perjantai 3. elokuuta 2007

Naisten ratapäivä oli onnistunut


03.08.2007 (Eeva Tamminen)

Naisten lisääntyvä osuus motoristeista näkyy myös rata-ajoharjoittelupäivillä. Joillekin naisista kynnys osallistua moottoriradalla tapahtuvaan ajoharjoittelutapahtumaan on suuri. Ajatellaan turhaan, että siellä ollaan häiriöksi, koska ajetaan liian hitaasti. Naisten oma ajotapahtuma madaltaa osallistumiskynnystä. 
Vain naisille tarkoitettu ajotapahtuma, Lady Day järjestettiin 27.7. Virtasalmen Motoparkissa jo kolmantena vuotena peräkkäin. Paikalla oli noin 40 naista, joista noin neljännes ei ollut koskaan ajanut moottoriradalla. Sää suosi tapahtumaa, aurinko paistoi ja lämpötila oli sopiva, parikymmentä astetta. Tapahtuman järjesti ratayhtiö Motopark Racewayn Katja Repo.  
Naiset jaettiin rata-ajokokemuksen mukaan kolmeen ryhmään: aloittelijat, keskinopeat ja nopeat. Ajoaika oli klo 11 – 18. Tunti oli jaettu 20 minuutin vuoroihin. Nopeassa ryhmässä oli mahdollista ajaa myös kilpapyörällä.
Kouluttajina toimivat Nina Mönkkönen, Jukka Vehkaoja, Tii-Maria Siitonen, Antti Siitonen, Ilse Kokkonen,  Janne Vesterinen, Ila Tokola ja Eeva Tamminen. Eniten oppilaita oli aloittelijoiden ryhmässä, jossa kouluttajia oli neljä. Muissa ryhmissä kouluttajia oli kaksi. 
Tapahtuma alkoi teoriaosuudella, jossa käytiin läpi moottoriradalla ajon alkeita. Teoriaopetusta jatkettiin ajovuorojen välissä käyden läpi ajosuoritusta ja keskityttiin muun muassa ajolinjoihin ja ajoasentoon.  
Naisille oma ajoharjoittelutapahtuma moottoriradalla on tarpeellinen. Naisten päivänä ryhmäkoot  olivat pieniä. Moottoriradalla on hyvää tilaa ajaa, eikä tarvitse pelästyä ohituksia joissa mahdollisesti kiilataan oman ajolinjan eteen.   
Ajoharjoittelu moottoriradalla kehittää oman pyörän tuntemusta, lisää uskallusta kallistaa pyörää ja kehittää toimia, joilla voi estää kurvissa ulosajon. Muun muassa katseen merkitys, oikean ajolinjan valinta ja hartialukosta selviytyminen. Moottoriradalla ajoharjoittelussa ei tarvitse varoa vastaantulevia autoja, traktoreita tai hirviä.  
Kotimaisilla moottoripyöräfoorumeilla Lady Day on saanut runsaasti kiitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti