tiistai 11. joulukuuta 2007

Liikenneturva tehnyt aloitteen ajokokeen sisällyttämisestä mopokortin vaatimuksiin


Liikenneturva on tehnyt aloitteen liikenne- ja viestintäministeriölle mopon käsittelykokeen ja ajokokeen lisäämisestä mopokortin vaatimuksiin. Tämä tarkoittaisi myös pakollista ajoharjoittelua ennen kuljettajatutkintoon menoa.

Mopoilijoille sattuvat onnettomuudet ovat pääosin suistumis- ja kohtaamisonnettomuuksia. Myös risteyksissä tapahtuu runsaasti onnettomuuksia, ja niissä ongelmia ovat aiheuttaneet puutteelliset taidot ryhmittymisessä ja kääntymisessä. Pakollisella käsittelykokeella voitaisiin vähentää tämäntyyppisiä onnettomuuksia. 

Liikenneturva esittää ministeriölle, että mopoilijoiden kasvaneen onnettomuusriskin takia mopoasioita koskevat ehdotukset käsiteltäisiin mahdollisimman nopeasti. Olisihan EU:n ajokorttidirektiivin toimeenpanon edellyttämät sääntömuutokset lainsäädäntöön muuten annettava vasta tammikuussa 2011.

Liikenneturvan ehdottama kuljettajantutkinto
Suoritetun teoriakokeen jälkeen mopokortin hakijalle myönnetään harjoittelulupa, joka on voimassa enintään kolme kuukautta, josta harjoittelua liikenteessä on oltava vähintään kuukausi.
Mikäli ajokortin hakija on ajanut kyseisen ajan ilman rikkomuksia, hän voi osallistua tutkinnon ajokokeeseen. Liikennerikoksiin syyllistymisestä seuraisi harjoitteluajan pidennys tai harjoitteluluvan peruuttaminen määräajaksi. Ajokokeen suoritettuaan henkilö saa varsinaisen mopokortin.

Ajokokeen tulee sisältää mopon käsittelykoe. Käsittelykokeen luontevin suorituskohta olisi ennen harjoitteluluvan myöntämistä.
Mikäli mopon käsittelykokeen, ajoharjoittelun ja ajokokeen yhdistelmällä ei saada suotuisia vaikutuksia turvallisuuteen, voitaisiin myöhemmässä vaiheessa harkita mopokortin saamisen ikärajan nostamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti