perjantai 15. helmikuuta 2013

Päitsille myös kolmen hengen partiona


78. Päijänteen ympäriajo starttaa ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolelta. Kaksipäiväiseksi muuttunut kilpailu voidaan ajaa nyt myös partiona. SM-arvo kilpailulla säilyy, uusia maastokokeita on seitsemän.

Päitsi ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1927. Kilpailu on elänyt ja muovautunut ajan mukana. Alkuaikoina reitiksi kävi kelirikkoinen maantie. Päijännejärveä on kierretty molempiin suuntiin. Vuosituhannen alussa kilpailtiin vielä sivuvaunuillakin. Tämän vuoden kilpailusta pimeällä ajettavat maastokokeet on jätetty pois.

– Päijänneajo ajetaan tänä vuonna kaksipäiväisenä. Kilpailijat lähtevät matkaan lauantaiaamuna Vierumäeltä, jonne he palaavat myös yötauolle. Koskaan aikaisemmin kilpailun historiassa lähtöpaikka ei ole ollut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, kilpailunjohtaja Martti Ketelä kertoo.

Päijänteen ympäriajo ajetaan 23.–24.3.2013. Ensimmäinen kilpailija lähtee matkaan aamulla kello 7. Päijänne ajetaan ympäri länsikautta ja kilpailijat saapuvat yötauolle Vierumäelle noin  21.30. 

Sunnuntaina reitti kulkee Vierumäeltä Helsinkiin, ja kello 8 startanneet kuljettajat saapuvat Vuosaaren satamaan noin klo 15. Kahden päivän kilpailussa ajetaan yhteensä 24 maastokoetta, joista uusia on seitsemän. 


Helsingin Moottorikerho haluaa pitää ”Päitsin” perinteistä kiinni, mutta samalla uudistaa Suomen tunnetuinta kilpailua niin, että se olisi mahdollisimman monen kilpa- ja harrastekuljettajan saavutettavissa. Kaksipäiväisyyden ja lähtöpaikan lisäksi uutta on joukkuekilpailu sekä seitsemän uutta maastokoetta.

Maastokoekilometrejä kertyy noin 200 ja kilpailun kokonaispituus on noin 790 km. SM-luokkien lisäksi kilpailussa on kansalliset veteraaniluokat (V40 ja V50) sekä harrastelijoille C- ja kuntoluokat sekä uusi joukkuekilpailun partioluokka.

Partiot ensin reitille

– Ennen kuntoluokan kuljettajia matkaan lähtevät kolmimiehiset partiojoukkueet. Se on aivan uusi luokka, jossa kuljettajat ajavat yhdessä ja joukkuetuloksesta. Luokka on herättänyt odottamaamme enemmän kiinnostusta, ja mukaan on ilmoittautumassa koviakin kuskeja. Kuljettavat saavat auttaa toisiaan, joten se sopii hyvin myös kilpailu-uransa alkuvaiheessa oleville harrastajille. Partio- ja kuntoluokat ajavat helpotetun reitin, Ketelä kertoo.

Ketelän mukaan tämän vuoden muutokset ovat jatkoa vuonna 2011 aloitetulle uudistusformaatille.
– Esimerkiksi kaksipäiväisyys on kokeilu, jonka jatkosta teemme päätöksen vasta kilpailijoilta saamamme palautteen perusteella. Perjantain osuuden pois jättäminen leikkaa kustannuksia ja joidenkin kuljettajien vierastamaa pimeän ajon osuutta. Reitistä sen sijaan tulee päitsimäisen vaativa.

Helsingin Moottorikerho järjesti helmikuun alussa Messukeskuksessa Supercrossin SM-sarjan avauksen ja odottaa enduron SM-sarjan kolmanteen talvikilpailuun kahtasataa kuljettajaa. Suurin osa SM-kärkikuljettajista on jo vahvistanut osallistumisensa Päijänne-kilven tavoitteluun. 

Kilpailun kahtena edellisenä vuonna voittanut Oskari Kantonen on lopettanut kilpailu-uransa, joten saamme taas uuden Päijänne-voittajan. 

Kilpailun ilmoittautuminen on jo avautunut.

Lisätietoja: www.paijanne-enduro.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti