maanantai 15. joulukuuta 2003

Lukijakirje: Moottoripyöräilyoppitunti 8. luokalla

(Lasse Piippola)

Moottoripyöräily on suosittu harrastus täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjois-Pohjanmaalla on AKE:n tietojen mukaan noin 9100. Sievissä, 5200 asukkaan kunnassa, on 120 moottoripyörää, naapurikunnissa, kuten Nivalassa 281, Ylivieskassa 449 ja Oulussa lähes 3000.

Opinto-ohjaajana teen yhteistyötä teknisen työn opettajan kanssa. Joka vuosi pidän moottoriopin valinnaiskurssilla opiskelevilla esityksen "Moottoripyöräily harrastuksena". Pojat ovat hankkineet jo mopon itselleen ja "isojen poikien" menopelit kiinnostavat.

Keskustelukulttuuri on tietenkin erilainen kuin aikuisen motoristin kanssa jutellessa. Tottakai vapaus ja vauhti kiehtovat. Onhan moottoripyöräily "extreme laji", jossa saa kokeilla omia rajojaan ja kokea ajoelämyksiä.

Oppitunti alkoi ennakkotehtävällä, jossa ryhmässä piti selvittää suomennos motoristien käyttämille slangi-sanoille, esim. Aku Ankka, lipat, vyöruusu, enska, ralli, stefa ja ottaa kylmät. Tämä oli mielenkiintoinen teema oppilaiden mielestä, eivätkä nämä slangisanat olleet suinkaa helppoja ratkaistavaksi. Oppilaat huomasivat slangilistastani, että sanojen alkuperä on englannin ja ruotsin kielestä. Siinäpä motivoimista kielten opiskeluun!

Oppitunnilla kävin läpi eri pyörätyyppejä. Kyykky-pyörät ja kustomit tunnetaan hyvin, mutta esim. retropyörä oli joillekin outo. Edelleen tässä "tietoiskussa" käsittelin kevarikortin saantia, ajoharjoittelua ja esimerkiksi moottoripyöräpoliisin koulutusta. Oppilaat tiesivät varsin hyvin, että moottoripyöräily on suhteellisen kallis harrastus verrattuna vaikkapa jääkiekkoon tai jalkapalloon. Vakuutusmaksut kiinnostivat tässä yhteydessä.

Tietoa oppilaat saavat alan erikoislehdistä. Tunnetuin lienee Bike, joka tulee kuntamme kirjastoon. Kiihtyvyys ja huippunopeudet tietysti kiinnostavat. Keski-ikäisellä ehkä enemmän kiinnostaa "serpentiinitiet".

Koska moottoriopin kurssilla käydään läpi 2- ja 4-tahtimoottoreita ja oppilaat tuovat moottoreita kouluun tutkittavaksi, on tietenkin hyvä käsitellä moottoripyörän huoltamista ajokautena ja talven lähestyessä.

Kokemuksena moottoripyöräilystä kertominen on motoristin, opettajan omasta ja liikennekasvatuksen näkökulmasta erittäin mielenkiintoista.Oppilaat olivat erittäin kiinnostuneita asiasta! Moottoripyörällä ajaminen on vaativaa ja oppilaille oli syytä kertoa, että ajokausi alkaa harjoittelulla. Autoilijat eivät ole tottuneet keväällä vielä moottoripyöriin. Lisäksi ennakoiva ajoa korostin, koska Pohjois-Pohjanmaa ja varsinkin Sievi-Ylivieska-väli on yksi pahimpia hirvikolarialueita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti