maanantai 15. joulukuuta 2003

Sirukortti ajokorttiin ja ajoneuvoon - painajaisesta totta?

Tämä artikkeli on aprillia! Artikkeli liittyy BajaHill:n aprillipilan valmisteluun ja on siten siis täyttä puppua. Lue lisää: Aprillijutut vetivät tuhansia (2.4.2004)Euroopan yhteisö on luomassa ajokorttidirektiiviä (Helsingin Samonat 24/10 2003, A10) joka voi tuoda mukanaan älykkään ajokortin. Kortin lisäksi älyä haaveillaan ajoneuvoihin. Tätä koskeva tutkimus- ja pilottihanke on teknisesti mahdollista toteuttaa jo nyt.

Moottoripyörät olisivat luonnollinen valinta koeryhmäksi, koska pyöriin asennettuna laitteiden toiminta voitaisiin testata äärioloissa, joihin autoissa harvoin joudutaan. Pyörän akkuun kytketty ja runkoon liitetty pieni panta sisältäisi sekä GSM- että GPS-tyyppiset yhteydet, mutta ei tuottaisi teknisiä ongelmia pyörälle. Panta sijoitettaisiin uusissa pyörissä runkoputken tms. sisään niin että sen poistaminen vaatisi erikoistyökaluja ja huomattavaa vaivaa. Oma varavoimalähde pitäisi laitteen hengissä vaikka akku irrotettaisiinkin.

Tällaisella laitteistolla varustetun moottoripyörän varastaminen olisi nykyistä oleellisesti hankalampaa. Pannan tai akun irrottaminen pyörästä aiheuttaisi luonnollisesti automaattihälytyksen ja -paikannuksen, esimerkiksi tekstiviestillä omistajan kännykkään. Paikka voitaisiin myös selvittää koska tahansa poliisin toimesta tai omistan luvalla. Omistaja voisi suorittaa paikannuksen asennuksen yhteydessä omistajalle annettavalla erillisellä koodilla, PIN-avaimella. Myyntitilanteessa voisi näin pientä maksua vastaan tekstiviestillä tarkastaa rekisteriin merkityn omistajan ja pyörän nykyisen sijainnin, jos omistajan koodiavain on käytettävissä.

Hanke yhdistäisi nopeasti ja helposti ajoneuvo- ja ajokorttirekisterin, poliisin rekisterit ja veroviranomaisten tiedot paikannukseen. Ulkopuoliset tahot eivät voisi päästä tietoihin käsiksi, koska kaikki tieto olisi tietokannoissa ja liikkuisi vain koodattuna verkossa. Sakotus voitaisiin siis muuttaa täysin automaattiseksi; jos ajokorttisi tai ajoneuvosi ilmoittautuisi puhelimen tukiasemalla Tampereella klo 9, ja Helsingissä jo alle enne 10. 30, saisit automaattisesti rikemaksun.

Hankkeessa on keskeistä että nk. haltijavastuulaki toteutuu nykyisen esityksen kaltaisena. Tällöin poliisi voi lähettää automaattisesti rikemaksun ajoneuvon omistajalle tai haltijalle. Jos tämä kiistää tapahtuneen, esimerkiksi lainattuaan ajoneuvoa, käynnistyy normaali poliisitutkinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti