tiistai 2. heinäkuuta 2013

Ainutlaatuinen nähtävyys -Suomen moottoripyörämuseo

ILMOITUS

Lahdessa sijaitseva Suomen moottoripyörä museo avasi toukokuun alussa jälleen ovensa tulevalle kaudelle. Museo on hyvä retkikohde jokaiselle motoristille, sillä nähtävää löytyy laidasta laitaan, tämän kauden teemoina ovat erityisesti Harley-Davidson 110v., Prätkäleffat, Itä-länsi-osasto sekä eläintarhan ajot.

Näyttelyt ja tapahtumat
Tämän kauden uusi näyttely sisältää niin itä- että länsipuolen kylmän sodan aikaisia pyöriä, mielenkiintoisin tarinoin sävytettyinä. Viimeisistä eläintarhan ajoista tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta, siksi museolla onkin Eltsu-teemainen osasto. Lisäksi esille on nostettu elokuvapyörät sekä Harley Davidsonin 110-vuotinen taival. Paikalla on myös mahdollista päästä kuulemaan esimerkiksi Sibeliustalon Motorgan moottoripyöräkonserttoa, jossa museon omistaja Riku Routo soittaa Harley-Davidsonia.

Museolla tapahtuu myös paljon muuta läpi kesän. Moottoripyörä museo ja sen yhteydessä toimiva Ace Corner-ravintola järjestävät yli 65 erilaista tapahtumaa tulevan kesän aikana. Kesäkuussa järjestetään muun muassa valtakunnallinen skootteripäivä, jossa paikalla ovat lähes kaikki skootterimaahantuojat. Muita tapahtumia ovat muun muassa erilaiset kokoontumisajot ja kilpailut ja tuning-tapahtumat, jotka ovat oiva tilaisuus tavata samanhenkisiä ihmisiä, kuulla moottoripyöräilyn uusimmat tuulet sekä saada vaikkapa parhaimmat vedonlyöntivinkit pitkävetoon.

Museon lisäksi sen yhteydessä toimiva Ace Corner-kahvila on toinen hyvä syy vierailla paikalla; motoristikahvila on lisensioitu tavaramerkki, jonka omistaa Lontoossa toimiva Ace Cafe-motoristikahvila, ollen yksi maailman tunnetuimmista motoristien kohtaamispaikoista. Pitkien neuvottelujen ansioista Lahteen avattu yksikkö onkin maailman ensimmäinen Englannin ulkopuolella toimintansa aloittanut Ace Corner. Kahvilan tarkoituksena on, esikuvansa tavoin, toimia samanhenkisten motoristien kohtaamispaikkana.

Museo omistajansa pitkäaikainen unelma
Museon avaaminen oli sen perustajan lahtelaisen Riku Ruodon pitkäaikainen unelma; Ruodon mukaan Suomesta löytyy paljon moottoripyöräilyyn liittyvää historiaa, pyörien lisäksi on valokuvia, ajopukuja, kaitafilmejä ja kypäriä, museon tarkoitus onkin nostaa tämä perinnetieto sen ansaitsemalle paikalle.

Pelkästään pyöriä museossa onkin esillä yli 80 kappaletta muun aiheeseen liittyvän materiaalin rinnalla. Roudon mukaan yksi näyttelyn ykköspyöristä on vuonna 1996 Pietarista hankittu 1200-kuutioinen Rikuo-sivuvaunupyörä, joka myöhemmin selvisi olevan erittäin arvokas keräilyharvinaisuus markkinoilla. Lisäksi näyttelyssä komeilee Harley-Davidson vuodelta 1936, pyörällä voitettiin Päijänteen ympäriajo vuonna 1938, lisäksi se oli myöhemmin mukana sodassa. Viidennes näyttelyn pyöristä onkin Roudon omista kokoelmista, loput ovat lainassa alan harrastajilta.

Vierailua museoon voikin suositella jokaiselle alasta kiinnostuneelle. Moottoripyörämuseo on auki arkisin 10-20, lauantaisin 10-18 sekä sunnuntaisin 11-17, liput museoon maksavat 5-10 euroa. Lahden museon lisäksi Suomessa sijaitsee kaksi muuta moottoripyörämuseota, Parolassa sekä Pietarsaaressa.

ILMOITUS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti