torstai 29. tammikuuta 2009

BH koeajaa - Faros prätkäsimulaattori



(StuHill, CeeHill, Kuvat Urheilukuvat.net)

BajaHillin tietokoneista ja tietotekniikasta kiinnostunut toimittajakaksikko innostui kovasti, kun messukäytävällä vastaan tuli autokoululiiton esittelemä ranskalaisvalmisteinen Faros -moottoripyöräsimulaattori. Isot kamerat, pressikortit ja äänekkäät manööverit auttoivat jonon kiilaamisessa ja pääsimme heti vetämään simulaattorista tyypit.

Laite on tarkoitettu pääasiassa liikenteessä käyttäytymisen opetteluun, eikä sen ole tarkoitus korvata oikealla moottoripyörällä ajoa. Laitteita on kymmenittäin Yhdysvaltojen armeijalla ja poliisilla. Muun muassa Irakista ja Afganistanista palaavat sotilaat joutuvat ajamaan laitteella liikennepelin läpi, ennen kuin heidät päästetään ajamaan kotimaan kamaralle.

Tämä on ensimmäinen ajamamme simulaattori, joka mallintaa moottoripyörän ohjauksen perusasiat. Vastaohjaus toimii kuten pitääkin. Tähän päättyivätkin sitten hyvät kokemukset.

Rungon liikkeistä huomasi kallistuksen sekä kumarruksen eteen- ja taaksepäin. Kaikenlainen sivuttaisliike tai moottoripyörälle ominaisten värähtelyjen mallintaminen tuntui puuttuvan tyystin. Myös alustan ja koneen värähtelyjä ei ollut. Nopeus ei siis selvinnyt takapuolituntumalla tai grafiikan avulla, vaan se piti katsoa nopeusmittarista.

Jarrutuntumaa ei ole mallinnettu ollenkaan. Jarrutuksessa ainoa vaste oli kumarrus eteenpäin. Toki ruudulle piirtyi graafi jarruvoimasta, mutta maisemien grafiikka, jarrukahva tai alla oleva istuin eivät antaneet mitään jarrutuntumaa, vaikka kokeilimme rajuakin jarrutusta sekä hitaista että yli noin 200 km/h nopeudesta.

Myös mutkaan kanttaaminen oli oma haasteensa. Nopeuden tunteen puuttuessa kokonaan oli hyvin vaikea arvioida oikeaa ajolinjaa ja moni, joka mutkaan asti edes pääsi kaatumatta kanttasikin pyörän huomaamattaan nurin kesken mutkan.

Seurasimme sivusta useamman ja radalla aktiivisesti ajavan kuskin edesottamuksia. Harva pääsi pelin kanssa alkua pidemmälle, ennen kuin mätkähti pitkin ojien pohjia.

Koeajomme perusteella ei voi puhua simulaatiosta. Simulaatiolla tarkoitetaan todellisuuden tarkkaa mallintamista ja jäljittelyä.

Laite kaipaa parempaa dynamiikan mallinnusta. On mahdollista, että laitetta on ruvettu tekemään kinemaattisen mallin päälle ja sitä on myöhemmin jatkettu dynamiikkamallilla. Tämä epäilys herää, kun nopeuden vaikutus ajettavuuteen muuttuu vain kerralla. Hidasajo on vaikeaa ja siirtyminen suorasta ohjauksesta vastaohjauksen puolelle tapahtuu liian jyrkästi. Yli 100 000 euron laitteelta on lupa odottaa parempaa ajotuntumaa.

Vauhdin tuntua olisi helppo lisätä tausta projisoimalla kuvat valkokankaalle. Nyt laitteen mukana toimitettavat näytöt ovat eläytymisen tunteen luomiseen aivan liian pienet.

Liikenneopetuksen alkumetrien opetuksen apuna ja asennekasvatuksen välineenä laitteella lunastanee paikkansa. Tuntuman puute tekee laitteesta erittäin vaikeasti ajettavan ja siten vehje tämän kokemuksen perusteella toimii lähinnä mp-harrastusta harkitsevien pelotteluvälineenä.

Toivottavasti tämän tasoisia ja hintaisia laitteita ei tule osaksi pakollista moottoripyöräkoulutusta, loppupelissä laskun kuitenkin maksaa harrastaja.

Kehumme:
- Ohjaustuntumaa
- Laitteen käyttömahdollisuuksia asennekasvatuksen apuna varauksin
- Asiantuntevat kouluttajat

Moitimme:
- Nopeuden tunteen puutetta
- Täydellistä moottorin värinättömyyttä
- Jarrutuntuman puutetta
- Laitteen kutsumista simulaattoriksi
- Hintaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti