keskiviikko 7. toukokuuta 2003

Taitavaksi motoristiksi ei synnytä - Jatkokoulutus on motoristin elinehto


(Kuva: J. Tervola)
Suomen Motoristit ry (SMOTO) on huolissaan moottoripyöräharrastuksen kasvun myötä liikenteeseen tulevien uusien motoristien ajotaidosta. Harrastuksen kasvu näkyy jo onnettomuustilastoissa, vaikka luvut eivät vielä olekaan erityisen huolestuttavia. SMOTO on kuitenkin tarttunut asiaan ennalta ehkäisevästi: järjestö kouluttaa jäsenkerhoihinsa pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin kouluttajia, jotka puolestaan järjestävät ajokoulutustapahtumia eri puolilla maata tänäkin keväänä useita kymmeniä.

Yhteensä rekisterissä on jo reilusti yli 115.000 moottoripyörää. Vielä tuntuvampaa on ollut skootterimopojen määrän kasvu. Niitäkin on rekisterissä jo lähes 110. 000. Tulevia motoristeja kenties, sillä kasvu motoristiksi alkaa usein mopoilusta. Viime vuosikymmenen alun laman jälkeen moottoripyöräkantaa on kuitenkin kasvattanut eniten yli 30-vuotiaiden innostuminen moottoripyöräilyyn.

Valitettavasti varttuneilla uusmotoristeilla ei välttämättä ole lainkaan aiempaa
moottoripyöräilykokemusta, vaikka ajokortti oikeuttaisikin tehokkaan moottoripyörän kuljettamiseen.

Moottoripyörien määrän ja samalla myös ajosuoritteen kasvun myötä myös onnettomuuksien määrä on noussut vuosituhannen vaihteesta lähtien. Vuonna 2001 menehtyi 16 ja viime vuonna 22 motoristia. Loukkaantuneiden motoristien määrä on pysytellyt pitkään 400 tuntumassa. Tyypillisimmät syyt onnettomuuksille olivat tieltä suistuminen ja kohtaamisonnettomuudet.

- Suurin osa vahingoista johtui moottoripyörän hallinnan menetyksestä, joka oli itse aiheutettua, usein taustalla liian suuri tilannenopeus. Myös moottoripyörän hallintataidoista tehokas jarrutus ja oikea ohjaaminen olisi pelastanut monta motoristia kuolemalta, sanoo liikenneopettaja ja moottoripyöräkouluttaja Jarmo Jokilampi, joka vastaa Suomen Motoristit ry:n koulutus ja liikenneturvallisuusasioista.


Kuva: Janne Tervola (c) 2002
- Tämä on osoitus toimivasta yhteistyöstä useiden moottoripyöräalan järjestöjen ja Liikenneturvan kesken. SMOTOlla on tällä hetkellä kuusikymmentä Motoristin Peruskurssin kouluttajaa jäsenkerhoissaan ympäri Suomen, sanoo puheenjohtaja Hannu Virta SMOTOsta.
 
Vuonna 2001 moottoripyöräilijöiden kuolemaan johtaneista vahingoista kuusi oli hirvikolareita. Koko tieliikenteessä kuolemaan johtaneita hirvivahinkoja sattui yhdeksän.

- Tämäkin osoittaa, että moottoripyörää ei osata ohjata. Vastaohjaus on monelle motoristille edelleen tuntematon käsite, Jokilampi sanoo.

- Kun ohjaustankoa käännetään vasemmalle, niin moottoripyörä ohjautuu oikealle ja päinvastoin. Tämä kaksipyöräisen hallinnan perusasia on monelle moottoripyöräilyn alkeita opiskelevalle outoa ja ihmeellistä. Tässä on kouluttajille työsarkaa.

- Kaikkien moottoripyöräilyä aloittelevien tulee hallita tehokas jarrutus ja vastaohjaus. Myöskin oikeaa tilannenopeutta varsinkin kaarteissa on painotettava. Lisäksi motoristin on varmistuttava, että on tullut havaituksi, Jokilampi evästää.

Jatkokoulutukseen osallistuminen tuo sijoitetut eurot moninkertaisesti takaisin niin motoristille itselleen kuin myös yhteiskunnalle.

Jatkokoulutuksen kehittämisessä SMOTOlla on ollut merkittävä rooli, sillä pitkälti SMOTOn aloitteesta on saatu räätälöityä motoristien jatkokoulutusprojekti. Tämä on jatkoa Liikenneturvan kehittämälle EAK koulutukselle ja kulkee nimellä Motoristi Peruskurssi.

- Tämä on osoitus toimivasta yhteistyöstä useiden moottoripyöräalan järjestöjen ja Liikenneturvan kesken. SMOTOlla on tällä hetkellä kuusikymmentä Motoristin Peruskurssin kouluttajaa jäsenkerhoissaan ympäri Suomen. Tämän myönteisen kehityksen soisi edelleen jatkuvan, se on meidän kaikkien motoristien etu, sanoo puheenjohtaja Hannu Virta SMOTOsta.

Laadukkaan ja ammattitaitoisen koulutuksen tavoitteena tulee aina olla motoristin turvallisuuden lisääminen. Taitava motoristi osaa selviytyä vaaratilanteista, joihin hyvä motoristi ei edes joudu.

Jokainen vakava onnettomuus on liikaa, mutta kokonaisuutena moottoripyöräilyn turvallisuustaso on melko hyvä. Esimerkkinä tästä voisi mainita mielenkiintoisen asian: kymmenen vuotta sitten liikenteessä kuoli 22 motoristia ja viime vuonna kuolleiden motoristien määrä oli aivan sama. Viimeisen kymmenen vuoden aikana rekisteröityjen moottoripyörien määrä kuitenkin on lähes kaksinkertaistunut.

Taitavaksi motoristiksi ei synnytä vaan se vaatii vuosien ja taas vuosien harjoittelua, jonka jälkeen huomaa sen, että moottoripyöräilyssä motoristi ei ole koskaan täysin oppinut. Aina on uutta ja ihmeellistä ja se tekeekin moottoripyöräilystä niin haastavan ja mielenkiintoisen lajin.

Lisätietoja: Suomen Motoristit ry (SMOTO), puheenjohtaja Hannu Virta, puheenjohtaja@smoto.fi, 0400 956355, koulutus- ja liikenneturvallisuusvastaava Jarmo Jokilampi,jarmo.jokilampi@smoto.fi, 0400 636397 tai tiedotus@smoto.fi. Koulutusajoista ja -paikoista saa tietoa myös osoitteesta http://www.smoto.fi/.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti