Aiheita oli paljon, edunvalvonnassa ei ilmeisesti ole puutetta ideoista. SMOTO:n vakuutusprojektin vetomies Martti Nurmi kertoi vakuuttamisen taustoista ja projektin tavoitteista. Suomen liikennevakuutusjärjestelmä poikkeaa muiden Euroopan maiden järjestelmistä merkittävästi. Suurin ero on liikennevakuutuksen korvauksien kattavuudessa.
Suomessa liikennevakuutuksista maksetaan myös henkilövahinkojen kulut kun muissa maissa tämä yleensä kuuluu muun vakuutus- ja/tai sosiaaliturvan piiriin. Yksi hyvätuloinen, keski-ikäinen usean lapsen isä joka on ensin pitkään tehohoidossa ja loppuelämänsä ansiosidonnaisella sairaseläkkeellä nostaa kaikkien motoristien vakuutusmaksuja kymmenien vuosien ajan.
Elämä on motoristin parasta aikaa
Jokilammen Jarmo kertoi YROY (Young Rider of the Year) projektista sekä SMOTOn nuorisotoiminnasta. Jammu piti myös esityksen liikenneturvallisuudesta ja motoristien vahinkotilastoista.
Viime aikoina mediassa on uutisoitu motoristikuolemien ja vahinkojen rajusta lisääntymisestä. Uutisoinnissa on kuitenkin jätetty huomiotta harrastajien joukon vahinkojen kasvuakin suurempi kasvu. Mitä useampi harrastaa ja mitä enemmän ajetaan sen enemmän sattuu. Suhteellinen turvallisuus on siis parantunut.
Useissa onnettomuuksissa on viitteitä siitä, että asianmukaisilla ajotaidoilla tai toisenlaisella asenteella motoristi olisi voinut pitää EMPY:n (*) jäsenkirjan. Oikea asenne, ohjaaminen tai jarrutus olisi pelastanut ainakin kolmanneksen tai jopa puolet menehtyneistä motoristeista.
Yhdistysten verotus ja tilaisuuksien anniskeluluvat
Aikaisempina vuosina kerhokonferenssissa on opittu muunmuassa teostomaksuista. Useinhan motoristien illanvietoissa halutaan kuunnella musiikkia. Tänä vuonna yhdistysten pykäläoppia jaettiin julkisista rahoitusmuodoista, verotuksesta ja anniskeluluvista.
Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen (vasemmalla) toi terveiset eduskunnasta. Kimmo kertoi mm. valtion tukemasta nuorisotyöstä sekä erilaisista avustuksista mitä alle 26-vuotiaiden toiminnaalle on saatavissa. Lääninhallituksen Janne Tapola (oikealla) kertoi, että vaikka anniskeluluvan hakeminen ja saanti on monimutkaista niin hyvin harvoin se jää saamatta. Yhdistysten osalta pysyvien alkoholilupien suurin ongelma on suuri vaihtuvuus yhdistysten hallinnossa. |
Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen kertoi eduskunnan ajatuksia nuorisotyön tukemisesta. Erilaisista avustuksista on jo nyt anottavissa alle 26-vuotiaiden toiminnaalle. Kimmo kertoi myös, että EU voi tietyin edellytyksin avustaa esimerkiksi yksittäisten kerhojen järjestämiä 16-25 -vuotiaiden tapaamisia. Kerhon nuoriso voi siis anoa EU-rahaa mennäkseen tapaamaan vaikka Italialaisen kerhon nuorisoa. Ja toisinpäin.
Veronmaksajien keskusliiton Vesa Korpela kävi kertomassa yhdistystoiminnan verotuksesta. Kaikki yhdistystoiminta ei ole verovapaata, liiketoiminnasta, kiinteistötuloista ja arpajaisista joutuu maksamaan erilaisia veroja. Rakentelupalkinnon lisäksi verottaja saattaa myöntää myös yhdistyspalkintoja. Yhdistystoiminnassa näistä asioista kannattaa pitää huolta.
Kerhot järjestävät joskus tilaisuuksia joissa tarjotaan tai myydään alkoholipitoisia juomia. Tarkastaja Janne Tapola Etelä-Suomen lääninhallituksesta kävi kertomassa anniskelulupien hankinnasta ja lupamenettelystä yleensä. Lupahakemusten yksityiskohdissa on paljon pieniä asioita jotka on syytä tietää. Esimerkiksi yhdistyksen talouden on oltava kunnossa, tällä viranomainen haluaa tarttua harmaaseen talouteen. Yleensä myönnetyt luvat ovat määräaikaisia. Pysyvien alkoholilupien suurin ongelma on suuri vaihtuvuus yhdistysten hallinnossa, ihmiset jotka luvan alunperin hakivat ja tietävät sen ehdoista eivät välttämättä ole muutaman vuoden kuluttua enään mukana toiminnassa.
Esitysten jälkeen yhdistysten edustajille oli selvää, että julkista rahaa voi saada toimintaan ja tilaisuus jossa myydään alkoholia on verotuksen kannalta selvä mutta alkoholin osalta ei.
SMOTO-lehti kotiin jäsenille
Ensimmäiset 15 vuotta SMOTO on hoitanut tiedottamista kerhojen yhteyshenkilöiden ja weppi-sivujen kautta. Pitkään harkittu hanke järjestölehden tekemiseksi on nyt saatu tekemisen asteelle, hanketta vetää SMOTOn tiedottaja Epi Gröndahl. Epihän on tuttuakin tutumpi BajaHilliläisille sekä Söhmin porukoille...
Lehteen tulee paljon kerhoasiaa sekä ajankohtaista tietoa moottoripyöräilyn ja motoristien edunvalvonnan saralta. Neljästi vuodessa ilmestyvä lehti tullaan postittamaan jäsentensä osoitteet antaneiden SMOTO-kerhojen jäsenille suoraan kotiin. Muuten lehti ilmestynee kerhotiloihin tai kerhon yhteyshenkilön jaettavaksi.
Lehteen on tarkoitus saada myös kerhojen esittelyjä sekä kerholiite kerhon omaa palstaa varten. Liitteen tekninen toteutus on vielä avoinna ja sitä ei tule vielä tähän ensimmäiseen numeroon.
Lehti rahoitetaan mainoksilla joten siitä ei tule kuluja SMOTOn jäsenille tai jäsenkerhoille. Itseasiassa kerhoilla on mahdollisuus myydä lehteen ilmoitus ja tätä kautta hankkia kerholle lisävaroja. Ensimmäinen numero ilmestyy tämän vuoden marraskuussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti