maanantai 23. tammikuuta 2012

Niklas Ajo Moto3-luokkaan


Ratamoottoripyöräilijä Niklas Ajo kilpailee KTM:n tehdaspyörällä MotoGP-sarjan uudessa Moto3-luokassa kaudella 2012. 

Vasta 17-vuotias Ajo lähtee toiseen MM-kauteensa viime vuodelta tutussa TT Motion Events Racing-tiimissä, jota johtaa saksalainen Terrell Thien.


KTM:n nelitahtinen ja 250-kuutioinen Moto3-pyörä on kehitetty tehtaan kilpailuosastolla Itävallan Mattighofenissa. Moto3-luokassa on mukana viisi KTM:n tehdaspyörää huhtikuussa Qatarissa käynnistyvällä kaudella.

Ensimmäiset testit tammikuun lopulla

Kuljettajan antama palaute ja näkemys pyörästä nousee Moto3-luokassa suurempaan rooliin, kuin historiaan painuneiden kaksitahtisen ja 125-kuutioisten osalta.

- Perusasiat ovat samat, mutta Moto3 tuo mukanaan paljon uutta erityisesti elektroniikan muodossa. Säätömahdollisuuksia tulee tuntuvasti lisää, kertoo Ajo.

Tiiminsä ainoana Moto3-luokan kuljettajana kilpailevalle valkeakoskelaisnuorukaiselle tarjoutuu ensimmäiset maistiaiset odotetusta uutukaisesta Valenciassa 30.-31. tammikuuta ajettavissa testeissä. Talliyhdistys IRTA:n ensimmäiset viralliset testit odottavat vuoroaan samalla radalla 8.-10. helmikuuta.

- 17 MM-osakilpailua kattavan sarjan avauskilpailu ajetaan 8. huhtikuuta Losailin radalla Qatarissa. Jos vain kelit ovat suotuisat, niin ajan sitä ennen testiä 11-13 päivää. Se on ihan hyvä määrä, vaikka ainahan näitä testipäiviä saisi olla enemmänkin. 

32 kuljettajaa

Peruskuntokautta hikoileva Ajo ei ole uhrannut vielä suuremmin ajatuksiaan Moto3-luokan pyörän luonteen pohtimiseen.
- Siitä on tässä vaiheessa vaikea sanoa mitään sen syvällisempää, koska en ole pyörällä vielä ajanut. Uskoisin kuitenkin, että Moto3-pyörä on tasaisempi ajettava kuin 125-kuutioinen. Siinä on paljon vääntöä ilman repiviä tehopiikkejä. Ajan pyöreämmillä linjoilla. Moto3-luokan pyörällä mutkavauhdit ja sen myötä mutkista ulostulot ovat kohdallaan, joten siinäkin mielessä sen pitäisi istua tyyliini, tuumii Ajo.

Moto3 -luokasta on luvassa mielenkiintoinen luokka, jossa on mukana 32 sopimuskuljettajaa. Lisää säpinää radoille tuovat edelleen kisakohtaiset villin kortin kuljettajat.

Ajolla on sopiva jännitys päällä uuden luokan tositoimia odotellessa. Moto3:n voimasuhteita on tosin tässä vaiheessa turha edes spekuloida.
- Uusi pyörä merkitsee minulle omalla tavallaan vastaavia lähtökohtia kuin vuosi sitten, jolloin valmistauduin ensimmäiseen MM-kauteeni. En lähde ottamaan itselleni turhia paineita tavoiteasettelun muodossa.

Viime kaudesta paljon arvokasta kokemusta

Ajon ympärille rakennettu MotoGP-projekti on edennyt vuoden verran alkuperäistä suunnitelmaa etuajassa. Ajon oli nimittäin määrä ajaa ensimmäinen täysipainoinen MM-kautensa vuonna 2012.
- Se oli ehdottomasti oikea ratkaisu, että lähdin sarjaan mukaan jo viime vuonna. Oppivuosi on takana Moto3-luokkaan siirryttäessä ja sarjan kuviot sekä radat tuttuja. Ehdin opetella viime vuonna kaikki radat ja se on tosi tärkeä seikka, joka helpottaa huomattavasti alkavaa kautta. Pääsen keskittymään GP-viikonvaihteina välittömästi ensimmäisistä harjoituksista lähtien itse asiaan, kun minun ei tarvitse opetella enää ratoja, Ajo kertoo.

Ajo sijoittui ensimmäisellä MM-kaudella parhaimmillaan kahdeksanneksi Valencian Ricardo Tormo-radalla marraskuussa ajetussa päätösosakilpailussa.
- On ilo jatkaa yhteistyötä Niklaksen kanssa. Hän on hyvin sitoutunut työhönsä ja pidän häntä yhtenä lahjakkaimmista ja lupaavimmista kuljettajista. Niin, ja lisäksi hän on suomalainen, heitti tallipäällikkö Thien. 

MotoGP-sarjan kauden 2012 kilpailukalenteri

08.04. Losail, Qatar*
29.04. Jerez, Espanja
06.05. Estoril, Portugali
20.05. Le Mans, Ranska
03.06. Barcelona, Espanja
17.06. Silverstone, Iso-Britannia
30.06. Assen, Hollanti**
08.07. Sachsenring, Saksa
15.07. Mugello, Italia
29.07. Laguna Seca, USA***
19.08. Indianapolis, USA
26.08. Brno, Tshekki
16.09. Misano, San Marino
30.09. Aragon, Espanja
14.10. Motegi, Japani
21.10. Sepang, Malesia
28.10. Phillip Island, Australia
11.11. Valencia, Espanja

* Iltakilpailu
** Kilpailu lauantaina
*** Vain MotoGP-luokka


Moto3-luokan tekniset säännöt

Moottorit 250-kuutioisia yksisylinterisiä nelitahtimoottoreita
Maksimikierrosluku on 14 000 kierrosta minuutissa
Sylinterin poraus max. 81 mm
Kaikki pyörät käyttävät täsmälleen samanlaista moottorinohjausyksikköä (ECU)
Kukin kuljettaja saa käyttöönsä enintään 8 moottoria kilpailukaudelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti