tiistai 6. huhtikuuta 2004

Ratamoottoripyöräilyn EM-sarja käyntiin

Ratamoottoripyöräilyn Euroopan Mestaruussarjan avauskilpailu ajettiin sunnuntaina Italiassa Vallelungan radalla. Suomalaisedustusta löytyi kahdesta luokasta neljän kuljettajan voimin. Luokassa Supersport 600 suomalaisvärejä edustivat Topi Haarala, Sami Penna ja Tatu Lauslehto. Ari Matikainen ajoi luokassa 250cc. Kaikki kuljettajat ajoivat EM-pisteille heti avauskilpailussa.

Penna ja Lauslehto olivat mukana RR:n EM avauksessa. (c) 2004
Penna ja Lauslehto kiillottivat visiireitä hyväntuulisina ennen kauden avauskilpailua.

8.A. MatikainenFINYamaha+57,184
Kesä tuli viikonlopun aikana Italiaan ja avauskilpailu ajettiin lämpöisessä ja aurinkoisessa kelissä. Aamun lämmittelyajossa keli oli vielä sumuinen ja viileä, mutta ennen kuin kilpailut saatiin käyntiin, oli lämpö jo kivunnut 20 asteen yläpuolelle.

Ari Matikainen oli luokassa 250cc suomalaisista ensimmäisenä radalla. Ruudusta 11 starttaamaan päässyt Matikainen paranteli sijoitustaan vielä kilpailun aikana ja ylitti ruutulipun lopulta sijalla 8 saalistaen näin 8 EM-pistettä.

Luokan Supersport 600 kilpailuun Topi Haarala starttasi ruudusta 14 ja TuusMotor Racing Team'in kuljettajat Tatu Lauslehto ja Sami Penna ruuduista 19 ja 20. Kun lähtöruudukossa oli yhteensä 30 tasaista kuljettajaa oli ensimmäisessä kaarteessa ruuhkaa ja kaikkien suomalaisten sijoitukset putosivat hieman ensimmäisen kierroksen aikana.
Ensimmäisten kierrosten aikana kaikki kolme kuitenkin parantelivat heti asemiaan ja nousivat kohti pistesijoja. Parhaiten muun ryhmän vauhtiin pääsi Topi Haarala joka ylitti ruutulipun lopulta 8.:na.

Suomalaista taaimpaa lähtenyt viime vuoden EM-pisteiden 4.:nen Sami Penna kärsi pahiten lähtöruuhkasta, mutta korjasi tilanteen nopeasti ensimmäisten kierrosten aikana ja pääsi lopulta myös tallikaverinsa Tatu Lauslehdon ohi. Seuraava ryhmä, jossa ajoi myös Topi Haarala oli kuitenkin jo liian kaukana ja sen saavuttaminen ei enää kilpailun loppupuolella onnistunut. Maaliviivan Sami ylitti lopulta 10.:nä, mikä on yhtä sijaa parempi tulos kuin viime vuoden avauskilpailussa. Arvokkaita EM-pisteitä on avauskisan jälkeen kasassa 6 pistettä.

- Kisa oli kova, mutta olen tosi tyytyväinen, että talvella tehdyn pienen kirurgisen toimenpiteen jälkeen kädet kesti nyt ajaa kisan loppuun asti, Sami Penna kertoi.

- Kovempaa vaan pitää kuitenkin mennä, mutta kun alla on eri pyörä ja rengasmerkki kuin viime vuonna niin paljon pitää vielä tehdä töitä että saadaan kaikki toimimaan yhteen. Fiilikset on siinä mielessä hyvät, että pääsin maaliin asti ja kehitystä on tapahtunut koko viikonlopun ajan. Töitä vaan pitää jatkaa, niin eiköhän ne tulokset sieltä lähene viime vuotisia.

Tatu Lauslehto putosi myös ensimmäisellä kierroksella pari sijaa. Noustuaan paremmille sijoille hän kävi kilpailun loppupuolella hyvän kaksintaistelun italialaisen Nocettin kanssa kääntäen sen lopulta edukseen ennen ruutulippua ja ylitti maaliviivan sijalla 11. Tatu sai näin uransa ensimmäisessä luokan Supersport 600 EM-startissa 5 EM-pistettä.

- Tämä oli kuitenkin elämäni ensimmäinen kunnon kisa tämän luokan kalustolla, joten pitää olla tosi tyytyväinen että pääsin heti pisteille. Joka kerta kun pääsee radalle niin huomaan, että luottamus pyörään kasvaa ja se näkyy heti vauhdissa. Nyt pitää vain ennen seuraavaa EM-kisaa saada paljon kilometrejä lisää ja rentoutta ajoon, niin eiköhän tästä vielä hyvä tule tämän kesän aikana, Tatu Lauslehto kertoo.

Seuraava EM-osakilpailu ajetaan toukokuun viimeisenä viikonloppuna Unkarissa Hungaroringin radalla. Kaikkiaan sarjassa ajetaan kahdeksan osakilpailua,joista viimeinen on lokakuussa Espanjassa Cartagenan radalla.