Hiekkaa keskellä asfalttiristeystä. Huhtikuussa odotettavaa, kesäkuussa täysin yllättävää ja odottamatonta. Kuva (c).
|
Bitumipaikkauksia joista varsinkin sateella lähtee pyörä helposti tangentin suuntaan. Tästä pitäisi varoittaa liikennemerkein. Kuva (c). |
Pölyn sidontaa suolalla
Joitakin vuosia sitten tiehallinnolla oli vielä ohjeena sitoa keväinen tiepöly lipeän ja veden seoksella. Siis saippuavedelä. Tästä aiheutui kaikenlaisia ongelmia motoristeille.
Sittemmin tiehallinto on ottanut mooristeilta tullen palautteen tosissaan. Ohjeistuksessa (ks tiehallinnon ohje sorateiden hoidosta pölynsidonta kappaleessa 4.6) lipeästä on luovuttu ja pöly sidotaan suolaliuoksella joka ei muuta tien kitkaa juuri vettä enempää.
Tienpitäjän vastuu
Tienkäyttäjä voi saada korvauksia jos tienhoito on ollut virheellistä ja huolimatonta. Ehkäpä tämä oli ainakin osasyynä lipeän käytön loppumisessa. Korvauksia voi hakea myös jos tienhoitoon liittyviä tehtäviä on laiminlyöty. Pelkkä tien huono kunto tai väliaikainen, odottamaton ja äkillinen häiriö ei riitä korvausten syyksi.
Tiellä oleva hiekka näin keväällä ei ole odottamatonta. Sensijaan jos sitä ei useista ilmoituksista huolimatta siivota pois kohtuullisessa ajassa, tai asiasta ei esimerkiksi varoiteta liikennemerkein ongelmasta tulee tuottamuksellista ja tienpitäjän vastuu kasvaa.
Tienkäyttäjän linja 0200 2100
Tienkäyttäjän linjalle voi ilmoittaa teiden ongelmista. Se kannattaa vaikka itse et kaatuisi ja satuttaisi kyseisessä kohdassa. Jollakulla toisella voi näes olla huonompi tuuri.
Jos kyseessä on tienpidollinen ongelma ja kukaan ei ole siitä tienpitäjälle ilmoittanut on korvausvastuu on heikompi kuin jos ongelmasta on soittanut jo viikon aikana vaikkapa 20 motoristia. Ongelmasta riippuen joudutaan aina arvioimaan onko kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti.
Tallenna Tienkäyttäjän linjan numero 0200 2100 puhelimeesi jo etukäteen. Tarvitset sitä nyt keväällä. Korvauksia mm. rikki menneistä katteista voi hakea paikalliselta Ely-keskukselta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti