maanantai 18. helmikuuta 2013

Suomalaistiimi Tuareg Rallyyn

Tunisiassa ajettavaan aavikkoralli Tuareg Rallyyn osallistuu Suomesta kahdeksan kuljettajaa. Seitsemänpäiväisen aavikkorallin startti on 9. maaliskuuta. Rallia varten perustettiin Rally Raid Team Finland, joka vie kilpailuun yhteensä 13 kuljettajaa.

Sakke Häyrinen lähtee kilpailuun KTM:n 660 Rally-pyörällä. Taustalla tiimin kuljetuskalustoa.

Aavikkorallien yleistyvä käytäntö on, että kilpailuun hyväksytään vain kuljettaja, jonka takana on rittävän luotettava huoltotiimi. Tätä varten suomalaiset ovat perustaneet oman, 28-henkisen tiimin.

- Kuljettajien ja sponsoriemme avulla olemme pystyneet kokoamaan tiimin, jossa on pyörä- ja ruokahuolto sekä tiedottajat. Oikeastaan vain hieroja puuttuu, tiimin perustaja Sakke Häyrinen kertoo.

Oma pressitiimi toimittaa kilpailun järjestäjille ja tiimin kotisivuille joka päivä 3-10 minuuttia videota ja lehdistötiedotteen.


Ainoa tiimi Suomesta


Rally Raid Team Finlandissa on 13 kuljettajaa, joista 10 ajaa moottoripyörää. Tiimin taustalla on moottoripyöräkerho Dusty Wobbls ry, joka on tunnettu vaativien ajotapahtumien järjestämisestä kuten KTM Adventure Rally, Dusty Butt SS 1000 ja Arctic Butt SS 1000.

- Pari vuotta sitten Mongolian reissun jälkeen mietin, että mitä seuraavaksi. Aavikkorallit rupesivat kiinnostamaan. Tuareg Rally on käytännössä lähin aavikkoralli. Siellä käyvät myös Dakar-kuljettajat harjoittelemassa, Häyrinen kertoo.

Aavikkoralleissa pävässä ajetaan 150–900 kilometriä ja kilpailut kestävät 3–15 päivää. Kilpailut ajetaan vaativissa aavikko- ja vuoristo-olosuhteissa suunnistaen tiekirjan (Roadbook) ja matkamittarin (Trip) mukaan ilman karttaa.

Tuareg Rallyssa ajetaan 5–8 tuntia päivässä. Reitit ovat yhdistelmä dyynejä, enduroa ja suunnistamista. Reitin kokonaispituus on yli 2 600 km.

- Kilpailupäivän reitti julkistetaan vasta edellisen päivän iltana. Tämän lisäksi annetaan muutama kontrollipiste gps-koordinaatteina.

Ilman suunistustaitoa ei pärjää


Kilpailijan on kestettävä reitillä, joka käytännössä on 12 kilometrin levyinen väylä. Reitillä on myös kontrollipisteitä, joita ei ilmoiteta kilpailijoille. Reitillä pysyminen tarkistetaan kilpailupäivän jälkeen gps-loggerista.

- Nopeus ei ole kilpailussa pääasia. Kontrollipisteen ohittamisesta tulee kaksi tuntia aikasakkoa, joten hanskalla ei aikasakkoja voi paikata.

Rally Raid Team Finlandissa kilpailee moottoripyörällä viiden suomalaisen lisäksi kolme virolaista, yksi sveitsiläinen ja yksi puolalainen kuljettaja. Suomalaiset osallistuvat kilpailuun myös yhdellä mönkijällä ja kahdella autolla.

Virolaiskuljettajat ovat tiimin ainoat aktiiviset kilpakuljettajat. Mart Meeru ja Tomas Triisa ajoivat Viron International Six Days -joukkuessa. He aikovat osallistua myös ensi vuoden Dakar-ralliin.

- Laskin, että jos olisin lähtenyt yksin reissuun, se olis maksanut 12 000 euroa. Keski-Euroopasta ostettuna hinnaksi olisi tullut 7 500 euroa. Nyt kustannukset per nokka ovat noin 5 000 euroa. tämä sisältää osallistumismaksut, matkat, majoitukset ja ruokailut.

Tiimin kuljetuskalustona toimii perävaunulla täydennetty kuorma-auto. Moottoripyörä, ATV, varikko, varaosa-, varuste- ja ruokahuolto vievät tilaa noin kymmenen kuution verran. Painoa kertyy yhteensä noin 5,2 tonnia. 

Kaluston pakkaaminen aloitetaan helmikuun lopulla ja lähtö kohti Tunisiaa tapahtuu 2.3.2013.


Kilpailun kotisivut www.tuareg-rallye.com

Rally Raid Team Finlandin joukkue


Kilpailun aikataulu
Pe 8.3 Douze, turvallisuuskatsastus
La 9.3 Douze – Douze, aavikkoa
Su 10.3. Douze – Gafsa, vaikeaa navigointia ja haastava vuoriston ylitys
Ma 11.3. Gafsa – Nefta, vuoristoa, haastavaa navigointia, isot dyynit
Ti 12.3. Nefta – Nefta, dyynejä ja haastavaa navigointia vuoristossa
Ke 13.3. Nefta – Douze, haastavaa navigointia, pehmeitä dyynejä
To 14.3. Douze – Douze, dyynikilpailu
Pe 15.3. Douze, vuoristoa ja dyynejä / PalkintogaalaEi kommentteja:

Lähetä kommentti