Tämä artikkeli on aprillia! Tämä artikkeli, kuten myös artikkeli jonka mukaan EU on tuomassa ajoneuvoihin sirukortit (15.12.2003) tai poliisi aikoo puuttua pommitukseen ja rakenteluun, on täyttä puppua. Tai ei ehkä ihan täyttä, kirjoitetun kaltaisia kuvioita on aistittavissa ja joissain maissa jopa kokeiluasteella. BajaHill:n aprillijuttu tarjoili tänä vuonna muutamille tuhansille lukijoille silliä ja kuravettä. Artikkeli ei jäänyt huomaamata ministeriöissäkään, artikkeleissa mainittujen henkilöiden todelliset virkaveljet ja -sisaret kävivät lukemassa juttuja. Lisätietoa automaattivalvonnasta BajaHill: "Sirukortti ajokorttiin ja ajoneuvoon - painajaisesta totta?" 15.12.2003 MMAF: "Kasastuspakko nostaa taas päätänsä" 31.3.2004 Digiroad - Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä ISA - Intelligent Speed Adaptation ITS - Intelligent Transport System MMAF: "Roplauskielto tulee taas" 31.3.2004 Helsingin Sanomat SMOTO: "Moottoripyöräilyn tulevaisuus" 24.4.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö |
Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut pitkälle järjestelyn, jossa uusiin moottoripyöriin vaaditaan gps-paikannukseen perustuva valvontajäjrestelmä. Järjestelmä otettaneen käyttöön jo kuluvana keväänä.
Systeemi mahdollistaa muun muassa varastetun pyörän liikkeiden seuraamisen ja ylinopeussakkojen automaattisen lähettämisen.
Ensimmäiset uuden systeemin mukaiset pyörät tulevat ilmeisesti liikenteeseen jo tänä keväänä.
Gps-paikannin on hyvin pieni, ja se saa virtansa moottoripyörän käydessä. Laite sijoitetaan runkoputken sisään, tai vastaavaan paikkaan, minne ei ilman erikoistyökaluja, esim. hitsauslaitteita pääse. Kerran täyteen ladattuna, laite toimii ainakin kaksi kuukautta, vaikka pyörän akku irroitettaisiin.
Testivaiheen laitteistoa kiinnitettynä valtionhalinnon omistamaan moottoripyörään. Varsinainen tuotantovaiheen laite sijoitetaan osaksi pyörän kiinteitä rakenteita. |
Laitteessa on myös gsm-puhelin, tai oikeammin valmiiksi ohjelmoituja tekstiviestejä lähettävä ja vastaanottava moduli. Tuon modulin avulla laite voidaan komentaa ilmoittautumaan, mikäli omistaja sitä pyytää tai poliisi etsii varastettua pyörää.
Mikäli laite ei saa latausvirtaa, mutta pyörällä ajetaan, se lähettää tietyn koodin. Jos näitä koodeja tulee liikaa, poliisin on helppo etsiä ja pysäyttää lataamattomalla laitteella ajelu. Näin voidaan varmistaa teknisesti siitä, että kuljettajat eivät "unohda" pitää laitetta kiinni pyörän sähköjärjestelmässä.
- Toinen vaihtoehto olisi ollut kytkeä laite käynnistyksenestojärjestelmään. Tämä tultaneen toteuttamaan autoissa, missä samalla voidaan varmistua ettei niillä voida yksinkertaisesti ajaa metriäkään ilman että paikkatiedot tallentuvat, kertoo liikenneministeriön valvontaosaston esimies, hallitussihteeri Oskari Talvio.
Systeemi mahdollistaa automaattisakotuksen
Vaikka automaattisesti lähtevä rangaistusmaksu ylinopeudesta ajoneuvon haltijalle vaatiikin lainmuutoksen, on liikenneministeriö jo siihen teknisesti valmis.
- Tulemme kesän aikana kokeilemaan systeemiä kaikkien japanilaisten, tänä keväänä ostettujen uusien moottoripyörien kanssa, mikäli eduskunnassa jo oleva laki hyväksytään. Tulemme myös kääntämään nopeudenvalvontakamerat kuvaamaan ajoneuvo takaapäin. Näin saamme myös motoristit automaattikameravalvonan piiriin, myhäilee Talvio. Teknisesti työ tosin kestänee useamman kesän.
Muissa maissa valmistetut moottoripyörät saivat muutaman kuukauden lisäajan teknisistä syistä.
- Viimeistään Juhannuksena tullaan kaikkiin ensirekisteröitäviin pyöriin vaatimaan tämä laiteisto, lupaa Talvio.
Hallitusihteeri Talvio ei näe mitään syytä siihen miksi järjestelmä ei toimisi.
- Pientä viilausta, postituksen ja maksujen aikataulua, perintää jne. joudumme varmaan hiomaan. Olemme kuitenkin laskeneet, että systeemi maksaa itsensä hyvin nopesti. Joko motoristien rikemaksuina tai sitten vähentyneinä onnettomuuksina. Motoristit itse asiassa kustantavat myös kokeilun laajentamisen kaikkiin ajoneuvoihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti