maanantai 16. helmikuuta 2009

Autoverotuksessa siirryttävä käyttöön perustuvaan verotukseen

Hesari uutisoi lauantaina liikenneministeri Anu Vehviläisen esittävän perusteellista remonttia autoverotukseen. MMAF kritisoi juuri autoverolainsäädännön säätämisjärjestystä (katso Kohtauksia eräästä autovero-oopperasta (7.1.2009) http://www.bajahill.net. Tällä rintamalla avoin keskustelu on siis erittäin tervetullut uutuus.

Nykymallinen hankintaan pohjautuvan verotuksen ohjaustavoite ei toteudu ainakaan liikenneturvallisuuden tai ympäristön suojelun tiimoilta. Verotusta tulisikin muuttaa niin, että se ohjaa kulutusta ja liikkumista nimenomaan ympäristön ja turvallisuuden kannalta. Samalla tulee kuitenkin ottaa huomioon suuren ja harvaan asutun maan pitkät etäisyydet ja yhteiskunnan toiminnallisuus.

Vehviläinen heittää esimerkiksi Hollannin suunnitelman, joka perustuu automaattiseen seurantajärjestelmään. Useimmissa autoissa jo olemassa oleva tekniikka mahdollistaisi, ainakin teoriassa, jo tänään ympärivuorokautisen seurannan muutaman metrin tarkkuudella. Tällaisen ITS eli Intelligent Transport Systems -järjestelmän avulla voitaisiin verotusta säätää esimerkiksi ajomatkan, -ajan ja -paikan perusteella.

Tällaisesta järjestelmästä on hyvin pieni askel automaattiseen sakotukseen, nopeuden rajoittamiseen ja ihmisten muunkin kulkemisen ympärivuorokautiseen seurantaan. Valvova isoveli saisi siis todella mahtavan työkalun, jonka toimintaa voisi saman tien laajentaa muillekin elämän osa-alueille. Valitettavasti terhakat kansalaisjärjestöt eivät vain tunnu ymmärtävän näiden ITS -järjestelmien hyviä puolia...

BH:n aprillipilajuttu "Kulunvalvonta moottoripyöriin (1.4.2004) http://www.bajahill.net " ei enää nauratakaan niin paljoa.

ITS:n sijaan verotuksessa voitaisiin käyttää myös yksinkertaista fossiilisten polttonesteiden verotuksen koventamista. Suomi on iso maa ja tämän voi tehdä vasta kun vaihtoehtoja on aidosti tarjolla. Fossiilisia polttoaineita kurittamalla verotuksen ohjaustavoite toteutuisi mainiosti ilman vapaan yhteiskunnan perusteiden nakertamista.

Vehviläisen kommentit Helsingin Sanomissa: http://www.hs.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti