sunnuntai 18. toukokuuta 2003

Käytetyn moottoripyörän hankinta

Jos olet ensikertaa tekemisissä moottoripyöräilyn kanssa etkä ole syntynyt jakoavain kourassa saattaa seuraava lista tuntua ylitsepääsemättömältä ja jopa tarpeettomalta. 

Tämä dokumentti onkin tehty avuksi ja muistin tueksi kun olet pyöräostoksilla. Kaikkien kohtien orjallinen noudattaminen ei aina edes ole järkevää, liikkeistä ostettaessa kuluttajansuojalaki suojaa sinua suoranaiselta huijaamiselta. Muista kuitenkin, että ostaja on aina vastuussa kaupan kohteen kunnon tarkistamisesta.
Mikäli et ole valmis kuluttamaan paljon aikaa ja vaivaa varaosien etsiskelyyn ja nikkaroimiseen älä osta pyörää joka on 10 vuotta vanhempi. 

Ota aina mukaasi joku tuttu jolla on jonkinmoinen käsitys moottoripyöristä. Teet mitä teet, älä rakastu kaupan kohteeseen vaan pidä pää kylmänä! Rakkaus on sokea ja kaveri auttaa pitämään jalat maassa, sitäpaitsi neljä silmää näkee paremmin kuin kaksi... 

Niin tai näin, voit menettää hyvän kaupan jahkailemalla liian kauan saadaksesi vastauksen kaikkiin kysymyksiin. Toisaalta, kiirehtimällä saatat ostaa jotain mitä et lopulta olisi halunnutkaan hankkia, ainakaan maksamallasi hinnalla. 


Myyjän kanssa selvitettävää jo ennen kuin näet koko pyörää...
Käyttö: Ota selvää miten edellinen omistaja on pyöräänsä käyttänyt. Jos pyörää on käytetty lyhyisiin matkoihin tavanomaisissa oloissa on todennäköistä, ettei kone ole koskaan lämmennyt tarpeeksi haihduttaakseen kosteutta pois koneen sisältä tai pakoputkistosta. Kosteus aiheuttaa tietenkin ruostumista ja voitelujärjestelmän likaantumista. Jos pyörällä on ajettu paljon nykivää kaupunkiajoa saattaa koneesta löytyä ylikuumenemisen aiheuttamia vaurioita. 

Huoltokirja: Pyydä nähdä omistajan käsi- tai huoltokirjaa. Jos omistajalla ei ole manuaalia, huoltoja ei mahdollisesti ole tehty niin kuin pitäisi. 

Tee-se-itse-tyypit: Tiedustele onko omistaja tehnyt huoltoja itse. Utele hienovaraisesti omistajan teknistä osaamista, kysy vaikka onko hän säätänyt venttiilivälykset itse tai onko hänellä momenttiavainta? Jos edes momenttiavain ei ole tuttu tee-se-itse-huoltajan taitoihin ei ole luottamista. Ylikiristettyjen pulttien ja jengojen kanssa ei ole kiva leikkiä. 

Säilytys: Ota selvää miten ja missä pyörää on säilytetty ajamattomien kausien (talvi) yli. Ohjeita oikeasta talvisäilytyksestä löytyy esimerkiksi MP Talvetus-sivulta. Huono talvisäilötys saattaa johtaa ongelmiin korroosion, sähköjen, muovi- sekä kumiosien kestävyyden kanssa. 

Laillisuus: Kirjoita muistiin rungon ja koneen numerot ja tarkasta poliisilaitokselta onko pyörä varastettu. Varmistu myyjän henkilöllisyydestä, vain rekisteriotteeseen merkityllä omistajalla (ei siis haltijalla) on oikeus myydä pyörä. Reksiteriotteessa on myös otteensarjanumero, voimassaolevan otteen numeron saat Ajoneuvohallintokeskukselta rekisterinumeron perusteella. 

Prosentit ja verot: Jos kyseessä on vanha tai rakennettu (eli ei-vakio) pyörä pyydä myyjältä lista kantapyörään nähden vaihdetuista osista ja selvitä kunkin osan alkuperä. Myöskin käytettynä maahantuodun pyörän (esim. muuttopyörä) kanssa saa olla tarkkana. Suomessa rajoitetaan ajoneuvojen rakentelua ja osien vaihtamista ns. prosenttisäännösten mukaisesti ja viimekädessä omistaja maksaa kymmenien tuhansien ajoneuvoveron jos ns. prosenttiraja menee rikki. Hommaa säätelee Ajoneuvohallintokeskus ja lisätietoa saa katsastusasemilta sekä alan harrastajajärjestöiltä, esimerkiksi MMAF:lta tai VMPK:lta. 


Pyörän tutkiminen kylmänä ennen käynnistämistä  
 
Varusteet, paperit, laitteet 
 
Rekisteriote: Vertaa rekisteriotteen tietoja pyörään. Jos ne eivät täsmää etsi toinen pyörä. 

Työkalut: Löytyykö pyörän työkalusarja ja onko siinä kaikki osat tallella. Jos ei muuta niin tämä kertoo omistajan huolellisuudesta tai mahdollisien aikaisempien omistajien huolellisuudesta. 

Sähköt, johdot, vaijerit 
 
Vaijerit: Tarkista onko vaijereiden suojissa kovettumia ja/tai hankautumia. Tarkista että vaijerit ovat oikein vedetyt ja säädetyt. 

Johtojen kunto: Tarkasta sähköjohtojen ja eristeiden kunto. Tarkista onko johdoissa murtumia, tarkasta onko liittimissä merkkejä korroosiosta. Jos huomaat asiattomia teippikorjauksia johdoissa etsi toinen pyörä. 
Akku: Tarkista akun nestepinta. Jos akussa on läpinäkyvät seinät, tarkasta näkyykö nukkamaista "kasvustoa" levyjen pinnalla (sulfanoitumista). Tarkista akkukotelo ja akun kengät ja liittimet (korroosio). Akun kotelosta näkee onko joku edellinen akku mahdollisesti vuotanut happoja pitkin pyörää. 

Nesteet 
 
Jarrunesteet: Ota selvää onko jarrunestettä koskaan vaihdettu. Jarrunesteeseen kondensoituu ajan kanssa vettä ja neste tulisi vaihtaa uuteen vähintään joka toinen vuosi. Vesi jarrunesteessä aiheuttaa paitsi korroosiota niin myös jarrujen toimimattomuutta tuklalissa paikoissa. 

Bensatankki: Tarkasta onko bensatankissa ruostetta. Tarkista, että bensansuodatin (jos sellainen on) on puhdas. 

Moottoriöljyt: Katso öljyä. Jos se on likaista (eli ei tasaisen mustaa), unohda pyörä. Löydät varmasti monta uutta kohdetta joihin on tehty öljynvaihto ajallaan. 

Peräöljyt: Kardaanipyörien peräöljyjen on oltava kirkasta ts. läpinäkyvää jos peräöljyinä ei käytetä MolyKote pohjaisia / lisäaineistettuja litkuja jolloin neste on pikimustaa. 

Jäähdytysneste: Jäähdytysnesteen on oltava kirkasta. Kermainen tai läpinäkymätön neste kielii koneen sisäisestä öljyvuodosta. 

Jarrut, alusta, mittarit, hallintalaitteet
Jarrujen kumit: Tiedustele omistajalta onko jarrusylintereiden kumiosia koskaan vaihdettu, kumitiivisteet eli stefat kun tuppaavat haperoitumaan ajan kanssa. Esimerkiksi Yamaha suosittelee kumiosien vaihtoa joka toinen vuosi mutta harva motoristi vaihtaa niitä todellisuudessa edes kerran vuosikymmenessä. 

Jarrulevyt ja -palat: Tarkasta jarrulevyjen sileys ja minimipaksuus. Tarkista jarrupalojen tai -kenkien paksuus, useimmissa paloissa on minimimerkintä joka kertoo koska palat pitäisi vaihtaa. 

Etuiskunvaimentimet: Tarkista löytyykö etuiskareista naarmuja, kulumia tai öljyvuotoja. Sisäputkien pitää olla naarmuttoman sileät. Ota selvää onko etuiskarien öljyjä tai etupään stefoja eli iskunvaimentimien tiivisteitä vaihdettu koskaan. Etupään stefat tuppaavat uusimaan itsensä muutaman vuoden välein. 

Ohjauslaakeri: Aseta pyörä keskiseisontatuelle ja tarkista etupään toiminta. Tartu renkaaseen ja yritä liikuttaa sitä eteen ja taakse sekä sivusuunnassa. Minkäänlaista klappia ei pitäisi löytyä mikäli ohjauslaakeri on kunnossa. Kääntele rengasta hitaasti. Mikäli tunnet pykäliä tai liike takeltelee, on todennäköistä että ohjauslaakeri on kulunut. 

Takaswingin laakeri: Tarkista takasvingin laakereiden kunto vastaavasti kuten ohjauslaakerin kunto tarkistettiin. 

Pyörien laakerit: Varmistu, että pyörät pyörivät tasaisesti ilman kitinää. Tarkista samalla, että vanne ei ole kiero. 

Toisioveto: Tarkasta ketjujen kireys ja voitelu. Tarkasta rattaat. Puhdista muutama hammas ja tutki onko kulumia. Hampaan tulee olla symmetrinen. Tarkasta ketjun kunto tai anna jonkun tarkastaa se. (hyvissä liikkeissä on ketjujen tarkastus mittari, tai sillä pystytään tarkastamaan ketju silmämääräisesti melko tarkkaan).  
Kardaanipyörissä tarkasta onko kardaanissa klappia. Isommissa pyörissä on normaalia pieni klappi. 

Renkaat: Tarkista renkaiden kunto, kulumisen tasaisuus ja urasyvyys. Muista tarkistaa rengaspaineet ja renkaiden kunto ennen koeajoa! Uusia renkaitahan saa kaupasta, kumien hinta ja kunto kannattaa ottaa kauppahetkellä huomioon. 

Matkamittari: Vanhempien (yli 5v) pyörien matkamittarissa saattaa olla jo mitä tahansa (2000km - 20000km vuodessa), kuuntele myyjän selitystä kilometrimääristä... Pyörällä ajetaan suunnilleen puolet siitä mitä samanikäisellä autolla. Jos mittarissa näkyy väkivallan merkkejä tai pyörän muu kunto ei vastaa mittarin lukemaa mittaria on mitä ilmeisemmin rukattu. Tämä taas viittaa muihin mahdollisiin ongelmiin pyörän kanssa. 

Kunto, ilme, ulkonäkö 
 
Kaadettu: Vaikka myyjä väittäisi ettei pyörällä ole kaaduttu tarkasta moottorin alaosat, kytkin- ja jarrukahvat, ohjaustangon päät, jalkatapit, pakoputket ja kaatumaraudat. mahdolliset naarmut ja hankautumat kertovat kaatuilusta. Varmistu että ohjaustanko on suorassa. Kaikilla pyörillä kaadutaan joskus, aina ei jää edes jälkiä.... 

Lukot: Tarkista kypärä-, virta- ja ohjauslukon kunto. Tarkista ohjauslukon lukitustappi, murrettu tappi, rikkinäiset, kolhiintuneet tai naarmuiset lukot kielivät varastamisista tai yrityksistä. 

Letkut ja putket: Etsi irtonaisia putkia ja letkuja jotka eivät johda mihinkään. Varmistu että huohotusputki on paikallaan eikä ole tukossa. 

Yleisilme: Tarkista löytyykö puuttuvia pultteja, ruuveja, suojuksia, jne jne. Tarkasta ruuvit joilla takavalo ja vilkut ovat kiinnitetty mikäli korroosiota löytyy huomaat sen tummana alueena ja pehmeytenä ruuvien ympärillä. 

Moottori, sekalaista 
 
Ilmansuodatin: Älä osta pyörää jota on ajettu ilman suodatinta. Tarkista suodattimen kotelo, suosittu keino vähentää imuilman vastusta (ja "nostaa" tehoa) on porata koteloon reikiä. Jos reiät ovat suodattimen jälkeen on suodatin hyödytön. Jos pyörään on jälkeenpäin vaihdettu matalavastus suodattimet varmistu että ne ovat öljytyt. 

Tulpat: Avaa itse sytytystulpat (huomaa oikea kireys) ja tutki onko niiden väri oikea (puhdas, tasainen vaalean harmaa). Tarkista onko tulpat joskus ylikiristetty (eli löytyykö jengankorjaus osia, esim. HeliCoil). 

Puristukset: Jos mahdollista mittaa/mittauta sylinterien puristukset (oikeat arvot löytyvät pyörän huoltokirjasta). 

Sytytys: Ota auki sytytyksen säädön kansi ja katso onko sinne tehty hämäriä virityksiä. Uudemmissa pyörissä on tosin sytytys ja muu älykkyys tehty hartsiin tms. valetuilla mustilla laatikoilla. 


Kuivatyypit ennen käynnistämistä
Hallintalaitteiden toiminta: Tarkista että kaikki halintalaitteet, katkaisimet sekä kytkin ja jarrukahvat toimivat pehmeästi ja täsmällisesti. 

Iskunvaimentimet: Jos pyörässä on säädettävät iskunvaimentimet, säädä niitä eri voimakkuuksille ja varmistu viimeistään koeajolla, että eri säädöt tuntuvat erilaisilta. Monojousen vaihto on erittäin kallista lystiä. Jos pyörässä on ilmaiskunvaimentimet, tarkista ilmanpaine mittarilla. varmistu että voit pumpata niihin maksimi paineen ja se että tämä paine pysyy sisällä. 

Jarrut: Tarkasta miltä jarrut tuntuvat. Jos pyörä on yli 5 vuotta vanha, jarruletkut voi joutua vaihtamaan. Tutki löytyykö vuotoja jarrusylintereistä tai -letkuista kun pumppaat jarruja. Pidä jarrua tarpeeksi kauan pohjassa mahdollisten paineenalenemisien huomaamiseksi. 


Masiina käyntiin ja koeajo
 
Ennen liikkeelle lähtöä 
 
Käynnistäminen: Varmistu että pyörä käynnistetään kylmänä (näin tiedät sen todella käynnistyvän kylmänä). Kuuntele samalla starttimoottorista mahdollisia ylimääräisiä ääniä ja korahduksia. Tarkista, että starttimoottori ei ylikuumene käynnistyksen yhteydessä, kuuma (kestää juuri ja juuri koskettaa) startti kielii mahdollisesta oikosulusta ja tulevista ongelmista. Koneen lämmettyä sammuta moottori tappokatkaisijasta ja starttaa muutama kerta tappokatkaisin päällä (ei onnistu kaikissa pyörissä). Näin toteat onko akussa voimaa ja kuulet startin kolinat uudelleen. 

Lataus: Mittaa akun napojen jännite ennen käynnistämistä ja sen jälkeen, jännitteen pitäisi käynnistämisen jälkeen nousta muutamalla pykälällä ja pysyä vakiona. 

Sähkölaitteet: Tarkista toimivatko valot, torvet mittarit jne. Jännitteen tasaajan toiminnan voit tarkastaa kaasuttelemalla moottoria ja tarkkailemalla etuvalon kirkkautta (jos kirkastuu kierrosten mukana säädin on sökö, vanhemmissa pyörissä valon kirkastuminen on normaalia). 

Käyntiäänet: Kuuntele kuuluuko normaalilämpöisestä koneesta ylimääräisiä ääniä, kytkinääniä tai vaihteiston ääniä. 

Tyhjäkäynti: Varmistu että kone käy normaalilla tyhjäkäyntikierroksilla niin kylmänä kuin lämpimänäkin. Tarkista pyttyjen tasainen toiminta pitämällä avointa kämmentä n. 10 cm päässä pakoputken päästä. 

Hallintalaitteet: Tarkista vielä kerran, että tiedät missä kaikki katkaisimet, kytkimet ja muut värkit ovat ja että ne toimivat kuten pitää. 

Paperit mukaan: Ota mukaan oma ajokortti ja pyörän rekisteriote jos vaikka poliisit sattuisivat pysäyttämään. Tarkista omistajalta omavastuun suuruus ja että pyörän vakuutus on ylipäätään voimassa. Sovi koeajon pituudesta ja bensakuluista omistajan kanssa. 

Koeajolla 
 
Ajamisesta: Kuuntele, tunne, maistele, nauti, kiihdytä, jarruta ja testaa pyörää parhaan kykysi mukaan. Tarkkaile kaikkea yllä- ja allamainittua ajon aikana. Aja vähintään 20 km lenkki niin että kone lämpenee normaalisti. Käytä kaikkia sallittuja nopeuksia. Aja kuitenkin rauhallisesti ja siististi sillä antoihan omistaja sinulle rakkaimpansa koeajoon. Parhaan koeajotuntuman saat kun olet ajanut useita samanmallisia pyöriä peräkkäin. Huomioi, että rengastus vaikuttaa erityisesti sporttipyörän käytökseen valtavasti. 

Ripustuksen laakerit: Koeaja pyörää hyvin hitaasti ja tee muutamia tiukkoja käännöksiä (huojuuko pyörä??). Tarkasta kaarrevakavuus sekä hitaissa että korkeissa nopeuksissa. 

Vaihteisto: Varmistu että vaihteet (erityisesti 2-vaihde) pysyvät päällä raskaassakin kuormituksessa (vaikka myyjä hetkeksi takapenkille). Vaihteiden välistä ei saisi löytyä ns. välivapaita. Tarkista että vapaa vaihde löytyy helposti niin liikkeessä kuin paikallaan seistenkin. 

Ajon jälkeen 
 
Öljy- ja muut vuodot: Jos moottoripyörä on likainen ennen koeajoa pyydä omistajaa pesemään se niin, että näet mahdolliset öljy-, jarruneste-, jäähdytysneste- tai bensavuodot. Takavanteessa (vain kardaanivetoiset) ei saa olla koeajon jälkeenkään öljyä, jarrujärjestelmän liitosten ja osien tulee olla nesteestä puhtaita tai moottorissa ei saa näkyä selittämättömiä öljy- tai jäähdytysnestevuotoja. 

Jäähdytysneste: Jäähdytysnesteen tulee olla kirkasta myös koeajon jälkeen. Kermainen neste kielii koneen sisäisestä öljyvuodosta. 


Muuta muistettavaa ennen ostamista...
Tyyppiviat: Tarkista mitä tyyppivikoja pyörästä löytyy. Muut motoristit auttavat asian tiimoilta varmasti, muita motoristeja löytyy paljon esimerkiksi sfnet.harrastus.mp -uutisryhmästä. Tarkista myyjältä onko ko. tyyppiviat jo korjattu. Tyyppivioista on olemassa myös suomenkielinen FAQ osoitteessa http://www.lut.fi/~hosia/s-h-m-FAQ-tyyppiviat.html

Jälleenmyyjät: Tarkista, että asuinalueellasi on jälleenmyyjä joka voi auttaa osien ja komponenttien hankinnassa. 

Varaosien saatavuus ja hinnat: Joihinkin malleihin voi olla lähes mahdotonta saada varaosia. Aivan tavallisetkin varaosat kuten esimerkiksi alkuperäiset äänenvaimentimet saattavat maksaa maltaita joten tarkista mallin tilanne muilta motoristeilta sekä maahantuojalta. 


Alkuperäinen englanninkielinen dokumentti usedbike.txt kaivettu rec.motorcycles-ryhmästä ja käännetty vapaasti soveltaen. 

1 kommentti: