perjantai 9. elokuuta 2013

Moottoripyörä ensi kertaa urkukonsertin soittimena.

Mitä syntyy kun H-D, sähkökitara ja urut yhdistetään konserttilavalla? Upea konsertti.


Merkittävää asiassa on kuitenkin se että nyt moottoripyörä on ollut mukana soittimena konsertissa. Riku Roudon mukaan ensimmäisen kerran maailmassa. Koko pähkähullun idean isä on lahtelainen motoristi ja alan Grand Old Man Riku Routo. Routo kertoi idean synnystä. - Istuimme Lahden urkuviikkojen johtajan Erkki Krohnin kanssa Lahden satamassa laivan kannella ja puhuimme uruista. - Totesin myös että mp:llä ajetaan joskus 'urku auki' ja miltä tuntuisi jos mp:ssä olisi pakopukistona urkupillit, Riku jatkaa. -Idea lähti lentoon todella lahtelaisen Kokki-Jussi Juhani Töytärin 60 -vuotispäivillä, jossa asiasta lyötiin kättä päälle, Routo täydentää.

Motorgan konsertti pidettiin siis Lahden Sibeliustalossa. Puitteet olivat niin arvokkaat kuin virallisessa konserttisalissa vaan voi olla. Stagella virallinen orkesteri, jousikvartetti sekä lyömäsoittimet ja tietenkin korkealla mahtavat konserttiurut.

Konsertti oli kaksi osainen. Ensimmäisessä osassa kuultiin rockin klassikoita. Mukana oli myös rockhenkeen uudelleennsovitettuja perinteisiä urkukappaleita. Mutta miltä kuulostaa Mission Impossible tai Eye of the Tiger konserttiuruilla soitetuna? Kalevi Kiviniemi taikoi konserttiuruista mielettömiä sointuja. Marzi Nymanin ja jousikvartetin Led Zeppelinin Stairway to Heaven oli todella upea veto. Pääosassa jouset eikä kitara. Muutenkin konsertin alkuosassa oli Deep Purple -vaikutteita kuten Burn ja Smoke on the Water. Myös Uriah Heepin Easy living soi vahvasti. Deep Purple -kappaleissa Nyman/Kiviniemi äityivät samantyyppiseen vuoropuheluun kuin Purplen Richie Blackmore/Jon Lord aikoinaan.

Tämä siis ensimmäisellä puoliskolla.

Illan pääkonsertti oli Motororgan -konserton kantaesitys. Pääesiintyjä oli 60-luvun H-D mahtavalla urkupillistöllä tuunattuna. Tapasin backstagella taitelijan itsensä. Haastatteluun taiteilija ei suostunut koska häntä oltiin juuri tuunaamassa esitystä varten. Vanha Harrikka kun on, niin kytkin on vasemmalla jalalla ja vaihdekeppi moottorin vasemmassa kyljessä.
Jari Huovinen viimeistelemässä illan tähteä.
Turvallisuussyistä pyörän kunnosta vastaava Jari Huovinen poisti ketjut ettei pääesiintyjä karkaa vahingossa lavalta urut auki ja kun jarruja ei ole, voi tuho olla mittava. Pyörän on rakentanut Mika Nieminen/Mr. Moore Chopper -paja. Lahden vanhan puretun puukirkon 6 urkupilliä oli rakennettu Harrikan pakoputkistoon. Pyörä oli muutenkin kopterihenkeen tuunattu.

Tuliko putkista Bachin Toccataa ja Fuugaa? No ei varmasti. Ääni muistutti V6:sen raakaa pauhua ja mylvintää. Sitä on vaikea kuvailla.

Marzi Nymanin on säveltänyt konserton ja Kalevi Kiviniemi urkusoolot. Musiikki on aluksi tummaa ja hiljaista jopa salaperäistä. Valot ja videotaide screeneillä tukivat musiikin luonnetta. Loppua kohden musiikin pauhu valmisteli Motorganin tuloa lavalle. Pyörä saapui kulisseista urut paukkuen ja teki kierroksen lavalla. Lopuksi konetta ulvotettiin Grande Finalessa täysillä. Melu oli Nymania mukaillen infernaalinen ja Sibeliustalon katto saattoi vähän kohoilla äänen paineesta.

Konsertin toinen esitys on 9.8.2013 klo 1900 Lahden Sibeliustalossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti