maanantai 27. lokakuuta 2008

Kallion MM-pronssi varmistui kaatumisesta huolimatta


Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio sai 250-kuutioisten MM-pronssia. Kauden päätösosakilpailussa Espanjan Valenciassa Valkeakoskelainen oli 11. Myös tuuria oli mukana. MItali varmistui, kun Kallion pahin uhkaaja Alex Debon keskeytti kilpailun.

Kalliolla oli vain yksi tavoite sunnuntain kilpailussa: voitto. Hän halusi todella kovasti palkita KTM-tallinsa yhteisistä vuosista parhaimmalla mahdollisella tavalla. Suomalaistähti otti fantastisen lähdön ja nousi neljännestä ruudusta kärkeen. Hän veti letkaa vuorotellen tallikaverinsa Julian Simonin kanssa aina siihen saakka, kun jäljellä oli 19 kierrosta, jolloin luokan maailmanmestari Marco Simoncelli otti ykköspaikan.

- Startti oli hyvä, ja pääsin johtamaan alkukierrokset. Vauhti nousi hieman, kun Simoncelli nousi kärkeen. Pystyin seuraamaan häntä, mutta jouduin puristamaan kaikkeni. En olisi päässyt yhtään kovempaa. Muut alkoivat vähitellen pudota meidän kyydistämme, Kallio kertasi.

Valkeakoskelainen painoi koko ajan aivan pyörän riskirajoilla ja taisteli tosissaan Simoncellia vastaan asenteella "kaikki tai ei mitään". Kisan nopein kierrosaika jäi Kallion nimiin, kun hän kisan lopulla alkoi hiostaa puolen sekunnin päässä ajanutta kärkimiestä.
- Tällä radalla ei teho ratkaise, mutta muutamissa osissa rataa Simoncellin pyörä oli kyllä nopeampi. Jarrutuksissa jouduin ottamaan aikamoisia riskejä, että pysyin voittotaistelussa mukana. Toisaalta, eipä varmistelulla mitään koskaan voitakaan, Kallio totesi ajotyylistään.

Hän on kolmena edellisenä vuonna ollut Valenciassa viimeisillä kierroksilla aina niin sanottuna voittavana osapuolena, eli pystynyt ohittamaan edellä ajavan, joten hänen oli tälläkin kerralla tarkoitus ohittaa Simoncelli viimeisellä kierroksella. Kallion kolmen edellisen vuoden saldona on ollut espanjalaisradalta kaksi voittoa ja yksi kakkossija.

- Radan loppuosan mutkissa ja niiden jarrutuksissa olin nopeampi. Viimeisellä kierroksella radan puolivälissä takarengas luisti pahasti, ja siinä tuli pieni ero. Seuraavassa jarrutuksessa eturenkaan pito ei enää riittänyt ja nurin mentiin. Jarrutin kyllä siihen mutkaan vähän myöhemmin, mutta olihan vauhtikin hieman hiljaisempi, koska edellisessä mutkassa takarengas oli luistanut ja jouduin siinä tilanteessa helpottamaan kättä vähän kaasusta, 25-vuotias Kallio kertasi.

Sormivamma paikattiin ratasairaalassa Kallio nosti kaatumisen jälkeen pyöränsä pystyyn ja tuli maaliin pää painuksissa lopulta 11:ntenä. Pettymys oli valtava.

- Voittoa haettiin, joten kakkos- tai kolmossija ei olisi tyydyttänyt. Se ei nyt tässä eniten harmita, että sijoitus putosi kaatumisen takia 11:nneksi, vaan se että halusin palkita tallin väen voitolla kuuden yhteisen vuoden päätteeksi, myönsi Kallio saaden varikolla talliltaan suuret onnittelut kovasta yrittämisestään sekä MM-pronssista.

Valencian kisa oli siis Kallion viimeinen 250-kuutioisissa ja itävaltalaisessa KTM-tallissa. Hän saavutti KTM:n väreissä kaksi piikkiluokan MM-hopeaa, varttilitraisten MM-pronssin, 12
osakilpailuvoittoa ja 33 podiumsijoitusta.

Kallio kiidätettiin kisan jälkeen nopeasti ratasairaalaan paikattavaksi, koska hänen vasemman kätensä nimetön oli loukkaantunut kaatumisessa.

- Käsi jäi asvaltin ja ohjaustangon väliin hankaukseen. Iho kuoriutui luuhun saakka. Onneksi mitään murtumaa ei sentään tullut, mutta turvoksissa se sormi kyllä on, hän kertoi.

Vamma ei todennäköisesti estä Kallion Ducati-testiä maanantaina.

1 kommentti: