keskiviikko 5. maaliskuuta 2008

Suomalaiskuljettat haluavat kultaa MM-enduron kaikista luokista

Suomalaiskuljettajat lähtevät korkein, mutta realistisin tavoittein runsaan viikon kuluttua Ruotsin Östersundissa käynnistyvään enduromoottoripyöräilyn MM-sarjaan. 
Suomalaiset hakevat onnistuessaan mestaruutta kaikissa kolmessa, eli 1-, 2- ja 3-luokissa. Näiden jatkeeksi halutaan lisäksi himmeämpiä mitaleita. 

Viime vuonna Juha Salminen ja Mika Ahola ajoivat mestareiksi, sekä Samuli Aro ja Marko Tarkkala MM-hopealle. 
Kokenut ja mitalivauhtiin tottunut kvartetti on vahvoilla myös alkavalla kaudella. Heidän taustaltaan ovat parrasvaloihin pyrkimässä kovaa kyytiä puolestaan Valtteri Salonen, Jari Mattila, Simo Kirssi ja Eero Remes. 

- Enduro on menestyslajimme ja uskon vakaasti, että se on sitä myös jatkossa. Väylä huipulle on avattu vuosien saatossa ja meillä riittää nykyistä sekä tulevaa potentiaalia, sanoo Suomen Moottoriliiton valmennuspäällikkö Tomi Konttinen. 
Konttinen muistuttaa samalla jo saavutetuista meriiteistä ja niiden tuomasta tinkimättömästä tavoiteasettelusta. 
- Kuljettajamme ovat vähintään yhtä hyvässä iskussa kuin viime kaudellakin, joten odotan  Suomeen jälleen myös kultaisia mitaleita. 

Salmisella tilaisuus tehdä endurohistoriaa 
Juha Salmiselle, 31, tarjoutuu alkavalla kaudella tilaisuus nousta kaikkien aikojen menestyneimmäksi enduromoottoripyöräilijäksi mestaruuksien määrässä mitattuna. 
Karia Tiaiselta, Ruotsin Anders Erikssonilta ja Salmiselta löytyy kaikilta mittavista mitalikokoelmistaan seitsemän henkilökohtaista MM-kultaa. Pienimmässä luokassa viime kaudella lähes täysosumatyötä tehneellä Salmisella on nyt haussa se kahdeksas ja vuorostaan enduro 2-luokassa. 

- En kuitenkaan vaivaa ajatuksiani näillä ennätyksillä. En aja moottoripyörällä ammatikseni niiden takia, pudottelee kokenut KTM-kuljettaja Salminen. 
Yhdysvaltojen GNCC-sarjankin kahdesti valloittaneen Salmisen menosta ei ole koskaan puuttunut vauhdin ohella määrätietoisuutta. Ammattimiehen korkea työmoraali kuvastuu myös valmistautumisesta kauteen 2008. 

- Treenit ovat menneet hyvin. Olen ajanut tässä vaiheessa kautta enemmän moneen aiempaan vuoteen verrattuna. Harjoitukset ovat olleet myös laadullisesti hyviä, eikä mitään kurnuttelua, kuvailee Salminen. 
Salminen harjoitteli viitisen viikkoa kuivalla kelillä Espanjassa, kunnes katseet kohdistettiin vuorostaan Östersundin MM-avaukseen. 
- Nyt on tullut paukuteltua jo toista viikkoa lumessa. 

Salminen ei suinkaan väheksy talvisen Östersundin arvoa, mutta kokonaiskuva ajaa sittenkin kirkkaasti yhden osakilpailun edelle. 
- Östersundissa on jaossa yhtä paljon pisteitä kuin muuallakin ja tietenkin nekin ovat varsin tärkeitä. Olen kuitenkin ollut aina sitä mieltä, että totuus voimasuhteista valkenee vasta sitten, kun pääsemme ajamaan kuivalla kelillä. 
Enduron 2-luokan suurimmasta mestarisuosikista ei ole epäselvyyttä, mutta kultaa ei toki tarjoilla Salmisellekaan kuin manulle illallista. 

- Ranskan Johnny Aubert on varmasti vaikea voitettava, mutta toivon, että kärkitaisteluihin osallistuisi myös muita kuljettajia. Kakkosluokassa on myös paljon kysymysmerkkejä, kuten ranskalainen Antoine Meo, muistuttaa Salminen. 
Aubertin tavoin motocrosstaustan omaava Meo osoitti ainakin potentiaalinsa voittamalla FIM:n hallienduron päätösosakilpailun helmikuun alussa Genovassa. 

Ahola tekee pikkuluokassa paluun nuoruuteen 
Mika Aholan menestyksekäs, jo vuonna 1996 käynnistynyt MM-ura palkittiin vihdoin ja ansaitusti pitkän uurastuksen jälkeen viime kaudella, kun koko sarjan nopein kuljettaja juhli ensimmäistä henkilökohtaista mestaruuttaan. 
Italialaisessa Honda HM Zanardo-tiimissä jatkava Ahola, 33, ajoi sen enduro 2-luokassa ja nyt kokenutta kuljettajaa odottavat jälleen uudet  haasteet. Puntarointi luokan valinnan osalta kallistui loppujen lopuksi pienemmän, eli ykkösluokan suuntaan. 

-  Halusin varmistaa motivaation säilymisen yllä ja valitsin ehkä sen kaikista epätodennäköisimmän vaihtoehdon. Teen tavallaan paluun nuoruuteen ja pikkuluokkaan, josta sanouduin irti kauden 1997 jälkeen, kertoo Ahola. 
Isolla pyörällä siitä lähtien ajanut Ahola tietää, että edessä on vaikea alkukausi. 
- Tunnelmat ovat ihan hyvät, mutta muun muassa ajotyyli vaatii edelleen opettelua pikkuluokan pyörän kanssa, johon pääsin tutustumaan tammikuun lopussa. 

Ahola hakee tästä huolimatta Östersundista  vain ja ainoastaan voittoa. 
- Ruotsin jälkeen ajettavissa Portugalin ja Espanjan kisoissa olen alkuun tyytyväinen sijoittumisesta viiden sakkiin. Jos nousen niissä kisoissa palkintopallille, niin olen jo todella tyytyväinen, katsoo Ahola kohti kevättä. 
Ahola lupaa lähteä sarjaan nuoruuden innolla. Myös sitä kaivataan kokemuksen lisäksi, sillä pikkuluokan taso on korkea, vaikka Juha Salminen siirtyikin kestomestarina pykälää ylemmäs. 

- Vastus on äärimmäisen kova pikkuluokan erikoismiesten osalta. Ivan Cervantes, Simone Albergoni, Cristobal Guerrero ja Bartosz Oblucki muun muassa, poimii Ahola pikaisesti tekijämiehiä pitkästä listasta. 
Cervantes voitti pikkuluokan mestaruuden edellisellä kaudella ja viime syksynä hän juhli vuorostaan enduro 3-luokan kirkkainta mitalia. Italialaiset markkinavoimat palauttivat KTM-kuljettajan kuitenkin pikaisesti takaisin pienimpään luokkaan, jonne myös Samuli Aro oli suunnannut alustavasti katseensa. 

Aron ajotunnit vähissä 
Itävaltalaistehdas KTM:n kanssa jatkosopimuksen solmineen nelinkertaisen maailmanmestarin Samuli Aron, 32, viime kausi päättyi enduro 2-luokan MM-hopeaan ja polvileikkaukseen. 
Leikkausta seurasi neljän kuukauden mittaiseksi venynyt totaalinen ajotauko ja siirtyminen tallikaveri Marko Tarkkalan kilpakumppaniksi 3-luokkaan. 

- Ajaessa “sähköttävä” polvi ei ole ehkä vieläkään ihan parhaassa mahdollisessa kunnossa. Sanotaanko, että se on 80-prosenttisessa kunnossa. Kaiken kukkuraksi meikäläiseen iski vielä  flunssa, kun pääsin vihdoin ja viimein takaisin pyörän päälle. Ajotunteja ei ole alla läheskään tarpeeksi, myöntää Aro. 
Aro harmittelee huonoa tuuria, mutta koko uraa peilattaessa pettymys saa toiset mittasuhteet. 

- Pitää muistaa, että olen säästynyt  pitkään loukkaantumisilta. Edellinen pahempi osui vuoteen 1995. 
Aro kävi testaamassa uutta 2-tahtipyöräänsä viime viikolla Italiassa, jossa muun muassa iskareiden säätöjä rukattiin oikeaan suuntaan. 
- Uusi pyörä on tietty vähän outo, enkä osaa vielä sanoa, miten sillä kerkiää muiden vauhtiin. Voi olla, että joudun antamaan isompien pyörien kuljettajille hieman tasoitusta esimerkiksi nopeilla peltopätkillä ja mutkista ulos kiihdytettäessä. 
Arolle tutut talvikelit Ruotsissa saattavat tuoda tietyn edun puolelleen, mutta huhtikuun vaihteen tuntumaan osuvat Portugalin ja Espanjan osakilpailut tulevat turhankin nopeasti vastaan. 

- Tarkkala menee taatusti lujaa heti Ruotsista lähtien. Kuivalla kelillä minun pitää vain pyrkiä rimpuilemaan mukana muiden vauhdissa, suunnittelee Aro. 

Tarkkala metsästää ensimmäistä kultaa 
Enduro 3-luokassa kilpaileva Marko Tarkkala, 25, muodostaa MM-sarjassa KTM:n tehdaskuljettajien suomalaistrion yhdessä Juha Salmisen ja Samuli Aron kanssa. 
Salmisella on plakkarissaan seitsemän ja Arolla neljä henkilökohtaista MM-kultaa, mutta Tarkkalaa kirkkain on vielä kiertänyt. 
- Kaikkia muita mitaleita on jo kaksin kappalein, eli eihän tässä tilanteessa voi olla muuta tavoitetta kuin lähteä metsästämään sitä kirkkainta, lupaa Tarkkala. 
Sarjan suurin luokka on varsin mielenkiintoinen suomalaisittain, kun KTM:n siirsi Aron Tarkkalan yhdeksi kilpakumppaniksi. 

- Samuli (Aro) on tietenkin yksi pahimmista vastustajistani, mutta on heitä toki muitakin, kuten Sebastien Guillaume, Björne Carlsson, Fabien Planet ja hienoisena arvoituksena pitämäni Stefan Merriman, Tarkkala luettelee. 
Tarkkalalla on allaan ehjä harjoituskausi. 
- Hain viitisen viikkoa tuntumaa kesäkisoihin Espanjassa ja nyt ole ajanut tuollaiset kaksi viikkoa talvikelillä, joten sekin alkaa jo luistaa. Tämän kauden MM-kalenteri on sellainen, että jo tässä vaiheessa vuotta on tärkeää olla hyvät pohjat kesäkeleille, muistuttaa Tarkkala. 
Tarkkala käynnistää MM-sarjan käytännössä täysin uudella 4-tahtipyörällä viime kauteen verrattuna. 
- Se tosiaankin eroaa oikeastaan totaalisesti aiemmasta pyörästä muun muassa uuden rungon osalta. Pyörä alkaa olla valmis ja ehdinhän saada sillä alustavaa kisatuntumaa jo viime vuoden loppupuolella Chilen Sixillä. 

Salosella uusi pyörä ja uutta motivaatiota 
Enduro 2-luokassa Husabergilla kilpaileva Valtteri Salonen, 24, valmistautuu jo uransa viidenteen MM-kauteen. 
- Tähän mennessä paras sijoitus yhteispisteissä irtosi heti debyyttikaudella 2004, jolloin olin viides. Alkavan kauden voimasuhteita kannattaa punnita oikeastaan vasta keväällä ajettavien Portugalin ja Espanjan osakilpailun jälkeen. Pidän lähtökohtana sitä, että sijoittuminen kuuden parhaan sakkiin on minimitavoite. 

Salosella on ollut käytössään Husabergin uusi pyörä vasta vajaat kaksi viikkoa. 
- Se on vielä prototyyppipyörä, jolla olen sentään ehtinyt ajaa jo iskaritestit Italiassa. Pyörä vaikuttaa varsin hyvältä ja olen todella tyytyväinen siihen. Se on tuonut samalla taas uutta motivaatiota tähän touhuun. 
Enduro 2-luokkaa on pidetty viime vuosina MM-sarjan kovatasoisimpana. Nyt tosin voimasuhteet ovat jakaantuneet, kun Mika Ahola lähti mestarina 1-luokkaan ja Samuli Aro MM-hopeamitalistina 3-luokkaan. Tulopuolella kirjataan kuitenkin muuan Juha Salminen. 

- Kovia äijiähän tässä luokassa tosiaankin riittää. Jokaisessa kisassa saa tehdä varmasti täyden päivätyön ehtiäkseen kymmenen nopeimman joukkoon. Salmisen mukaantulo on ihan positiivinen asia. Juha on paras mahdollinen kirittäjä ja kuljettaja, johon tietää vertailla omia aikoja, sanoo Salonen. 

Mattila on sukkuloinut Suomen ja Italian väliä 
Jari Mattila, 26, puhkoi lopullisen läpimurtonsa maailman endurohuipulle ajamalla suomalaisista ainoan luokkavoiton viime marraskuussa Chilen Sixillä La Serenan upottavassa rantahiekassa. 
Mattila herätti piireissä ansaitun huomion, mikä poiki sopimuksen italialaisen Honda HM Zanardo-tiimin kanssa Mika Aholan tallikaverina. 

- Lähtökohta kauteen on tältä osin hyvä. Taustalla on hyvä tiimi ja alla hyvä pyörä, painottaa piinkovassa enduro 2-luokassa ajava Mattila. 
Mattilan lopullinen luokka muotoutui Aholan tekemän päätöksen jälkeen. 
- Kuvio venyi myöhäiseksi ja viime ajat ovat olleet kieltämättä melkoista hässäkkää ja sukkulointia Suomen sekä Italian välillä. Harjoitusaikaa on hukkaantunut ehkä liiankin kanssa reissaamiseen. En ole kuitenkaan huolissani. Jos ajaisin jollain muulla pyörämerkillä, niin päällä saattaisi olla paniikki. 
Mattilalle on ottanut ja ottaa edelleen jatkossakin aikansa tottua italialaisten tapaan sekä kulttuuriin tehdä töitä. 

-  Italiaa sujuvasti puhuvasta Mikasta (Ahola) on ollut hirveästi apua kaikessa. 
Mattila tarkistaa kauden tavoiteasetteluaan kevään myötä. 
- Tällaisen mahdollisuuden myötä on tietenkin pystyttävä nostamaan omaa tasoa ja vähintäänkin väläyttämään vauhtia jo nopeasti vastaan tulevissa kauden ensimmäisissä kesäkisoissa maalis- ja huhtikuun vaihteessa  Portugalissa sekä Espanjassa. Ruotsin lumilta haen paikkaani ehdottomasti ihan kärjestä, suunnittelee Mattila. 

Tiaisen opissa ollut Kirssi on kääntämätön kortti 
Ensimmäiseen MM-kauteensa valmistautuva Simo Kirssi, 28, on enduro 2-luokan BMW-pyörällään kääntämätön kortti suomalaiskuljettajien nopeassa nipussa. 
Kymenlaaksosta kotoisin oleva, mutta Saksassa jo vuodesta 2002 lähtien asunut Kirssi on kuitenkin osoittanut olevansa todellinen tekijämies Keski-Euroopan vaativissa cross country-kisoissa. 

- Ajan MM-sarjasta aluksi muutaman kisan ja jatkosta päätetään sen jälkeen fiiliksen sekä tulosten mukaan. Ruotsin talvikisa ei välttämättä ole suosikkini ja uskon pystyväni parempaan sen jälkeen Portugalissa ja Espanjassa, puntaroi Kirssi realistisesti mahdollisuuksiaan. 
Kirssi on harjoitellut tammikuun puolivälistä lähtien seitsenkertaisen maailmanmestarin Kari Tiaisen opissa Fuengirolan maisemissa Espanjassa. 

- Juha Salminen ja Marko Tarkkala kävivät myös näyttämässä Espanjassa mallia ja täytyy myöntää, että todella kovaahan he menivät. Oma vauhtini oli ainakin vielä siinä vaiheessa sillä tasolla, että en uskalla odottaa yllätyksiä tulevista kisoista. 
Kirssin kova harjoittelu on kuitenkin valmis kantamaan hedelmää myös MM-sarjassa. 
- Treeneissä on vedetty enduro- ja crossitestejä sekä tietysti extreme-pätkiä, jotka ovat mielestäni erittäin mielenkiintoisia, vinkkaa Kirssi. 

Monipuolisen Remeksen pääpaino on endurossa 
Motocrossista tähän mennessä paremmin tunnetun Eero Remeksen, 22, suunnitelmat ovat selvät alkavan kauden osalta. 
- Pääpaino on endurossa ja ajan KTM:llä täyden MM-sarjan. En luovu silti kokonaan motocrossistakaan. Tarkoitus on ajaa ehkä SM-sarjaa ja jos mahdollista, myös muutama crossin MM-osakilpailu. 
Remes kilpailee Mika Aholan ohella enduro 1-luokassa. 

- Tavoitteista on vielä tässä vaiheessa vaikea sanoa sen tarkempaa. Kyllähän sinne jonnekin viiden hujakoille pitäisi yltää. 
Remes on valmistautunut hyvin MM-kauteen. 
- Harjoittelin Juha Salmisen ja Marko Tarkkalan kanssa pari viikkoa Espanjassa. Nyt on sitten viime ajat tullut ajettua spooria Suomessa. 

Remeksellä on plakkarissaan yksi enduron MM-osakilpailu, jonka hän ajoi vuonna 2005 Heinolassa. 
Vuonna 2009 Remekselle ja kumppaneille on jälleen luvassa kotikisa, kun kansainvälinen moottoriliitto FIM:n myönsi MM-osakilpailun Suomeen ja Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan järjestettäväksi 13.-14. kesäkuuta. 

Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan ohjelma kaudella 2008: 


16.-16.03. Östersund, Ruotsi 
29.-30.03. Vale de Cambra, Portugali 
05.-06.04. Sitges, Espanja 
14.-15.06. Kwidzyn, Puola 
19.-20.07. Llanidloes, Wales 
26.-27.07. Uzerche, Ranska 
27.-28.09. Piediluco, Italia 
11.-12.10. Ales, Ranska 

www.moottoriliitto.fi 
www.abc-wec.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti