sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Japsistarat esittelevät: Tuutti 40 v


(01.02.2009 www.japsistarat.fi kuvat: Urheilukuvat)

Superpyörien aikakauden aloittanut Honda CB750 täyttää 40 vuotta. Japsistarat juhlistavat tätä koko vuoden erilaisin näyttelyin teemanaan Tuutin Täydeltä.

Moottoripyöränäyttelyssä Japsistaroilla on viitoshallissa 400 neliön näyttelyalue, johon on koottu 26 pyörän avulla läpileikkaus Tuutin historiaan. Näyttely käsittää kattauksen K-malleista F-malleihin sekä erikoismalleja ja modifioituja Tuutteja. Myös ensimmäinen 1969 Otto Brandtin maahantuoma yksilö on esillä.

Tuutin esiteltiin ensimmäisen kerran Tokio Motor Showssa vuonna 1968. Amerikassa malli esiteltiin vuotta myöhemmin. Pyörän virallinen myynnin aloituspäivä oli 6.6.1969. Tehdas kuitenkin valmisti ja toimitti pyöriä suuren suosion takia aikaisemmin. Esimerkiksi Kanadassa pyöriä oli myyty ja rekisteröity jo huhtikuussa.

Otto Brandt aloitti ensimmäisenä Eurooppalaisena Hondien maahantuonnin vuonna 1960 Suomeen. Tämä vaikutti myös siihen, että ensimmäisen Tuutin Suomeen tuli jo heinäkuussa 1969. Koeajojuttu oli luettavissa elokuun lopulla ilmestyneestä Tekniikan Maailmasta 17/69.

Tuuttia valmistettiin 10 vuotta ja sen variaatioita olivat K-, F- ja A- mallit. K- mallia tehtiin versioina K-K8, joista Eurooppaan tuotiin malleja K-K2 ja K6-K7. USA:n markkinoille suunniteltiin mallit K3-K5. F-mallia eli Super Sportia tehtiin kolmena versioina. Eurooppaan tuotiin versioita F1 ja F2 kun F3 versioita vietiin ainoastaan USA:han.

A- eli automaattivaihteistolla varustettu malli oli suunniteltu USA:n markkinoille ja sitä ole ei tiettävästi tuotu virallisia reittejä Eurooppaan.


Tuutin 40-vuotisjuhlan kunniaksi
Japsistarojen osastolta voi ostaa Tuutti-postikortin
Tuutti-leimalla ja Tuutti-postimerkillä varustettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti