maanantai 26. tammikuuta 2009

Omituinen taitaja Mäntästä

(26.01.2009 MotoMatti,Janne Leiman)Janne Leimanin nelitahti-Jawassa ei siis oikeastaan ole mitään uutta, mitä ei olisi keksitty jo kauan sitten. Tosin ei siinä ole mitään tarpeetontakaan. Paitsi ehkä rakentaessa on ollut tavallista enemmän haastetta saada nuo kaikki osat toimimaan yhdessä siten, että pyörä olisi nopeakulkuinen, ajo-ominaisuuksiltaan hyvä ja täyttäisi maantieliikenteeseen tarkoitetun ajoneuvon lainsäädännölliset vaateet.

Ei siis riitä että on ”kivoja osia” tallin nurkassa ja taito hyppysissä. Pitää olla myöskin kunnossa olevat suhteet viranomaisten suuntaan ja taito ottaa huomioon lainsäädäntö ja sen suomat mahdollisuudet ettei tule tehtyä pelkkää näyttelyesinettä joka, sivumennen sanoen, on moottoripyörien rakentelukulttuurissa jossain määrin nostanut päätään. Kyllähän esine voi olla kaunis, mutta jos se sopii vain olohuoneen koristeeksi tai näyttelyständin vetonaulaksi on jokin varsin tärkeä osa-alue jäänyt huomioimatta. Vai onko kyse vain henkisestä laiskuudesta?
Byrokratian rattaat ovat raskaat

Maassamme on vallinnut, ja osin vallitsee vieläkin, ammoisista ajoista perua oleva byrokraattinen asenne uutta ja erilaista kohtaan. Ehkäpä toisen maailmansodan jälkeen oli vielä perusteltua rajoittaa moottoripyörien tuontia valuuttapaon ja poliittisten realiteettien perusteella.

Seitsemänkymmentäluvun alusta alkaen on moottoripyöräharrastus saanut päällensä negatiivista leimaa. Korkea moottoripyörien hinta johtuu silloisesta perustelusta niiden vaarallisuudesta käyttäjälleen. Lainsäädännön kautta laitettiin sellaiset verot, että oksat pois! Ei siis puututtu turvattomuuden syihin eli kuljettajan kykyihin hallita ajoneuvoaan vaan yritettiin jopa kieltää yli 250 -kuutioisten moottoripyörien myynti muille paitsi viranomais- ja ammattikäyttöön.

Veroasiaa, joka ei ole vieläkään kunnossa, on vatvottu siitä lähtien lähinnä uutena maahantuotujen moottoripyörien osalta. Moottoripyörien rakentelu, valmistamisesta puhumattakaan, on ollut käytännössä lainsäädännöllä luokiteltu kautta vuosien rikolliseksi tai rankaistavaksi toiminnaksi. Erityisesti verolainsäädännön osalta.

Verokarhun kaatajat
Nöyrä kansa jaksoi kantaa iestään pitkään kunnes viime vuosituhannen loppupuolella joukko innokkaita, silloin nuoria ja vihaisia miehiä, perusti Muunneltujen Moottoripyörien Yhdistyksen ajaakseen moottoripyörien rakentelua edistävää toimintaa. Taidon, tietämyksen, keinojen ja suhteiden kehittymisen myötä MMAF on edennyt sille tasolle jolloin jopa lainsäädäntöön liittyviä asioita valmistellaan yhdistyksen sisällä ja toimitetaan valtionhallintoon hyväksyttäväksi kuten toisaalla tässä julkaisussa mainitaan.

Tuloksia nähtävissä
Näin siis Jannen Jawa ja jo lukuisa joukko muita vahvasti rakenneltuja moottoripyöriä on mahdollista saada rekisteröityä maantieliikenteeseen ilman raskaita seurauksia esimerkiksi verottajan taholta. Tilanne ei kuitenkaan ole vielä niin hyvä kuin edellä olevasta voisi päätellä vaan vielä on lainsäädännössä sellaisia yksityiskohtia joiden ylläpitämiseen ei ole perusteluja tai perustelut ovat vanhenneet. Näihin seikkoihin sekä viranomaisten tulkintoihin niistä MMAF aikoo puuttua edelleenkin saavuttamansa tietotaidon avulla.

2009 MP-näyttelyssä muunnelluille pyörille on varattu oma halli numero 4 messukeskuksen toisessa kerroksessa. MMAF:n osasto (4d11) on tämän rakennettujen pyörien hallin keskeisellä paikalla. Jannen ahdettu Jawa tullaan myös näkemään tällä osastolla.
JL Meccanica Jawa 500

JL Mekaniikka http://jlmeccanica.blogspot.com/ on yhden miehen yritys, joka on toiminut epävirallisesti noin 20 vuotta ja päätoimena muutaman vuoden.
Jawan rakentaminen alkoi joskus -90 luvun alussa, ajatuksesta tehdä perinteinen Cafe Racer. Yksisylinterinen nelitahtikone oli suunnitelmissa alusta asti. Japsien koneet kiinteine laatikkoineen eivät istuneet kuvaan ja brittien vanhat paukuttimet tuntuivat toivottoman tehottomilta. Nykyään saa jo esimerkiksi Manxin tai G50:n yli 60 hevosvoimaisena uustuotanto versiona. Hinnat näille ovat tosin 20 000 euron luokkaa, saman tehoisen Jawan saa Speedway tarvike Kortelaiselta Pirkkalasta murto-osalla tästä.

Kun hollantilainen Jan Honee kilpaili juuri niihin aikoihin ahdetulla Jawa-pohjaisella kiihdyttimellä, syntyi ajatus lisätä suunnitelmiin mekaaninen ahdin. Se tehtiin lyhentämällä Volumexia 32 mm, että tuotto saatiin sopivaksi 500 cc:n koneelle. BSA:n Pre-Unit vaihdelaatikko ostettiin Hannu Kolmilta ja speedway Jawan kytkin Kaj Laukkaselta. Ensiöveto koneistettiin teollisuusosien aihioista.

Tekniikkapaketin ympärille taivutettiin sitten runko saumattomasta putkesta, ja soviteltiin siihen Marzocchin USD keula ja yksipuolinen takahaarukka. Jarruja on ollut käytössä monia versioita, eikä nykyinenkään yhdistelmä välttämättä ole lopullinen, eteenkin olisi mukava saada rumpujarru.

Muutama vuosi sitten lisättiin omaa tuotantoa oleva ilokaasujärjestelmä, toimivaa manuaaliventtiileillä kun ei ole -70 luvun jälkeen kaupan ollut. Tankkia, lokasuojia, satulaa ja muuta ulkoista ilmettä on muutettu vuosien kuluessa moneen otteeseen.

Pyörä valmistui kesäksi 1995, jonka jälkeen se on ollut joka vuosi ajossa. Tiheä huoltoväli on tosin viime vuosina rajoittanut ajamista.

Yrityksen valmistama toinen pyörä, JL Meccanica Corse puolestaan löytyy osastolta 1a11.

Tekniikkaa
Jawa type 891 moottori, Dohc, 493cc, teho vakiona 53 hv / 8400 rpm, muutosten jälkeen ei ole mitattu
Puristussuhde laskettu 9.5:1, kansi muutettu kahdelle tulpalle, nokat ajoitettu hiukan lyhyemmälle overlapille. 

Bosch magneetosta tehty laturi VaPe säätimellä, sytytys Ignitech TCIP-4, N-D magneettianturilla, joka alkuperäisen magneeton paikalla

Ensiöveto omavalmiste, Jawa speedway kytkin
BSA Pre-Unit vaihdelaatikko, Slick Shift muutos, lisäksi hiottu kytkentähampaita.
Hydraulinen kytkin

Lyhennetty Volumex ahdin, kiertotilavuus 700cc, ahtopaine 0.9bar (0.8:1 välityssuhteella), DellOrto DHLB35 kaksikurkkuinen kaasutin

Omavalmiste ilokaasujärjestelmä manuaalisilla venttiileillä, käyttö kytkinkahvan alla olevalla vivulla
Pakoputki 50mm:n AISI409 putkea, lyhennetty Supertrappin megafoni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti