tiistai 31. tammikuuta 2012

Euroopan mp-markkinat putosivat 37% neljässä vuodessa

Mp-valmistajien Eurooppalainen kattojärjestö ACEM (Association of European Motorcycle Manufacturers) ilmoitti hiljakkoin mantereen myyntilukujen yhä jatkuvasta pudotuksesta. Euroopassa myytiin viime vuonna 1,7 miljoonaa motorisoitua kaksipyöräistä, kun vuonna 2007 myytiin 2,7 miljoonaa ajoneuvoa. Luvussa on mukana mopot ja moottoripyörät sekä kolmi- ja kevyet nelipyörät.

Kaupan romahdus on  tapahtunut erityisesti moottoripyöräilyn suurmaissa; Espanjassa, Kreikassa ja Ranskassa. Valmistajat ovat kuitenkin luottavaisia sen suhteen, että markkinat nousevat tästä. Ympäristön ja ruuhkien alati kasvavat paineet puoltavat autoa pienempien ja kevyempien ajoneuvojen käyttöä. ACEM on laskeskellut, että jos 10% autoilijoista siirtyisi moottoripyöriin tai mopoihin vähenisivät ruuhkat peräti 40%.


PTW = Powered Two-Wheeler, motorisoitujen kaksi-, kolmi-, ja kevyiden nelipyörien myyntiluvut ovat viime vuosien aikana pudonneet tasaisesti. Kuva (c) ACEM.


Miten kotimaisten kauppiaiden kävi?

Viime vuosina Suomessa ei tätä Eurooppalaista trendiä ole seurattu. Moottoripyörien yksittäistuonti oli erittäin vilkasta varsinkin 2000-luvun alkuvuosina. Myös moottoripyörien verotusta muutettiin kevyemmäksi joitakin vuosia sitten. Suomen moottoripyöräkanta yli tuplaantui vain 10 vuoden ajanjaksolla, 90-luvun puolivälin noin 65000:stä aina reilusti yli 200000 mopoon ja moottoripyörään.

Suomalaiset mootoripyöräkaupan edustajat vetävät edellisen vuoden kaupan lukuja yhteen perinteisesti MP-näyttelyn avajaisissa, ensi torstaina. Suomessa ensirekisteröitiin viime vuonna noin 5700 uutta moottoripyörää, mikä merkitsee noin 6% pudotusta vuoteen 2010 verrattuna. Pian kuullaan mennäänkö täällä pohjolan mp-markkinoilla kaikenkaikkiaan trendien suuntaisesti, vai omaa spooria pitkin vastavirtaan.

Taustatietoa

ACEM:n tiedote: http://www.acem.eu/cms/det_pressreleases.php?det=1473
MP12: http://www.moottoripyoranayttely.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti