tiistai 30. huhtikuuta 2013

Lama puree – MP-myynti alamäessä. Uusia ostavat vain keski-ikäiset miehet. Sporttipyörät eivät käy kaupaksi lainkaan.

Moottoripyörien myynti on ollut laskussa jo usean vuoden ajan. Syitä on useita. Huippuvuosi oli 2007, jolloin myytiin lähes 11 500 pyörää.

Ensimmäinen lasku oli vuonna 2008, mutta jo 2009 pudottiin paljon. Silloin oli syynä yleinen talouden alamäki ja se, että Suomessa MP -markkina oli kyllästymässä. Kaikilla on jo moottoripyörä eikä aivan uusia käyttäjäryhmiä ole näkyvissä. Uusia pyöriä menee vain niille jotka vaihtavat vanhan uuteen.

Vuonna 2012 pyöriä myytiin noin 40% vähemmän kuin huippuvuonna 2007. Asiaan vaikuttavat myös muut seikat eikä vain taloudellinen tilanne meillä ja muualla. Kun katsotaan myytyjen pyörien jakautumaa, paistaa silmään että supersporttien eli kyykkyjen myynti on hyytynyt lähes kokonaan mutta piikkejä myydään.

Isoja ja kalliita 1000cc pyöriä myydään kohtuudella. Tosin alkuvuoden tilastojen perusteella nekään eivät myy kuten ennen.

Ajokorttilaki on ollut voimassa muutaman vuoden. Lain mukaan täysitehoisen pyörän sarviin nuori pääsee vasta usean vaiheen jälkeen. Lisäksi tänä vuonna voimaan tullut uusi versio rajaa ison pyörän vasta 24-vuotiaalle.

Tämä tekee isoihin pyöriin siirtymisen todella haastavaksi. Saattaa olla että löytyy muitakin mukavia harrastuksia moottoripyörän korvikkeeksi. Niinkutsutun lahja-A:n saaneet ovat nyt yli  nelikymppisiä. 1.10.1990 astui voimaan käytäntö että MP:lle tuli erikseen ajettava A-kortti eikä sitä saanut enää B-kortin kylkiäisenä. Juuri nuoremmat eivät tällä hetkellä moottoripyöriä ostakaan.

- Ajokorttilaki on suuri syypää myynnin hiljentymiseen. Mopojen kautta MP-harrastus alkaa. Mopokortti on kallistunut ja 500 euroa on monesti liikaa. Ennen 150 euroa oli toimiva kortin hinta, Hailacin toimitusjohtaja Jouko Kantola toteaa.

Mopojen myyntikin sakkaa viime vuoteen nähden todella paljon. Tammi-maaliskuun ensirekisteröinneissä määrä on pudonnut neljäsosaan.

Harrastajat ovat erilaisia Suomessa

Huippuvuosina kahdeksan vuotta sitten pyörä ostettiin rahoituksella. Ala ylikuumeni täysin. Nyt näyttää siltä, että rahoituskysyntä on hiljentynyt. Rahaa rahoitusyhtiöt toki antavat kuten ennenkin mutta ostajan oma rahatilanne saattaa olla esteenä. Joitain vuosia sitten rahoituksella hankittiin paljon enemmän kuin nyt.

- Moottoripyöräily ei enää vedä. Perheiden harrastus se ei ole enää, Jouko Kantola toteaa.

Suomi on oma lukunsa moottoripyöräkansakuntana. Meillä pyörä on suuri ja kuski keski-iässä. Eurooppaan verrattuna tilanne on päälaellaan. Suomessa ajetaan isoilla pyörillä ja monesti jopa ihan ensimmäinenkin on vähintään 1000-kuutioinen matkapyörä. Euroopassa käyttö ja käytännöllisyys ohjaavat valintaa pienempiin.

Vanhemmilla kuskeilla on sekä kortti että rahaa. Jo vuosia puhuttu naismotoristien tuleminen ei näy ainakaan pyöräkaupassa, sillä naistenkin ajamat pyörät, ovat yleensä miesten nimissä.

Keski-ikäiset miehet laittavat pyöriin paljon rahaa. Iso matkapyörä uusimmilla mallipäivityksillä on halutuin.

Pyöräkaupassa kaikki on muuttunut viidessä vuodessa. Sporttipyörät eivät käy enää kaupaksi. Ensin hiipuivat 600-kuutioiset, eikä nykyään myydä enää edes tuhatkuutioisia. Sporttipyöriä ei mene, kun ei ole sporttisia ostajiakaan.

Markkinat

Yamaha oli vuonna 2012 myydyin merkki Suomessa.

- 125- kuutioinen supermoto oli suosituin mallimme, kertoo Juha Harju Yamaha-Motorilta.

- Sporttipyöriä ei myydä käytännössä lainkaan. Isoista pyöristä myy uusi iso matkapyörä. Yamahan myynti on noin viime vuodessa ja voi käydä niin että loppuvuosi menee vaikeaksi ja kauppiaiden määrä saattaa pienentyä. Tilanne on todella haastava.

Jouko Kantolan mukaan vuosina 2007-2008 moottoripyörä hankittiin kun muillakin oli. Moottoripyöräily oli trendikästä. Nyt on myynnissä useita todella vähän ajettuja pyöriä edullisesti. Käytettyjen hinnat ovat tulleet alas jopa 25%.

- Pysähtynyttä markkinaa kuvaa se että alensimme erään uuden pyörän hintaa alle 10 000 € eikä kauppa käy. Hinta on lähellä parin vuoden ikäistä käytettyä, Kantola lisää.


- Sportit eivät myy lainkaan meillä eikä muuallakaan. Uudet erikoismallit myyvät hyvin ensimmäisenä vuonna. Sen jälkeen kysyntää ei ole.

Rahoittajat

Käytetyt käyvät kaupaksi ennen kaikkea netin myyntipalstoilla. Rahoitusyhtiöt ovat löytäneet tiensä yksityismyyjien kumppaneiksi ja tarjoavat rahoitusta nykyään myös yksityisesti myytäviin pyöriin. Vielä viisi vuotta sitten rahoituksen sai vain liikkeessä.

Käytettyjen pyörien myynti onkin siirtynyt yksityismyyjille. Useiden käytettyjen pyörämallien toteutuneet myyntihinnat ovat pudonneet vuodessa viidenneksen, hurjimmillaan jopa neljänneksen. Tarkkaa kuvaa ei käytetyistä edes ole saatavissa.


Tilastot, 
Trafi /ensirekisteröinnit:
MP:t
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013

11477
10215
7051
6054
5736
49941-3
1-3


588
405
mopot
2012
2013


1-3
1-3


2561
671

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti