oli nopein myös loppucrossissa.
Kakkosluokan crossierässä parasta vauhtia piti odotetusti yllä lajin erikoismies, Belgian Joel Smets, mutta kun Aro, Ahola ja Mattila ajoivat ruutulipulle kärkinipun tuntumassa, niin juhlat saivat alkaa. Mestaruus varmistui jo ennen Tarkkalan ajoa 3-luokan erässä.
- Mestaruus tuli tasaisen varmalla ja nopealla suorituksella, kuten oli suunniteltukin. Vaikka kelit vaihtelivatkin viikon aikana huonosta hyvään, niin suoritustasomme ei heilahdellut. Joukkueesta huokui hyvä yhteishenki ja itsevarmuus. Luotimme täysin toisiimme, korosti kunniakierrokselta palannut Aro.
Yleiskilpailun voitto vain sivutuote Salmiselle
Suomi teki myös henkilökohtaisella tasolla täysosumatyötä Uudessa Seelannissa. Salmisen lisäksi Aro otti voiton kakkos- ja Tarkkala kolmosluokassa.
Salmisen yleiskilpailuvoitto irtosi lähes kolmen minuutin erolla Aroon, joka ohitti viimeisenä ajopäivänä lopputuloksissa Italian Simone Albergonin. Kakkosluokassa toiseksi ehtinyt Ahola oli yleiskilpailun neljäs. Ahola on ollut voittamassa Suomen kaikkia seitsemää joukkuemestaruutta.
- Oma ajoni kulki nappiin, mutta en halua korostaa sen suuremmin henkilökohtaista tulosta. Se on sittenkin vain pelkkä sivutuote joukkuekilpailussa, painotti Salminen.
Kahden Yhdysvalloissa voitetun GNCC-mestaruuden jälkeen MM-sarjaan ensi kaudella palaava Salminen ei ajanut viime vuonna Sixiä Slovakiassa, jossa Suomi sijoittui takkuisella suorituksella toiseksi.
- Kaverit olivat ottaneet opikseen Slovakiasta. Suomi oli joukkueena entistäkin vahvempi Uudessa Seelannissa. Ei näitä mestaruuksia oteta tällä tasolla takki auki, muistutti Salminen.
Arosta tuplamestari
Lake Taupossa tyylikästä työtä tehnyt Aro pääsi juhlimaan MM-kultaa jo toisen kerran tällä kaudella. Aro voitti kakkosluokan henkilökohtaisen maailmanmestaruuden syyskuun lopulla Ranskan Boussacissa.
- Tämä ei ollut minulle ensimmäinen tupla, mutta eihän näihin mestaruuksiin voi koskaan kyllästyä.
Aron mukaan Sixi kulki Suomelta mallikkaasti nimenomaan joukkueena.
- Ranska johti kisaa 33 sekunnilla avauspäivän jälkeen, jolloin he hyötyivät Germainin (Marc) johdolla vielä lähtöpaikoistaan. Siirryimme kuitenkin johtoon heti toisena päivänä, jonka jälkeen ero kasvoi tasaisen varmasti. Ajo kulki kaikilta hienosti.
Aro tosin myönsi, että hän odotti loppucrossilta henkilökohtaisesti enemmän.
- Lähtöni meni pidon puutteessa pipariksi. Tuntui siltä, että takarengas luisti vanteella. Onneksi sain aikaan hyvän ajon ja nousun letkan keskivaiheilta kärjen tuntumaan Aholan ja Mattilan (Jari) tavoin.
Aro tervehti crossissa ruutulippua luokkansa viidentenä ennen Aholaa ja Mattilaa.
Tarkkala on taistelija
Suomen joukkueen yksi kovimmista taistelijoista oli ehdottomasti Marko Tarkkala, joka ajoi viimeiset neljä päivää rajun vatsataudin kourissa.
- Mahassa kouri myös sunnuntaina, mutta onneksi kaverit hoitivat mestaruuden kotiin jo ennen omaa crossierääni. Se helpotti oloa kummasti, myhäili Tarkkala, joka pääsi nauttimaan mestaruudesta täysin siemauksin vasta tiputuksen jälkeen.
Luokkansa voittaneelle Tarkkalalle mestaruus oli ensimmäinen laatuaan miesten Trophy-joukkueessa.
- Tähän suoritukseen täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen. Oma ajo kulki ihan mukavasti puolikuntoisenakin.
Juniorit seitsemäntenä
Loppucrossin suomalaismenestyjiin lukeutuivat myös juniorimaajoukkueen Eero Remes ja Valtteri Salonen. Remes oli odotetun vahva motocrossissa nousten yleiskilpailussa hienosti kymmenenneksi.
Ykkösluokan lopputuloksissa Salmisen ja Albergonin lisäksi Remeksen edelle ehtivät vain tämän vuoden henkilökohtainen maailmanmestari, Espanjan Ivan Cervantes ja Sixiä avauspäivän jälkeen johtanut Ranskan Marc Germain.
Salonen sijoittui suurimmassa luokassa kuudenneksi kolme minuuttia Tarkkalaa jäljessä.
Junioreiden maailmanmestaruuden voitti Yhdysvallat, joka kukisti seitsemänneksi sijoittuneen Suomen reilulla 19 minuutilla. Hopeaa ajanut Ranska jäi mestareista kahdeksan ja pronssille yltänyt Australia 12 minuuttia.
Kvartetilla Remes, Valtteri Salonen, Patrick Wikman, Roni Nikander ajanut Suomi menetti mahdollisuuteensa mitaleille jo kisan kahtena ensimmäisenä ajopäivänä.
Ensin petti Wikmanin pyörän tekniikka ja sitten olkapäänsä loukanneen Nikanderin Sixi päättyi kaatumiseen.
Enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekilpailu, Uusi-Seelanti. Lopputulokset 6/6 ajopäivän jälkeen:
1. Suomi (Juha Salminen, Petri Pohjamo, Samuli Aro, Mika Ahola, Jari Mattila, Marko Tarkkala)
2. Ranska - 15.09,3
3. Espanja - 20.06,2
4. Italia - 23.24,9
5. Australia - 24.10,7
6. Ruotsi - 24.51,4
Juniorit:
1. USA
2. Ranska - 8.19,8
3. Australia - 11.54,2
4. Saksa - 14.06,5
5. Italia - 15.20,4
6. Iso-Britannia - 17.52,2
7. Suomi - 19.20,8 (Eero Remes, Patrick Wikman, Roni Nikander, Valtteri Salonen)
Luokkakohtainen tilanne:
Luokka E1:
1. Juha Salminen Suomi, KTM 2.31.19,1
2. Simone Albergoni Italia, Honda - 2.57,5
3. Ivan Cervantes Espanja, KTM - 3.37,5
4. Marc Germain Ranska, Yamaha - 4.18,8
5. Eero Remes Suomi, Honda - 5.30,1 (juniorit)
6. Ricky Dietrick USA, Kawasaki - 6.34,4
7. Petri Pohjamo Suomi, TM - 7.04,2
Luokka E2:
1. Samuli Aro Suomi, 2.34.15,1
2. Mika Ahola Suomi, Honda - 26,2
3. Stefan Merriman Australia, Yamaha - 36,9
4. Kurt Caselli USA, KTM - 46,4
5. Jonny Aubert Ranska, Yamaha - 1.04,8
6. Shayne King Uusi-Seelanti, Honda - 2.54,6
7. Jari Mattila Suomi, Honda - 4.31,8
Luokka E3:
1. Marko Tarkkala Suomi, KTM 2.37.24,6
3. Cristobal Guerrero Espanja, GasGas - 55,7
2. Fabien Planet Ranska, KTM - 1.09,6
4. Björne Carlsson Ruotsi, Husaberg - 1.58,4
5. Xavier Galindo Espanja, KTM - 2.09,1
6. Valtteri Salonen Suomi, Husaberg - 3.04,0 (juniorit)
Yleiskilpailu:
1. Salminen 2.31.19,1
2. Aro - 2.56,0
3. Albergoni - 2.57,5
4. Ahola - 3.22,3
5. Merriman - 3.29,9
6. Cervantes - - 3.37,9
... 10. Remes - 5.30,1
... 12. Tarkkala - 6.05,5
... 15. Pohjamo - 7.04,2
... 18. Mattila - 7.27,8
... 32. Salonen - 9.09,6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti