perjantai 31. tammikuuta 2003

Mp-kouluttajat huolissaan motoristien turvallisuuden heikkenemisestä

Vuodesta 1993 jatkunut moottoripyöräilijöiden hyvä turvallisuuskehitys heikkeni viime vuonna. Kuolleita oli 22 ja loukkaantuneita 500. Kuolleiden määrä lisääntyi kuudella edellisvuodesta. Uusmotoristien osuus näkyy vakavissa onnettomuuksissa. Menehtyneistä ainoastaan kaksi oli alle 20-vuotiaita.

Uusmotoristit ja vasta-alkajat tarvitsevat koulutusta
Viime vuoden vakavista onnettomuuksista kolmasosa oli teiltä suistumisia ja yli 40 prosenttia yhteenajoja muiden ajoneuvojen kanssa. Hirvikolareissa menehtyi kaksi. Moottoripyörän ajo-ominaisuudet ovat yllättäviä vasta-alkajille ja autoon tottuneelle uudelleen moottoripyöräilyn aloittaneelle. Vaikeimpia hallinnan osa-alueita ovat tehokas jarrutus ja ohjaaminen.

Onneksi uusmotoristit ja kokeneemmatkin pyöräilijät ovat viime vuosina olleet halukkaita osallistumaan kursseille. Joillakin paikkakunnilla kysyntä on ylittänyt tarjonnan. Koulutuskysyntään on vastattu lisäämällä kouluttajakursseja. Suomen Moottoripyöräkouluttajat SMOK ry piti yhdessä Liikenneturvan, SML:n, MP69:n ja SMOTOn kanssa viime kaudella kaksi EAK-kouluttajakurssia.

Oppi kannattaa hakea ammattilaiselta
SMOK ry on perustettu kehittämään moottoripyöräopetusta sekä edistämään moottoripyöräopettajien ammattitaitoa ja kouluttajavalmiuksia. Taustalla on usko siihen, että kaikkien motoristien turvallisuus paranee, kun kouluttajien ammattitaitoa ja valmiuksia parannetaan. Moottoripyöräkouluttajille on muutaman vuoden aikana luotu laatuvaatimukset, jotka saavuttaakseen kouluttajien pitää jatkuvasti kehittää omia valmiuksiaan.

SMOKin auktorisoimaksi moottoripyöräkouluttajaksi pääsee vain läpäisemällä kouluttajatestit hyväksyttävästi. Testit ovat vaativia, koska niiden kautta halutaan nostaa moottoripyöräkoulutuksen tasoa ja arvostusta. Autokoulun moottoripyöräkorttia suorittava oppilas tai jatkokurssille hakeutuva uusmotoristi voi luottaa moottoripyöräopettajan ammattitaitoon, jos hän on SMOKin hyväksymä kouluttaja. Viime vuonna uusia auktorisoituja kouluttajia hyväksyttiin yhteensä viisi.

Vuoden moottoripyöräkouluttajaksi Petri Tuovinen
SMOK palkitsi MP 2003 -näyttelyssä Vuoden Moottoripyöräkouluttaja -tittelillä tamperelaisen Petri "Pönttö" Tuovisen. Pönttö toimii freelancer -liikenneopettajana useissa autokouluissa sekä aktiivisena moottoripyöräkouluttajana.

Moottoripyöräilyä Pönttö on harrastanut parikymmentä vuotta melkein ympärivuotisesti. MP 69:n koulutusvastaavana nykyisin toimiva Pönttö aloitti koulutustehtävät 1989. Hän valmistui liikenneopettajaksi 1997.SMOKin riveihin Pönttö liittyi heti kouluttajajärejstön perustaisvaiheessa, kymmenen vuotta sitten. Hän n toiminut kouluttajan useilla kymmenillä moottoripyöräkursseilla ja saavuttanut kurssilaisten joukossa varauksettoman luottamuksen vakuuttavalla ja asiantuntevalla opetuksellaan.

Motoristien koulutuksen lisäksi Pönttö hoitaa mopoilijoiden koulutusta ja toimii Terveys ry:n mopokoulutusvastaavana. Yläasteikäiset ovat taas tutustuneet Pöntön mopoiluvalistukseen ympäri Suomea, kun hän on kiertänyt peruskouluja viiden vuoden ajan.

Petri Tuovinen valittiin vuoden moottoripyöräkouluttajaksiEi kommentteja:

Lähetä kommentti