keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Ranskassa torjuttiin huomioliivipakko

Suomessakin paljon keskustelua herättänyt huomioliivien käyttö nousi viime vuonna Ranskassa kuumaksi perunaksi. Viranomaiset halusivat kirkkaan keltaisen huomioliivin pakolliseksi ajovarusteeksi.

Kuva: Virginie Staiano / Moto Magazine
Tästä eivät patonkimaan motoristit pitäneet. Huomioliivien käytön hyödyistä ei ole luotettavaa tutkimustietoa. Lakialoite ei koskenut esimerkiksi iskuilta ja nirhaumilta suojaavia ajovarusteita. Kiista johti lopulta koko maan laajuisiin motoristien mielenilmauksiin, joissa pantiin muun muassa  Pariisin kehätien liikenne kokonaan sekaisin.

Mielenilmaisuilla muutos pykäliin

Ranskalaiset motoristit saivat kattojärjestönsä johdolla jonkinlaisen torjuntavoiton. Pykälänikkarit runnoivat pakolliseksi varusteeksi heijastimen, jota on pidettävä käsivarressa tai osana muuta ajoasua. Heijastimelle on määritelty tarkka minimikoko (150cm^3) sekä näkyvyysvaatimukset.

Ranskassa laillinen ajoasu kesällä 2013. Tässä asussa pääsee fransujen ratsiasta ilman sakkoja. Kuva: FFMC.
Ranskassa laiton ajoasu kesällä 2013. Tässä asussa ajaen saa 68 euron sakot. Kuva: FFMC.

Ranskalaiset motoristit ovat ymmärrettävästi hiukan nyreissään tästä pykälien valmistelutavasta sekä läpi runnomisesta. Miksi lainsäätäjä ei kysy apua asiantuntevalta taholta, siis kuluttajien edustajalta? Miksi pitää säätää tällainen pykälä, jolla ei ole kosketuspintaa todellisten ongelmien kanssa? Heijastin on tietty näkyvä osa habitusta ja sillä on helppo kerätä poliittisia pisteitä. Mutta ennen heijastinpakkoa olisi varmaan kannatanut miettiä pari muuta kohtaa kuntoon.

Sopii toivoa, että tällainen meininki pysyy Ranskassa. Onhan meillä hölmöilyä ihan omastakin takaa. Ollaan nyt kuitenkin hetken aikaa närkästyneitä ranskisten rinnalla. Jää myös nähtäväksi miten ulkomaisten turistimotoristien ajoasut rankataan Ranskan poliisissa. Tästä varmaan lisää reilun vuoden päästä?

Juttu FEMA:n sivuilla: http://www.fema-online.eu/index.php?mact=News%2Ccntnt01%2Cdetail%2C0&cntnt01articleid=275&cntnt01returnid=15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti