torstai 1. huhtikuuta 2004

Poliisi aikoo puuttua pommitukseen ja rakenteluun


Tämä artikkeli on aprillia! Tämä artikkeli, kuten myös artikkeli jonka mukaan mottoripyöriin tulee kulunvalvontalaitteet, on täyttä puppua. Tai ei ehkä ihan täyttä, kirjoitetun kaltaisia kuvioita on aistittavissa ja joissain maissa jopa kokeiluasteella. BajaHill:n aprillijuttu tarjoili tänä vuonna muutamille tuhansille lukijoille silliä ja kuravettä. Artikkeli ei jäänyt huomaamata ministeriöissäkään, artikkeleissa mainittujen henkilöiden todelliset virkaveljet ja -sisaret kävivät lukemassa juttuja.

Ensi kesän bomberviuhahdukset eli niinsanottu nakupommitus joutuu poliisin erityistarkkailuun, kertoo komisario Katri Oire. Viime kesänä muutamassa kuminpolttotapahtumassa nähdyt alastomat kyytiläiset lisäsivät roimasti bomber-tapahtumien suosiota, mutta myös vaaratilanteita. Poliisi aikookin Oireen mukaan lopettaa ilmiön etenemisen alkuunsa. Pyörien rakentelulle laitetaan myös suitsia, korjauskehotuksia, katsastusmääräyksiä ja jopa tyyppihyväksyntävaatimuksia tullaan saamaan tien päällä. 

- Epäilemme että osa noista pyörän selässä viuhahtajista oli ammattilaisia, mahdollisesti ulkolaisia, jotka keräävät asiakkaita näillä konsteilla. Heidän pikakarkottamisensa voi tulla kysymykseen, samoin paritussyytteisiin voi olla aihetta, jos kyyditsijä on hyötynyt taloudellisesti tai muuten saanut osansa, latelee Oire. 

Poliisilla on omat tietolähteensä, vastaa komisario tiukasti epäilyihin mahdollisuuksista löytää tapahtumiin.
- Pystymme aivan varmasti puuttumaan suurimpaan osaan näistä, Oire lupaa. Soluttaminen lienee poliisille käytännössä ainoa keino saada ensikäden tietoa esimerkiksi terroristeista. Suoraan kysymykseen siitä onko poliisi harjoitellut, terroristien varalta, soluttautumista bombereilla, parittajilla ja eläinaktivisteilla, Oire kieltäytyy vastaamasta. 


Pyörien muutokset rekisteriotteeseen
Poliisi aikoo myös ottaa tiukan linjan rekisteriotteen tietojen ajantasaisuudesta. Moottoripyörien vuosikatsastuspakon puuttuminen on poliisin mukaan pikkuhiljaa johtanut tilanteeseen, jossa pyörien tiedot ovat vanhentuneet. 

- Erityisesti tämä koskee modifioituja pyöriä ja bombereiden "street fightereita". Rengaskokoja ja runkogeometriaa on muutettu usein liikenneturvallisuutta vaarantaen, joten puuttumiskynnystä on laskettu Liikkuvan polisiin ja paikallisten poliisilaitosten yhteisellä linjauksella, kertoo komisario Oire ja jatkaa: Uudelleenkatsastusvaatimuksia ja ajokieltojakin todennäköisesti tullaan jakamaan ensi kesänä reippaasti. Toivomme tietysti, että motoristit itse huolehtivat asiansa kuntoon, mutta toukokuu on viimeinen ylimenokuukausi, sen jälkeen sormien läpi ei katsota. 

Oireen mukaan rungon muutosprosentteihin tullaan jatkossa laskemaan myös satulan ja ohjaustangon modifiointi osilla joita ei ole tyypitetty kyseiseen pyörämalliin:
- Jo satulan poikki kulkeva hihna on katsastusvaruste, ellei muita hyväksyttyjä kahvoja matkustajalle ole. Karvapäällyste, esimerkiksi, voi estää hihnan käytön, jolloin karvapäällys määrätään poistettavaksi rekisteriotteeseen tehtävällä merkinnällä. 


- Ohjaustangon hapsuja ja muita sinne tänne kiinnitettyjä nahkakoristeita koskevat samat määräykset. Tietenkin päähuomio tullaan kiinnittämään niihin muutoksiin, joilla on todellista merkitystä ajo-ominaisuuksiin, renkaisiin ja runkoon. Niihin tehdyt laittomat muutokset lähetetään uusintakatsatukseen tai jopa tyyppihyväksyntään. Mutta linja tulee olemaan tiukka myös pikku yksityiskohdissa, kuten rekisteritietoihin kuuluvan värityksen osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti