torstai 4. heinäkuuta 2013

Katsastusasian äänestykset kummastuttavat motoristeja

Moottoripyörien katsastusasian (katso Täysistunto äänesti katsastuspakon takaisin (3.7.2013)) äänestyskäyttäytyminen on herättänyt motoristien some:ssa paljon polemiikkia.

Moottoripyörien katsastusasiasta ja sen yksityiskohdista käytiin itseasiassa peräti viisi erillistä äänestystä. Osa äänestyksistä tehtiin koneäänestyksenä joka vastaa lähinnä suljettua lippuäänestystä; vain loppputulos saadaan tietoon ja todellinen äänestyskäyttäytyminen on MEPin oman kertomuksen varassa. Osa äänestyksistä tehdään nimenhuutoäänestyksenä jolloin kunkin edustajan mielipide ja äänestyskäytös voidaan selvittää.

Nimenhuutoäänestyksien tulokset: VoteWatch on tulossivu josta voi tarkastella nuo nimenhuutoäänestyksien tulokset mutta josta ei siis selviä koneäänestysten tietoja.
Äänestyksien kulku

Ensin äänestettiin koneäänestyksenä kohdasta 37P joka oli valiokunnan ehdotus poistaa moottoripyörät katsastuspakon piiristä. Ehdotus siis kaatui äänin 322/354 ja moottoripyörät tulivat takaisin katsastuspakon piiriin. Valitettavasti MEP:ien mielipiteistä ei tämän kaikkein tärkeimmän kohdan osalta saada muuta tietoa kuin heidän oma sanansa.

Sitten debatoitiin paljon ja äänestettiin useasta muutoksesta. Jos tässä vaiheessa ei ole todella tarkkana ja silmät auki voi homman seuraaminen muuttua hankalaksi.

Kohta 113 oli ehdotus, jonka mukaan katsastuspakon piiriin olisi otettu vasta 2016 voimaan tullessa tai sen jälkeen ensirekisteröidyt moottoripyörät. Esitys kaatui nimenhuutoäänestyksellä äänin 322/364.  Jäätteenmäki, Jaakonsaari ja Torvalds kannattivat ehdotusta, sensijaan Korhola, Takkula, Sarvamaa, Terho, Hassi, Pietikäinen ja Cronberg olivat vastaan.Poissa tai tyhjää äänestivät Repo, Pakarinen ja Essayah.

Seuraavaksi nousi esitys 117cp jossa oli itseasiassa kaksi ehdotusta. Muutoksesta suoritettiin molempien kohtien osalta nimenhuutoäänestys. Ensin ehdotettiin, että katsastuspakko tulisi voimaan vasta vuonna motskareille 2016 ja mopoille vasta 2018. Ehdotus hyväksyttiin äänin 386/304. Esitystä kannattivat Jäätteenmäki, Jaakonsaari, Torvalds, Hassi ja Cronberg. Vastustajina olivat Korhola, Takkula, Sarvamaa, Terho, Essayah (nyt paikalla) ja Pietikäinen. Poissa tai tyhjää äänestivät Repo ja Pakarinen.

Ehdtuksen 117cp toisessa kohdassa käsketään komissio tekemään kustannus-hyöty-analyysi mopojen katsastamisen tarpeesta vuoteen 2018 mennessä. Ehdotus hyväksyttiin äänin 386/304. Tätä mopojen katsastusten ehdollistamista kannattivat Jäätteenmäki, Jaakonsaari, Torvalds ja Hassi. Vastustajina olivat Korhola, Takkula, Sarvamaa, Terho, Essayah, Pietikäinen ja Cronberg. Poissa tai tyhjää äänestivät Repo ja Pakarinen.

Muutosehdotuksissa 114 ja 118 esitettiin, että katsastus tulisi tehdä moottoripyörille vain joka toinen vuosi. Esitys kaatui nimenhuutoäänestyksessä äänin 289/491 ja 309/370 ja kummassakin esityksessa kannattajia olivat vain Jäätteenmäki, Jaakonsaari ja Torvalds.

Muutoksissa 7D ja 116 haluttiin poistaa tekstistä väite moottoripyöristä vaarallisena liikkumavälineenä sekä katsastajien lobbaama valheellinen väittämä "Luotettavat tutkimustulokset osoittavat, että tekniset puutteet ovat syynä tai osasyynä kahdeksaan prosenttiin onnettomuuksista, joissa on osallisena moottoripyörä". Todellisuudessa vikoja on alle prosentti ja nekin kohdistuvat renkaisiin ja jarruihin. Kohdan poistamisesta äänestettiin koneäänestyksenä ja äänin 317/372 se yllättäen jätettiin yhä mukaan tekstiin. Katsastajien lobbareiden ääni on kantava.

Äänestyskäytös ihmetyttää?

Useamman MEPin äänestyskäytös on aiheuttanut foorumeilla ihmetystä. Varsinkin kun henkilö on mediassa ja omilla sivuillansa julkisesti asettunut katsastuspakkoa vastaan mutta on kuintekin sitten yllä olevan valossa äänestänyt erilaisia lievennysehdotuksia vastaan.

Sampo Terho kirjoitti Hommafoorumille (http://hommaforum.org/) seuraavaa:

En kannattanut katsastuspakkoa, vaan pyrin äänestämään kaikissa kohdissa mahdollisimman johdonmukaisesti sitä vastaan. Kyseinen mietintö käsitteli ajoneuvojen ja perävaunujen katsastamista laajemminkin, mutta alla nyt esille nostettuna niitä kohtia, jotka käsittelivät moottoripyöriä.
<clip>
En äänestänyt ehdotuksen puolesta, koska en halunnut katsastuspakon tulevan voimaan silloinkaan.
<clip>
tarkistus olisi merkinnyt katsastuspakkoa 1.1.2018 alkaen. Äänestin myös tätä esitystä vastaan, koska en halunnut katsastuspakon tulevan voimaan edes 2018.

Eija-Riitta Korhola kertoi Facebook sivullansa (https://www.facebook.com/mepeijariitta.korhola) seuraavaa:
Olin äänestänyt aivan identtisesti Sarvamaan kanssa, joka oli tässä asiantuntija koska on alan valiokunnassa. Seurasin Sarvamaan antamia äänestysohjeita. Meille ei koskaan tullut tietoa että jos tietty amendment ei mene läpi, pitäisikin äänestää raporttia vastaan. Valitettavasti vain kyseisen valiokunnan jäsen voi neuvoa näin yksityiskohtaisissa jutuissa kun äänestämme sadoista kohdista.

Petri Sarvamaa selitti äänestyskäyttäytymistä heti tilaisuudessa:
http://www.youtube.com/watch?v=dNxq4CaRDks
sekä webissä: Sarvamaa: Moottoripyörien katsastuspäätös oli virhe (3.7.2013).

Seuraavaksi tapahtuu... 

Kyselin seuraavia liikkeitä Petri Sarvamaalta. Petri selitti lainsäädäntöjärjestystä:
Tämä <täysistunnon> äänestys ei ole vielä lopullinen lopputulos <katsastuspakolle>. Ehdotus äänestettiin samalla takaisin liikennevaliokuntaan, missä niille äänestetään neuvottelumandaatti neuvoston kanssa. Neuvostossa myös Suomen liikenneministeriö tulee ottamaan osaa neuvotteluihin omalla kannallaan. Kyseisissä neuvotteluissa lopputulos voi siis vielä muuttua. Kun neuvosto ja parlamentti pääsevät yhteisymmärrykseen tekstistä se tuodaan uudelleen täysistuntoon äänestykseen.
Vielä ei siis kannata heittää jakoavainta kaivoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti