sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Jawa on 80-vuotias

(01.02.2009 CeeHill, Kuvat Urheilukuvat.net)Vitoshallin veteraaniosastolla entisöidyt Jawat kirvoittavat muistojen aarrearkkua. Taisto Parikka Somerolta ihaili vuoden 1956 Jawa 354:sta ja muisteli, kuinka oli itse kapinallisena nuorena miehenä ostanut juuri samaisena vuonna kyseisen menopelin Someron Essolta. Menopeli herätti kalanpyrstöineen ihailua ja kunnioitusta sekä sai mummot puimaan nyrkkiä. Siihen aikaan Somerolla oli vain kaksi moottoripyörää.

Jawasakki ry:n puheenjohtaja Rauli Vilkas Järvenpäästä valvoi ständiä ja kertoi entisöineensä elämänsä aikana 30 Jawaa. Näyttelyssä on esillä kolme hänen projektiaan.
- Olen harrastanut Jawoja 15 vuotta. Vanhempani kielsivät minulta aikoinaan moottoripyörän hankinnan joten nyt olen ottanut takaisin, Rauli kertoili.

Suomessa on tällä hetkellä noin 1500 entisöityä Jawaa, tarkkaa lukua ei vielä tiedetä. Kerhon tarkoituksena on lähitulevaisuudessa kartoittaa koko olemssa oleva kalusto ja luoda omat www-sivut.
- Vanhin tiedossa oleva Jawa Suomessa on kolmepuolikas vuodelta 1937 ja sen omistaa Veijo Ahokas Vierumäeltä."

Varaosia saa parhaiten Tsekeistä.
- Olen käynyt tähän saakka kymmenen kertaa rompetorilla Brnossa. Viimeksi käydessäni siellä oli 10000-15000 harrastajaa ja vierailijaa, joten mittakaava on paljon suurempi kuin täällä Suomessa.

Seuraavat Brnon rompetorit jossa Rauliin voi törmätä ovat 10 lokakuuta.

Rauli Vilkas ja oma pyörä Jawa 18 vuoelta 1953

Jawa 354 vuosimallia 1956

Taisto Parikka bongasi
nuoruusaikansa prätkän messuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti