maanantai 15. joulukuuta 2003

Stadiin entistä laajemmat 30kmh rajoitukset?

  Stadiin ehkä entistä laajemmat 30kmh rajoitukset

Nopeusrajoitusten laskemisen taustalla saattaa olla myös niinkin maalliset motivaatiot kuin budjetti sekä automaattinen nopeusvalvonta.
 
Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta esittää entistä laajempia 30kmh nopeusrajoituksia kantakaupungin pikkukaduille. Nopeuksia suunnitellaan laskettavaksi 10kmh verran useilla eri katuosuuksilla. Paljon voitaisiin myös tehdä suunnittelemalla väylät niin, että niille sopiva ajo- ja tilannenopeus olisi helppo mieltää ilman mitään liikennemerkkejä. Tähän ei kuitenkaan ole varoja.

"Tätä on pohdittu tarkasti. Tässä taloustilanteessa emme voi ruveta rakentamaan katuja uudelleen", sanoo Helsingin liikennesuunnittelupäällikkö Olli-Pekka Poutanen.

Uusien kylttien asentaminen onkin se edullinen vaihtoehto. Vieläkin edullisemmaksi tulisi jos joka kesä auki revityt kaupungin kadut jätettäisiin samantien pysyvästi auki. Tästä olisi monia positiivisia seurauksia: Sopivaksi mielletty ajonopeus löytyisi ilman rajoitusmerkkejä, enduro- ja muut mutaharrastajat olisivat haltioissansa kaupungin visionääriasenteesta, kaikki julkisuus on hyvästä ja kansainvälinen julkisuus olisi taattu sekä parkkiongelma helpottuisi sillä kunnon parkkiin pääsisi vain maasturilla. Boonuksena vielä kaupungin työllisyystilanne paranisi koska ajoneuvojen varaosakauppa kasvaisi ja lakaisinkoneenkuljettajia tarvittaisiin enemmän. Koska kaupungin rahatilanne on heikko BajaHill tarjoaa, tavoistaan poiketen, tämän turvallisuuskonsultoinnin ilmaiseksi.

Kansalaisten nöyrä halu seurata ja noudattaa rajoituksia varmistetaan siis tiukentamalla jo ennestään tiukoiksi koettuja sääntöjä. Tässä on myös mahdollisesti odotettavissa niinsanottu tilastollinen temppu: Kun nopeusrajoituksia rikkovien kuskien määrä nousee niin tilastollisesti liikenneturvalisuus huononee. Tällöin kaupungin on pakko satsata turvallisuuteen. Pahimmassa tapauksessa nopeusrajoituksia tullaan sitten taas laskemaan koska kylttien vaihto on halvempaa. Huomaako joku noidankehän?

Lisätietoa: Helsingin Sanomien juttu "Nopeusrajoitusten laskemisesta etsitään sopua Helsingissä (10.12.2003)" http://www.helsinginsanomat.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti