torstai 17. lokakuuta 2002

KHO pyytää ennakkoratkaisua muuttoajoneuvojen autoverotuksesta

Korkein Hallinto-oikeus (KHO) on pyytänyt torstaina 10.10.2002 Euroopan yhteisöjen tuomioistuimelta ennakkoratkaisua muuttoautojen verokohtelusta. Asiassa on keskeisenä kysymyksenä, onko autoveroa voitu määrätä lainkaan suoritettavaksi kun otetaan huomioon direktiivi 83/183/ETY. Kyseinen direktiivi nimittäin edellyttää täydellistä verovapautta, jos autovero on direktiivissä tarkoitettu kulutukseen kohdistuva vero. Jos kannettu autovero tulkitaan direktiivissä tarkoitetuksi erityiseksi veroksi se on voitu määrätä suoritettavaksi. KHO on siten pyytänyt tulkintaa muuttoajoneuvojen veronkannon osalta.

Jos yhteisöjen tuomioistuin tulkitsee kannetun veron kulutukseen kohdistuvaksi veroksi maahan muuttavien henkilöiden autoverovapauden rajoitukset poistuvat paitsi veron rahamääräisen suuruuden niin myös tuotavien ajoneuvojen lukumäärän osalta. Ajoneuvoharrastajien kannattaisi siten muuttaa puoleksi vuodeksi pois maasta ja tuoda vaikka parikymmentä autoa ja prätkää maahan muuttotavarana. Tämä taas tulee käytännössä kaatamaan korkean autoveron politiikan kaikissa jäsenvaltioissa.

Valitettavasti yhteisöjen tuomioistuin ei ole niitä nopeimpia päätöksenteossansa, edellistä ennakkopäätöstä käytettynä maahantuotavien autoverotuksen syrjivyydestä jouduimme odottelemaan pitkälti yli kaksi vuotta. Näillä näkymin autoverolainsäädännön uudistus ehtii valmiiksi reilusti ennen yhteisöjen tuomioistuimen linjavetoa. Jännitettäväksi jää, onnistutaanko uudistuksessa tällä kertaa niin, että sitä ei tarvitse heti ensimmäisen valituskierroksen myötä jälleen panna kokonaan uusiksi.

Lisätietoa: Modified Motorcycle Association of Finland, http://www.mmaf.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti