tiistai 29. tammikuuta 2013

Superenduron MM-kilpailu Tampereelle

Moottoripyöräilyn superenduron MM-sarja saapuu ensimmäistä kertaa lajin historiassa Suomeen. Sisähallissa ajettava osakilpailu järjestetään 7. joulukuuta Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa, jonne rakennetaan rata tapahtumaa varten.Perinteiseen enduroon verrattuna superenduro on yleisöystävällinen laji, sillä koko rata-alue ja kaikki kilpailun tapahtumat ovat nähtävissä katsomosta käsin. Stadioneille ja sisähalleihin rakennetuilla hiekkaradoilla ajajat ylittävät eri elementeistä rakennettuja maastoesteitä ja yrittävät ohittaa muita kilpailijoita. Yhdessä erässä radalle lähtee samaan aikaan 12-15 kilpailijaa.

Superenduroa ajetaan tarkoitusta varten rakennetuilla, 250-500 kuutioisilla enduromoottoripyörillä. Lajin menestyneimpiä MM-kuljettajia ovat puolalainen Taddy Blazusiak sekä brittiläiset David Knight ja Tampere Supercross-tapahtumassakin viime vuonna nähty Johnny Walker.

Suomi on maailmalla tunnettu moottoriurheilun kärkimaana, ja sarjan promoottorin, ABC Communicationin Alain Blanchardin odotukset MM-sarjan uudelle osakilpailulle ovat korkealla.

- Superenduron kilpailukalenteria kehitetään voimakkaasti, ja minulle osakilpailu Pohjoismaissa oli välttämätön osa lajin MM-kilpailukalenteria. Tampereella on kaikki edellytykset tapahtuman tuottamiseksi, ja tavoite on vakiinnuttaa Suomen osakilpailu pysyväksi osaksi MM-sarjaa.

Vuosia enduron MM-sirkusta pyörittänyt Blanchard uskoo, että superenduro löytää helposti paikkansa Pohjoismaista.

 - Teillä on Suomessa valtava ajajapotentiaali, ja maa tarvitaan mukaan superenduron kasvuun maailmalla. Samalla nämä ovat lajin avajaiset koko Pohjoismaille. Myös Ruotsista on hyvin paljon kiinnostusta sarjaan, ja ajajat kuten Ljunggren ja Edlund ovat varmasti malttamattomina mukana - yleisöstä puhumattakaan.

Henkilökohtaisesti Blanchard mainitsee yhden tärkeän motiivin tuoda superenduro Suomeen.
 - Totta kai minä haluan Seistolan, Salmisen ja muut kotimaiset ajajat haastamaan lajin supertähdet Blazusiakin ja Knightin!

Suomalainen enduro-osaaminen on esillä Tampereen kilpailussa alusta asti, sillä MM-radan suunnittelusta vastaa peräti viisinkertainen enduron maailmanmestari Samuli Aro. 

 - Olen aktiiviurallani ajanut hallilähtöjä Espanjassa, ja tiedän että tärkeintä superenduroradassa on löytää oikeanlainen haastavuus. Liian vaikeat käännökset ja esteet tappavat kilpailun, kun taas liian helppo rata hukkaa lajin tunnelman, Aro kertoo.

- Tampereen rataa varten on kehitetty uusia ideoita, että voitaisiin toteuttaa ikimuistoinen kilpailu niin kuskeille kuin yleisöllekin. Aion itse olla mukana myös testaamassa rataa ennen kuin se on valmis kilpailuun.

Syksyllä alkava superenduron MM-kausi käynnistyy ennakkotietojen mukaan Liverpoolista, jonka jälkeen on vuorossa Tampere. Yhteensä kilpailuja tulee MM-sarjan vielä vahvistamattomassa kilpailukalenterissa olemaan kuusi.

Tampereen kilpailun promoottori on tapahtumajärjestäjä Hands Ltd. Kilpailun toteuttamisesta vastaa Suomen Moottoriliiton alaisuudessa Kangasalan Moottorikerho.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti