keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Moottoripyörällä Eurooppaan

ILMOITUS

Motoristit suuntaavat Eurooppaan varsinkin kesällä, säiden suosiessa päristelijää. Erityisesti reitit kuten Saksa-Itävalta-Pohjois-Italia-Sveitsi sekä Ranska-Belgia-Hollantai-Saksa ovat suosittuja matkaanlähtijöiden keskuudessa.

Matkaan lähtijän on kuitenkin hyvä suunnittella reittinsä huolellisesti, jotta suuremmilta yllätyksiltä vältyttäisiin. Internet on pullollaan matkakertomuksia ja reittisuunnitelmia ja vinkkejä, joten tiedonpuute ei matkaa suunniteltaessa pitäisi olla ongelma. Tämän artikkelin tarkoitus onkin kerätä yhteen vinkkejä, matkakertomuksista, mp-matkailun erityispiirteistä ja asioista joita vain kotimaassa päristellyt motoristi ei ehkä tule ajatelleeksi.

Matkan suunnittelu
Monista matkakertomuksista käy ilmi että liian tarkka suunnitelma sitoo käsiä ja rajoittaa vapautta, mitä matkalta lähdetään hakemaan. Pääpiirteinen reitti ja aikasuunnitelma on kuitenkin hyvä tehdä sekä hahmottaa majoitusmahdollisuuksia.

Esimerkiksi Google Maps on osoittautunut helppokäyttöiseksi ja luottevaksi reitinkarttoittajaksi. Yleisesti ottaen reittien suunnittelu karttojen ja navigaattoreiden avulla on helppoa,virhearviointeja tehdään kuitenkin päiväkohtaisten ajomatkojen suunnitellussa. Autoliiton mukaan varsinkin kokemattomat kuljettajat sortuvat usein ylipitkiin päiväetappeihin, jolloin ajamisesta tulee turvallisuusriski.

Varsinkin kokemattoman matkailijan on hyvä muistaa että motoristeille kaksikin tuntia voi olla esimerkiksi kelin vuoksi liian pitkä yhtämittainen ajorupeama.
Majoitusmahdollisuuksia kartoittaessa sivustot, kuten Hostelworld.com tai tripadvisor.com ovat tutustumisen arvoisia. Rohkeimmat matkailijat voivat myös tutustua sivustoon couchsurfing.org, joka on erityisesti nuorempien reissaajien suosiossa.

Lisäksi motoristien kannattaa tutustua Moottoripyörämatkailun edistämiseksi perustettuun eurooppalaiseen moottoripyöräliittoon, UEM. Liitto on selvittänyt eri Euroopan maissa majapaikkojen soveltuvuutta motoristeillejo vuodesta 2001 lähtien, tiedot motoristiystävällisistä majoituspaikoista löytyvät verkosta,osoitteesta www.uem-moto.eu/index.php/touring/uem-hotels.

UEM tunnuksen saadakseen majapaikan tulee sijaita pesu- ja huoltomahdollisuusksien lähistöllä. Lisäksi paikallisten moottoripyöräkorjaamoiden, -varaosakauppiaiden ja tiepalvelun osoitteet ja puhelinnumerot tulee olla saatavilla. Majapaikoissa on mahdollisuus käyttää internetiä, jonka saatavuus on matkakertomusten perusteella usein hankalaa varsinkin syrjäisimmillä paikkakunnilla.

Väsyneen matkaajan onkin näillä taukopaikoilla mahdollisuus pitää yhteyttä kotimaahan sekä rentoutua rankan päivän jälkeen, esimerkiksi suosittujen online pelisivustoja parissa, kuten GamingClub.


Pakkaaminen
Pyörän tarkistus ja huolto on ehdottoman tärkeää ennen matkaa, autoliiton sivuilta löytyykin kattava muistilista tarkistettavista asioista ennen matkaan lähtöä. Lisäksi matkallelähtijän on hyvä muistaa että moottoripyöräillessä ollaan täysin säiden armoilla. Ajovarusteiden säänmukaisuus on hyvä varmistaa vaikka matkaan lähdettäisiinkin heinäkuussa.

Lisäksi moottoripyörän kuljetuskapasiteetti on huomattavan rajallinen autoon verrattuna, matkatavaroiden määrä on harkittava tarkkaan, esimerkiksi selkärepun ottaminen ei ole suositeltavaa sen aiheuttamien selkäkipujen ja epäkäytönnöllisyyden vuoksi.

Tämän lisäksi on hyvä muistaa että vaikka matka olisi hyvin suunniteltu etukäteen, se ei tarkoita että suunnitelmat tulevat toteutumaan. Tiukkaa aikataulua kannattaa harkita kahdesti ja ennemmin ottaa mukaan repullinen seikkalumieltä sekä runsaasti kärsivällisyyttä.

ILMOITUS

1 kommentti:

  1. Although this sounds exciting, I can't ever see myself going on a trip like this. So interesting to read about though.
    pressure cleaning

    VastaaPoista