tiistai 13. maaliskuuta 2007

Juha Salminen palaa MM-sarjaan


13.03.2007 (Tiedote Kuvat J.Edmunds, Urheilukuvat.net)

Juha Salminen, Keravalla
Kuva Urheilukuvat.net
Enduromoottoripyöräilyssä käytännössä kaiken mahdollisen saavuttaneella Juha Salmisella, 30, riittää nälkää maailmanmestaruuksiin. Vantaalaiskuljettaja lähtee jahtaamaan lauantaina Ruotsissa käynnistyvällä kaudella jo uransa seitsemättä henkilökohtaista mestaruutta.
Salminen ajaa tulevan kauden KTM:n tehdaskuskina enduron 1-luokassa.
- Vaikeahan tästä on nousta enää sijoituksellisesti ylöspäin. On vain pysyttävä omalla tasolla samalla kun vastustajat yrittävät syödä jakkaraa alta, sanoo Salminen.
Salminen ajoi kuusi mestaruuttaan samaan putkeen vuosina 1999-2004, kunnes hän katsoi parhaaksi etsiä uutta motivaatiota muilta mantereilta.
Endurovirtuoosi siirtyi kahdeksi kaudeksi Yhdysvaltojen GNCC-sarjaan, jossa tahti jatkui täydellisenä. Salminen karisti viime syksynä Pohjois-Amerikan pölyt ajosaappaistaan kaksi mestaruutta taskussaan.
- Palaan MM-sarjaan nyt tavallaan ulkoapäin. GNCC-sarja oli luonteeltaan aivan erilainen, vaikka samoilla vehkeillä ajettiinkin. GNCC muistuttaa enemmänkin metsässä ajettavaa pitkää motocrosskisaa.
Vauhdikas paluu Sixillä
Paluu MM-sarjan tavoille ei tosin tuottanut Salmiselle hankaluuksia. Salminen sai esimakua tästä kaudesta jo viime vuoden marraskuussa, kun hän johti Suomen kautta aikojen seitsemänteen joukkuemaailmanmestaruuteen Uuden-Seelannin Sixillä.
Ykkösluokan kalustolla Lake Taupossa tykittänyt Salminen kruunasi kullan henkilökohtaisen yleiskilpailun nopeimpana kuskina.
- Lähden MM-sarjaan pitkälti samalla pyörällä, jolla ajoin Sixillä. Eihän sitä hyväksi havaittua kalustoa kannattaa miksikään muuttaa.
Salminen on odottanut jo malttamattomana MM-sarjan käynnistymistä.
- Kaiken pitäisi olla kunnossa. Valmistauduin kauteen neljän viikon leirillä Espanjassa ja viimeiset pari viikkoa olen totutellut piikkipyöriin kotimaisemissa.
Ensi viikonvaihteessa Östersundissa ajettava kaksipäiväinen MM-avaus jakaa kuljettajien mielipiteet.
- Lumikisa on hauska lisä tähän sarjaan, vaikkakin se tuntuu vähän irralliselta kokonaisuudesta. Tilanne olisi aivan eri, jos sarjaan sisältyisi kaksi lumikisaa.
- No, onhan Ruotsissakin jaossa arvokkaita MM-pisteitä, mutta kyllä tämä kahdeksan GP-kisaviikonvaihteen sarja starttaa todellisuudessa käyntiin vasta huhtikuun lopulla Espanjassa, vinkkaa Salminen.
Kuva J. Edmunds
Suomella saumat kolmeen kultaan
Oranssiväritteisen itävaltalaistalli KTM:n kaksikon pienimmissä luokassa yhdessä Italian Alessandro Belomettin kanssa muodostava Juha Salminen ei lähde ainakaan vielä tässä vaiheessa sijoittamaan haastajia paremmuusjärjestykseen.
- Kuuden päivän MM-joukkuekisa Uudessa-Seelannissa antoi tietenkin jotain viitteitä, mutta rehellisesti sanottuna minulla ei ole kahden USA:n vuoden jälkeen sen tarkempaa tietoa MM-sarjan voimasuhteista, Salminen kertoo.
- Lähtökohta on se, että taistelen täysillä kaikkia vastaan. Turha tässä on alkaa nimiä perkaamaan. Espanjan kisa kertoo tässäkin mielessä enemmän.
Se on kuitenkin selviö, että 1-luokan maailmanmestarin nimi vaihtuu tällä kaudella.
Kovilla panoksilla pelaava KTM sijoitti kuljettajaruletissaan hallitsevan mestarin, espanjalaisen Ivan Cervantesin Marko Tarkkalan tallikaveriksi 3-luokkaan. Suurimman luokan suvereeni kestomestari David Knight otti vuorostaan suunnan GNCC-sarjaan.
KTM teki samalla odotetut ja suomalaisittain sopivat järjestelyt tiiminsä sisällä, kun viime syksynä uransa neljättä henkilökohtaista maailmanmestaruutta Ranskassa juhlinut Samuli Aro jatkaa 2-luokassa Honda-kuljettaja Mika Ahola nopeana haastajanaan.
- Suomalaisilla on täydet mahdollisuudet voittaa mestaruudet jokaisessa luokassa. Paperilla kaikki näyttää hyvältä, mutta edessä on pitkä ja vaikea kausi. Kyllä ne mestaruudet on otettava edelleenkin  ajamalla.
Enduron MM-sarjan kilpailukalenteri kaudella 2007:
17.-18.3. Ruotsin GP, Östersund
28.-29.4. Espanjan GP, Puerto Lumbreras
05.-06.5. Portugalin GP, Marco de Canavezes
26.-27.5. Italian GP, Borno
21.-22.7. USA:n GP, Hancock
28.-29.7. Kanadan GP, Parry Sound
01.-02.9. Slovakian GP, Krompachy
15.-16.9. Ranskan GP, Noiretable
MM-joukkuekisa, Sixi:
12.-17.11. Chile, La Serena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti