sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Hiekkaa tiellä ja nurin - Kuka korvaa?

Näin ajokauden alussa teillä on kaikenlaista motoristien terveyttä ja henkeä vaarantavaa: Hiekkaa ja lipeää sen sitomiseen, öljyä, mustaa jäätä, routavaurioita, niiden bitumipaikkauksia ja kaikenlaista muuta. Ongelmista ilmoittaminen kannattaa.

Hiekkaa keskellä asfalttiristeystä. Huhtikuussa odotettavaa, kesäkuussa täysin yllättävää ja odottamatonta. Kuva (c).

 
Bitumipaikkauksia joista varsinkin sateella lähtee pyörä helposti tangentin suuntaan. Tästä pitäisi varoittaa liikennemerkein. Kuva (c).
Motoristi ajaa yleensä keskellä kaistaa, autojen kulutusurien välissä. Tässä asfaltti on sileintä eivätkä autot 'putsaa' osuutta. Erityisesti mutkassa yllättäen muuttuva tien kitkakerroin on motoristille vaarallinen, pyörä lähtee nopeasti tangentin suuntaan.

Pölyn sidontaa suolalla

Joitakin vuosia sitten tiehallinnolla oli vielä ohjeena sitoa keväinen tiepöly lipeän ja veden seoksella. Siis saippuavedelä. Tästä aiheutui kaikenlaisia ongelmia motoristeille.

Sittemmin tiehallinto on ottanut mooristeilta tullen palautteen tosissaan. Ohjeistuksessa (ks tiehallinnon ohje sorateiden hoidosta pölynsidonta kappaleessa 4.6) lipeästä on luovuttu ja pöly sidotaan suolaliuoksella joka ei muuta tien kitkaa juuri vettä enempää.

Tienpitäjän vastuu

Tienkäyttäjä voi saada korvauksia jos tienhoito on ollut virheellistä ja huolimatonta. Ehkäpä tämä oli ainakin osasyynä lipeän käytön loppumisessa. Korvauksia voi hakea myös jos tienhoitoon liittyviä tehtäviä on laiminlyöty. Pelkkä tien huono kunto tai väliaikainen, odottamaton ja äkillinen häiriö ei riitä korvausten syyksi.

Tiellä oleva hiekka näin keväällä ei ole odottamatonta. Sensijaan jos sitä ei useista ilmoituksista huolimatta siivota pois kohtuullisessa ajassa, tai asiasta ei esimerkiksi varoiteta liikennemerkein ongelmasta tulee tuottamuksellista ja tienpitäjän vastuu kasvaa.

Tienkäyttäjän linja 0200 2100

Tienkäyttäjän linjalle voi ilmoittaa teiden ongelmista. Se kannattaa vaikka itse et kaatuisi ja satuttaisi kyseisessä kohdassa. Jollakulla toisella voi näes olla huonompi tuuri.

Jos kyseessä on tienpidollinen ongelma ja kukaan ei ole siitä tienpitäjälle ilmoittanut on korvausvastuu on heikompi kuin jos ongelmasta on soittanut jo viikon aikana vaikkapa 20 motoristia. Ongelmasta riippuen joudutaan aina arvioimaan onko kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti.

Tallenna Tienkäyttäjän linjan numero 0200 2100 puhelimeesi jo etukäteen. Tarvitset sitä nyt keväällä. Korvauksia mm. rikki menneistä katteista voi hakea paikalliselta Ely-keskukselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti