tiistai 1. lokakuuta 2002

Moottoripyörien vakuutukset teho/paino-suhteen mukaan

Vakuutusyhtiöt ottavat käyttöön uudet moottoripyörien vakuutusperusteet. Moottoripyörien vakuutukset pohjautuvat nyt todellisiin kuluihin ja vahinkotilastoihin eli lähinnä teho/paino-suhteeseen eikä pelkkiin kuutiotuumiin kuten vanhassa järjestelmässä oli tapana. Kaikki vakuutusyhtiöt ovat vähitellen siirtyneet tähän uuteen järjestelmään.


   Kyykkärähinäpyörien vakuutukset voivat nousta hävyttämän kalliiksi. Kuva (c) Christina Palmu
Kyykkärähinäpyörien vakuutusmaksut voivat nousta hävyttömän kalliiksi
Painavat matka- ja custom-pyörät ovat tämän järjestelmän puitteissa aikaisempaa halvempia vakuuttaa samalla kun kevyet ja tehokkaat pyörät, esimerkiksi Yamaha R1, ovat kalleimmassa vakuutusluokassa. Vahinko- ja korvaustilastojen valossa uusi systeemi vastaa hyvin todellisia kustannuksia ja on siten huomattavasti oikeudenmukaisempi kuin vanha pelkästään kuutioihin pohjautunut systeemi.

Vakuutusyhtiöt tarjoavat pelkän teho/paino-vakuutuksen lisäksi vaihtelevan joukon erilaisia muita vakuutusmuotoja, mainittakoon rakennetuille ja omavalmistepyörille tarkoitettu "chopper"-vakuutus, offroad-vakuutus, kesä-talvi vakuutukset sekä ns. "kuusi pyörää" joka on yhdistetty auto-mp vakuutus.

Vakuutusuudistuksen heikkoutena on erityisesti nuorten kaupunkilaismotoristien muovipyörien korkeat vakuutusmaksut. Alennusten saamiseksi pitää kuskilla olla henkilökohtaisia vahingottomia vuosia samaan tapaan kuin piakkoin edesmennessä bonus-systeemissäkin. Myös kotiosoite vaikuttaa vakuutusten hintoihin merkittävästi. Toisaalta, tämä kohdistaa maksut sinne mistä kustannuksetkin tulevat joten jää kuluttajien valittavaksi minkälaisilla riskeillä ja pyörillä kukin haluaa ajella. Ainiin. Pitäisi varmaan vielä mainita, että eihän tämä ole totta Suomessa vaan kyseessä on naapurimaamme Ruotsin vakuutusmalli.

Lisätietoa Suomen vakuutusjärjestelmän muutoksista: 'Vakuutusten lakisääteisen bonusjärjestelmän purku alkaa (2.9.2002)'.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti