sunnuntai 18. toukokuuta 2003

Onko aidan takana vihreämpää? - Moottoripyörän ostaminen ja rekisteröinti Ruotsissa

(Marko Teerioja)Joskus voi uuden mopon hankkiminen olla hankalaa- ja ne hankaluudet tulevat esiin mitä yllätävämmissä paikoissa. Tämä tietenkin toimii myös Suomessa, mutta ulkomaanelävät saattavat huomata joutuvansa tilanteisiin, joita ei edes todella loistavalla mielikuvituksella varustettu henkilö olisi voinut aavistaa.


Kuva: Marko Teerioja (c) 2003Kaupankäyntikulttuuri Ruotsissa poikkeaa osin Suomen vastaavasta. Mopomyyjältä saa vääntää hohtimien avulla ns. "viimeistä hintaa". Tämä tietenkin vaikeuttaa hintavertailujen tekemistä. Ainoa asia mikä auttaa on se, että käy päivittäin kiusaamassa samojen liikkeiden myyjiä- kyllä ne pikkuhiljaa ymmärtävät ja uskovat, että olet tosissasi. Loppupelissä sinulla on sitten ne vertailuhinnat, joista valitset parhaan ja teet kaupan.

Ruotsissa liikennevakuutusten hintataso voi järkyttää. Tämän johdosta kannattaa vakuutusyhtiöiden kilpailuttaminen aloittaa heti, kun tulevan mopon merkki/merkit ja malli on tiedossa. Pyydä tarjousta vähintään kolmesta suuresta yhtiöstä. Ruotsissa on joitain pieniä ja ns. halpoja vajuutusyhtiöitä, mutta niillä saattaa olla hyvinkin erikoisia vakuutusehtoja tyyliin: mopo on säilytettävä lukitussa autotallissa, aina ajaessa on käytettävä CE-hyväksytyillä suojilla varustettua ajopukua yms. yms. Vakuutusten keskittäminen yhteen yhtiöön kannattaa, samoin kuin se, että ei asu Tukholman läänissä, ei ole alle 30-vuotias ja A-ajokortti on ollut yli 10 vuotta.

Nyt kun olet tehnyt kaupat uudesta, hulppeasta ja ennen kaikkea edullisesta moposta on edessä enää pahin- mopon rekisteröinti. Tämä tietenkin tapahtuu paikallisen AKE:n eli Vägverket:in toimesta- mutta, mutta...

Kun olet ajanut ajokortin Ruotsissa ko. kortti rekisteröidään Vägverketin tietokoneelle, johon sitten tallentuu kaikki mahdollinen törky, jota ajokorttiin voi vain liittää. Tätä tietoa sitten vakuutusyhtiöt käyttävät apunaan määrätessään rangaistusta vakuutusmaksun muodossa. Koska luultavasti olet Suomalainen, niin silloin ei ole mitään tarvetta ajaa ruotsalaista ajokorttia. Sen kun painelet menemään, vaan yritäpä sitten rekisteröidä ajoneuvo.

Seuraa Ruotsalainen byrokratialuuppi
Ensin myyjä ottaa yhteyttä: "Emme voi rekisteröidä ajoneuvoa nimiisi koska sinulla ei ole liikennevakuutusta." Tämän jälkeen yhteydenotto vakuutusyhtiöön, josta saa vastauksen:"Emme voi myöntää vakuutusta ajoneuvoon, jota ei ole sinulle rekisteröity. Saat sen sitten kun se on rekisteröity sinulle." Tässä kohdassa kysyt että miten niin et saa vakuutusta? Vastaus on: "Sinun täytyy rekisteröidä ajokorttisi Vägverket:iin". No eihän siinä mitään, mutta puhelu ko. instanssiin paljastaa karun totuuden- Vägverket ei rekisteröi muita kuin ruotsalaisia ajokortteja! Juu- sen kun ajelet, heitä ei voi vähempää kiinnostaa suomalaisten ajokortit.

Nyt huomaat tippuneesi jonnekin syvälle byrokratian harmaalle vyöhykkeelle. Et saa rekisteröityä ajoneuvoa, koska sinulta puuttuu vakuutus, jonka ehtona on ajoneuvon rekisteröinti nimiisi.
Tässä kohtaa kannattaa viimeistään opetella kiroamaan niin suomeksi ja ruotsiksi ja soittaa vakuutusyhtiöön ja kertoa tilanne ja sanoa että tämä ei millään voi olla sinun ongelmasi. Tämän jälkeen kaikki riippuu ihan tuurista, jos saat asiakaspalveluhenkisen kaverin luurin toiseen päähän, hän hoitaa asian- muuten joudut soittamaan n kertaa, niin että saat sen asiakaspalveluhenkisen kaverin langan päähän. Kyllä se sitten hoituu- mutta aikaa menee.

Näin siis kävi minulle ja kuukautta myöhemmin vaimon auton kanssa ihan sama rumba. Tosin sillä erolla, että autonmyyjä oli ennenkin myynyt Suomalaisille, joten hän hoiti asian. Mopomyyjä oli koko asiasta niin pihalla, ettei oikeasti tiennyt mitä pitää tehdä.

Asiaan on tietenkin olemassa kallis kiertotie. Osta mopo, rekisteröi se nimiisi ilman neuvottelemaasi vakuutusta ja ota ns. liikennevakuutusyhdistyksen vakuutus yhdeksi päiväksi. Hinta on mieletön- Honda CBR954RR -02 hinta 3000 SEK (350 €) / vrk. Mutta sen jälkeen mopo on rekisterissä ja vakuutusyhtiö voi kirjoittaa sen ns. halvan vakuutuksen mopoosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti