keskiviikko 14. helmikuuta 2007

Tuunarin messut

Yksilöllisyys on muotia! Tämä trendi on valumassa myös moottoripyöräilyyn ja moni haluaakin tavisten tehdaspeliä yksilöllisemmän pyörän. Kiersin messuja katsellen osastoja tällä silmällä. Valitettavasti lyhyiden hameiden ja liian pienten puseroiden miinakenttä meinasi varastaa huomion kokonaan muualle.

Päällisin puolin messujen vaikutelmaksi jäi, että suurimalle osalle motoristeista tuunaamisen tarpeen tyydyttää vaihtopeilit, minivilkut, hiilikuitutarrasarja ja 20 milliä alkuperäistä leveämpi takarengas. Erilaiseen kustomointiin suunnattuja osia oli esillä valitettavan vähän. Tarjontaa on mutta yleensä vain katalogien kautta. Tämä tarkoittaa tilaustavaraa ilman hipelöinti- ja kokeilumahdollisuuksia. Ehkä markkinat ovat tuunaribusineksille vieläkin liian pienet tai sitten näillä MP-messuilla suurin osa myynnistä keskittyy ajovarusteiden ja uusien pyörien rintamalle?

Suurin osa tarjonnasta keskittyi bolt-on palikoihin kaikille ajo- ja pyörätyyleille: Matkapyöriin pleksejä ja kypäräpuhelimia, kurapyöriin lokasuojia, muutamia fightermaskeja ja ankanpyrstöjä, vilkkuja, kaatumarautoja, vaihtostongia ja kahvoja sekä lukuisasti erilaisia kromipuluja ja muuta tingeltangelia.

Palikoiden lisäksi moni kaipaa palveluita osien valintaan ja kiinnitykseen. Lähes kaikilla kauppiailla onkin tarjolla perushuoltoja sekä apua pieneen yksilöintiin. Erilaisen kustomoinnin ja osatarjonnan lisäksi motoristi tarvitsee avukseen työkaluja sekä paikan, missä peliä voi ruuvata. Yllättäen messuilta ei löytynyt kuin yksi selvästi työkaluihin erikoistunut yritys. Ehkä ensi vuonna tarjonta paranee tälläkin saralla?

Maalausta ja katteiden valmistamista

Joutsenolainen MACH Gerard Mariaud piti tiskiä kauppahallissa. Esillä oli seinän täydeltä erilaisia pikkuosia mopoihin sekä fightereihin. Yritys myös valmistaa ja maalaa erilaisia katteita sekä lasikuituosia. Halutusta osasta voi teettää muotin tai valmiin muotin voi toimittaa Joutsenoon. Hinnat vaihtelevat melko paljon tarvittavan työmäärän ja haluttujen maalaustoiveiden mukaan.

Harrastajapiireissä taitavista maalauksista ja näyttävistä pinstripeista tunnettu maalari Alasalmen Jussi oli saapunut messuille esittelemään yrityksensä Alasalmi Graphix:n tuotantoa. Yritys toimii Peräseinäjoella, mutta matkahuollon tai postin kautta maalattavat osat kulkevat kätevästi pitkin valtakuntaa. Jussi myös suunnittelee maalauksia sekä osaa ehdottaa hyviä parannuksia asiakkaan toiveisiin.

Samassa hallissa piti tiskiä Helsinkiläinen DecoVäri Oy. Yrityksen kautta saa maalaukset sekä pelkät maalit, tarvikkeet, kustom-teipit ja teippaukset. Messujen aikana osastolla maalattiin yksi Harley joka veti tiskin eteen ajoittain melkoisen tungoksen.

Syvätuunarille oma tarjontansa

Harrastaja, joka etsii apua isompiin muutoksiin, yksilöllisten osien valmistamiseen sekä runsaaseen moottoritehon nostoon on yleensä edennyt harrastuksessaan jo sen verran pidemmälle, että tuntee alan yritykset ja toimintatavat hyvin. Näistä yrityksistä löytyy apua koko tuunaamisen kirjoon alkaen värillisistä prikoista ja jarruletkuista aina kokonaan itse valmistettuihin runkoihin ja moottorin osiin. Tälläkin saralla iso osa tarjonnasta on tilaustavaraa.

Showhallissa jossa oli paitsi rakennettujen pyörien näyttely ja temppunäytökset oli myös itämaan värikäs harrikkaliike Jep Jep. Liike tunnetaan erityisen rikkaasta mainonnasta sekä näyttävästä ja omaperäisestä suunnittelusta. Yritys valmistaa muun muassa takahaarukoita, runkomuutoksia sekä lukuisia yksityiskohtia. Tämän lisäksi Jep Jep taitaa tällä hetkellä olla Suomessa yksi niistä harvoista, jotka muiden töiden ohessa tuottavat omavalmisteisia moottoripyöriä.

Jep Jepin puuhamiehenä toimiva Kurko kertoi, että pyörien kauppa käy vilkkaasti. Uutena ilmiönä nykyään tilataan jopa jo ensimmäiseksi pyöräksi tietyntyyppinen, valmiiksi yksilöllinen pyörä. Venäjän markkinat ovat vielä hiljaiset kustomoitujen osien ja pyörien suhteen. Ilmeisesti prätkä on siellä vielä samassa asemassa kuin se Suomessa oli 60- ja 70-lukujen taitteessa. Venäjän markkinoilla on kuitenkin odotettavissa suuri potentiaali.

Näyttelyhallissa osastoa piti myös Turun Littoisissa toimintaa pyörittävä Flying Choppers. Yritys keskittyy omien ajatusten ja suuntausten mukaisten moottoripyörien rakentamiseen. Pari vuotta firmaa pyörittänyt Andy kertoili, että asiakkaalta tulee yleensä suuntaus ja perusidea. Flying Choppers sitten toteuttaa omalla suunnittelullansa uniikkeja erityis- ja spesiaalipyöriä. Kaikkiin töihin hoidetaan myös muutoskatsastus. Voimassaolevan rakentelulainsäädännön ongelmat ovatkin yrittämisen laajentumisen ja uusien työpaikkojen luomisen esteenä.

Päähallissa tarjonta tuntui keskittyvän lähinnä suurten kauppiaiden uusien pyörien mainostamiseen. Pienellä etsimisellä löytyi kuitenkin kaksi yritystä jotka tekevät pyörällesi lähes mitä tahansa muutoksia. PartMaster Marttilasta tuo maahan ja kauppaa valmiiksi muunneltuja Harrikoita. Yritys myös tekee mittavia muutostöitä sekä tilauksesta että oman makunsa mukaan.

Mäntän JL Meccanica piti pientä huomaamatonta tiskiä päähallissa, Moto Italian osaston kupeessa. Yrityksen mekaanisen osaston päällikkö Janne Leiman on erikoistunut classic kilpapyörien rakentamiseen ja katupyörien mekaaniseen ahtamiseen. Jannen ahtamia pyöriä on liikenteessä toistakymmentä. Kyseessä ei ole massatuote, vaan kaikki projektit tehdään yksilöinä. Ahtimien lisäksi Janne puuhailee erilaisten yksittäisosien parissa, erityisenä haasteena on tällä hetkellä työn alla oleva yksipuolinen etuhaarukkaratkaisu.

Loppukanootit

Messujen tuunaustarjonta oli rakennettujen pyörien hallia lukuun ottamatta melko näkymätöntä. Vain muutamalla yrityksellä oli esitellä hyllytavarana erilaista pikkutuunaamiseen soveltuvaa palikkaa, useimmilla tämä on katalogien varassa. Amerikkalaisten, putkirungolla ja v-koneella varustettujen moottoripyörien muutoksiin erikoistuneita yrityksiä oli messuilla monta. Sen sijaan muun mallisten pyörien fighteröintiin erikoistuneita yrityksiä ei ainakaan osunut kohdalle ainuttakaan. Ehkä nekin löytyvät messuilta ensi vuonna?

Jos todetaan, että yksilöllisten tuotteiden massavalmistus eli massayksilöllisyys on muotia, niin ajavatko tulevaisuuden edelläkävijät kaikki samanlaisilla, nykyään tavispyöriksi luonnehdittavilla moottoripyörillä?

Teksti Santtu Ahonen Kuvat Cee, Stu, TiMu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti