sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Moottoripyöräopetus on taitolaji


Moottoripyöräkouluttajalta vaaditaan osaamista, jota ei saa auton ratissa. Opettaja, jolla ei ole omaa kokemusta moottoripyörällä, ei pysty ymmärtämään eikä opettamaan asioita motoristin kannalta. Moottoripyöräilyn luonteen ymmärtämiseen ei riitä muutaman kerran kokeilu kaverin pyörällä.

Viime vuonna opetustilanteessa sattunut oppilaan kuolemaan johtanut onnettomuus nostaa pinnalle ajatuksen siitä, ettei autoa ajamalla voi moottoripyöräilijöitä opettaa – ei vasta-alkajia eikä uusmotoristeja. Autolla voi jossain tilanteessa suojata moottoripyöräilijää tai joskus näyttää ratin takaa oppilaille, miten vaikea autoilijan on pyörää havaita, mutta siinäpä ne hyödyt ovatkin.

Viime vuosi oli taas edellisvuotta synkempi onnettomuustilastoissa. Marraskuun loppuun mennessä oli tiedossa 33 kuolonuhria, joista yli 25 -vuotiaita oli yhteensä 21. Loukkaantuneiden määrä pysyi suunnilleen ennallaan, yhteensä 648 loukkaantunutta. Myös mopoilijoiden turvallisuus heikkeni jonkin verran. Ennakkotiedon mukaan viime vuonna kuoli yhteensä 11 ja loukkaantui 960 mopoilijaa.

Koulutuksella voidaan vaikuttaa motoristien turvallisuuteen, mutta se vaatii opettajalta omaa ajotaitoa, tietoa moottoripyörän ajamiseen vaikuttavista tekijöistä ja ennen kaikkea ymmärrystä siitä, että oppilasta pitää joskus ohjata kuin pikkulasta jyrkänteen reunalla. Valitettavasti tulevien liikenneopettajien koulutuksessa keskitytään opettamiseen pääasiassa auton ratin takaa.

SMOKin kautta tulee uusia osaavia kouluttajia, jotka ovat valmiita kehittämään itseään ja ymmärtävät, ettei osaamista saavuteta ilman omaa panostusta ja harjoittelua. Viime vuonna kouluttajia koulutettiin ja testattiin ennätysmäärä. Kouluttajatesteihin osallistui yhteensä 28 kouluttajaa. Testit läpäisi viisi kouluttajaa, joille luovutettiin MP-näyttelyssä diplomit osoituksena testien hyväksymisestä. Smokin auktorisoimia kouluttajia on yhteensä 56.

SMOKin moottoripyöräkouluttajaksi pääsee kouluttajatestien kautta. Testit ovat vaativia, koska niiden kautta halutaan nostaa suomalaisen moottoripyöräkoulutuksen tasoa ja arvostusta. Suomen Moottoripyöräkouluttajat SMOK ry on perustettu vuonna 1994 kehittämään suomalaista moottoripyöräopetusta sekä edistämään moottoripyörä-opettajien ammattitaitoa ja kouluttajavalmiuksia. Yhdistys on luonut moottoripyöräkouluttajille laatuvaatimukset, jotka saavuttaakseen kouluttajien pitää jatkuvasti kehittää omia valmiuksiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti