torstai 25. tammikuuta 2007

Vakavat onnettomuudet tieliikenteessä vähenivät


25.01.2007 (Tiedote, Liikenneturva)

Ennakkotietojen mukaan tiekuolemien määrä laski 10 prosentilla vuonna 2006.  Niitä oli 330, mikä on 36 vähemmän kuin vuoden 2005 vastaava ennakkotieto. Onnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä laski lähes viidelläsadalla noin 8 500:aan. Liikennekuolemat vähenivät jo viidettä vuotta peräkkäin. Valtakunnallinen tavoite on painaa tieliikenteen uhrien määrä alle 250:n vuoteen 2010 mennessä.

Liikenteessä menehtyneiden määrä aleni eniten alkuvuonna, jolloin varsinkin nokkakolarit vähenivät selvästi.  Myös liukkaan kelin onnettomuuksia oli tavanomaista vähemmän. Kesäliikenteessä kuoli ja loukkaantui keskimääräistä enemmän ihmisiä. Etenkin ulosajoissa menehtyneiden nuorten määrä kasvoi.  Alkoholitapauksia oli aiempaa enemmän.

Viime vuonna kuoli aiempaa vähemmän henkilöauton matkustajia. Alle 15-vuotiaiden lasten kuolemat ja loukkaantumiset vähenivät sekä auton matkustajina että pyöräilijöinä ja jalankulkijoina.
Kuolleiden moottoripyöräilijöiden määrä väheni edellisvuodesta.

Kuolleiden mopoilijoiden määrä kasvoi. Mopoilijoiden henkilövahinkojen määrä on kasvanut voimakkaasti. Henkilövahinkoja on kirjattu 150 enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Kasvua on yli 20%.
Vuoden 2006 liikenteelle ominaista oli se, että rajut, useita kuolonuhreja vaatineet nokkakolarit vähenivät.  Ulosajojen osuus kasvoi.

Pitkällä aikavälillä on toteutettu useita toimenpiteitä, jotka ovat parantaneet turvallisuutta.

Liikenneympäristön turvallisuus on parantunut ja sen myötä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kuolemat ovat viime vuosina vähentyneet.  Alentuneiden taajamanopeuksien ansiosta jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kuolemanriski taajamissa on vähentynyt 37 %:lla. 

Uudet autot kestävät törmäyksiä aiempaa paremmin.  Niissä on turvatyynyt ja ajonvakautusjärjestelmä. Turvavyön käyttö etuistuimella taajaman ulkopuolella ajettaessa on 95 %. 

Vuoden 2006 aikana saatiin uusi liikenneturvallisuussuunnitelma, joka herätti keskustelua etenkin pääteiden turvallisuudesta ja kohtaamisonnettomuuksista.  Liikenneturvan toimitusjohtaja Matti Järvinen on tyytyväinen siihen, että kuolemien määrä on vähentynyt.  ”Turvallisuustavoitteeseen pääseminen edellyttää ennen kaikkea nokkakolareiden ja ulosajojen vähentämistä”, Järvinen muistuttaa.  ”Rattijuopumus on edelleen liikenneturvattomuuden kova ydin.  Kansalaisia huolestuttavat myös hurjastelu ja liikennesääntöjen rikkominen”, Järvinen kertoo.

Suomessa kuoli tieliikenteessä vuonna 2006 noin 6,3 henkeä 100 000:ta asukasta kohti.  Ruotsissa tämä turvallisuustaso saavutettiin vuonna 2002.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti